Prilika da se predstave različiti autori iz cijelog regiona

Crnogorski bendovi Parampaščad i Bubnjivi i psi okušaće sreću na konkursu Zadužbina Milan Mladenović

5230 pregleda 120 reakcija 0 komentar(a)
Parampaščad, Foto: Nebojša Medo Perković
Parampaščad, Foto: Nebojša Medo Perković

Konkurs Zadužbine Milan Mladenović za najbolju pjesmu na teritoriji bivše Jugoslavije tek je raspisan, a crnogorski bendovi Parampaščad i Bubnjivi i psi planiraju prijavljivanje na istom.

Već treću godinu Zadužbina Milan Mladenović organizuje konkurs za regionalne bendove. No, prethodne dvije, makar u finalnom takmičenju nije bilo bendova iz Crne Gore.

“Tako je, ovo je već treća godina kako ovaj konkurs za nagradu živi i Zadužbina Milan Mladenović ima ozbiljnu namjeru da ovo postane tradicija dugi niz godina. Inače, radi se o organizaciji koja na jako ozbiljan i profesionalan način čuva sjećanje na lik i djelo Milana Mladenovića. Iskreno, prve godine nisam ni znao za konkurs, do proglašenja pobjednika, a za drugu godinu smo planirali da se prijavimo, ali nismo ispunjavali uslov koji nalaže - da pjesma koja se šalje na konkurs mora biti snimljena i objavljena u toku godine koja prethodi konkursu, a mi tada nismo imali ništa novo snimljeno. Sad su stvari malo drugačije, Parampaščad ubrzo, bukvalno svaki dan čekamo datum za lansiranje albuma, a Bubnjivi će narednih dana objaviti novi singl. Konkurs, koliko sam ja upoznat nije prošao bez crnogorskih bendova. Prošle godine je Grimm poslao pjesmu koja uopšte nije loše prošla u izboru, čak su bili ušli u neki uži krug takmičenja, ako se dobro sjećam”, ističe u razgovoru za Vijesti Ivan Ivanović, član bendova Bubnjivi i psi i Parampaščad.

Prošlogodišnji finalisti bili su bendovi i izvođači Mrave brojim, Nekud, Sale i Sedlari, Nataleé, Rebel Star, Klinika Denis Kataneca, Sara Renar, Playground Hustle feat. Shot, Čao Portorož, Despot Tomić, Dukatt, Magic Bush i Buč Kesidi, a pobjedu je sa kompozicijom “Daj mi sve” odnio sastav Dram. Kao i prethodnih godina najbolju pjesmu biraće stručni žiri koji čine Damir Urban, Kiril Džajkovski, Ivan Fece Firči, Katarina Epštajn i Zoran Stajčić.

“Na konkurs šaljemo potpuno nove pjesme, s obzirom na to da nismo dugo nista objavljivali, ali to su svakako pjesme koje je naša publika mogla da čuje na koncertima. Samo što nisu javno objavljivane”, otkriva Ivanović.

Prvi bend koji je odnio pobjedu na ovom konkursu bio je Artan Lili, a i poršle godine već renomirani izvođači poput Sare Renar prijavili su pjesme za ovo takmičenje. Na pitanje, da li nekad i popularnost izvođača utiče na glasanje žiri, sagovornik Vijesti odgovara:

“Pa s obzirom na to da je konkurs na kom je pobijedio Artan Lili bio prvi u nizu, mislim da je to odličan potez žirija za samopromociju cijelog projekta. Jer nije isto za marketing ako nekom neafirmisanom date takvu nagradu, kao da je date nekom ko je već stabilan u svojoj karijeri. Svakako, nije samo to, Artan Lili je jako dobar bend i sigurno svojim radom zaslužuje i ovu i još mnogo nagrada. Što se žirija tiče, stvarno ne znam...mogu samo da pretpostavim, s obzirom da su to ljudi koji su često i sami autori, kolumnisti, urednici da se ne zamaraju time da li je neko afirmisan ili ne, već da slušaju pjesmu koja treba da bude iznad konkursa. Eto, prošle godine je pobijedio neafrmisan bend DRUM sa sjajnom pjesmom, što je dokaz da popularnost nije presudna u odabiru pjesme”.

Smatra da su ovakva takmičenja iza kojih stoji ozbiljna organizacija bitna za bendove koji jesu poznati u svojoj sredini, ali ne i regionu.

“Intimno, ne volim muzička takmičenja, jer muzika nije trka na sto metara i ne postoje kriterijumi jasno definisani po kojima se može neko takmičiti. Sve se na kraju svodi na domen ukusa i doživljaj nečijeg rada i djela. Međutim, ovakav vid konkursa je nešto što nije klasično takmičenje, već upravo prilika da se predstave različiti autori iz cijelog regiona. Dobiju na promociji, ostanu zapaženi, steknu neku novu publiku, a u isto vrijeme se može stvoriti uvid u to kakva je trenutno muzička scena u regionu i u kom pravcu se razvija muzika”, objašnjava Ivanović.

Žiri ocjenjuje samo jednu pjesmu, bez obzira na to koliko numera bend ili izvođač ima u svojoj diskografiji. No, ono što budi slušaoce je može li se baš po jednoj pjesmi ocijeniti nečiji rad...

“Po jednoj pjesmi se, naravno, ne može ocijeniti rad jednog autora ili benda, ali se može dobiti dovoljno informacija za utisak i ocjenu kvaliteta. U tom slučaju i sami autori moraju imati promišljanje o tome koja bi pjesma bila najprijemčivija žiriju i koja bi ih kupila na prvu”, zaključuje Ivanović.

Konkurs će trajati do 30. juna, a nagrada Milan Mladenović biće dodijeljena treći put na svečanosti 21. septembra, na dan kada je rođen nekadašnji osnivač kultnog benda EKV.

Bonus video: