Otišli stvaraoci od kojih se još mnogo očekivalo

Petar Janjatović smatra da će odlazak velikih muzičkih imena uticati na scenu

3112 pregleda 1 komentar(a)
Petar Janjatović, Foto: Luka Zeković
Petar Janjatović, Foto: Luka Zeković

Šira javnost i dalje nije pretjerano svjesna ogromnog gubitka koji je scena u posljednjih mjeseci pretrpjela smrću brojnih muzičara usljed kovid-19 pandemije, među kojima je bilo i velikih autora, ocijenio je rok publicista Petar Janjatović.

Autor referentne “Eks Ju rok enciklopedije” rekao je agenciji Tanjug da su otišli stvaraoci od kojih se “bez obzira na minuli rad, još mnogo toga moglo očekivati, posebno kad pričamo o ljudima koji su simboli određenog žanra”.

Usljed kovid pandemije, između ostalih, preminuli su istaknuti kantautor Ðorđe Balašević (1953-2021), jedan od osnivača Rilblje čorbe - basista Miša Aleksić (1953-2020), kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović (1946-2021) i vođa “Balkanike” Sanja Ilić (1951-2021) (ali i mnogi drugi javnosti manje poznati, ali jednako vrijedni muzičari). Janjatović smatra da nije potrebno naknadno novo vrednovanje njihovog stvaralaštva.

“Mislim da su muzičari o kojima pričamo prepoznati tokom svog rada. Najbolji primer je ogromna tuga koju je podijelila bivša Jugoslavija za Balaševićem. Naravno da se neke pjesme čitaju u drugačijem ključu, kad autor više nije tu, ali generalno mislim da su oni prepoznati na vrijeme”, smatra Janjatović.

Upitan postoje li možda neka nova imena i talenti koji sa vremenom mogu zauzeti takvu ili sličnu po važnosti ulogu na sceni, poput Balaševića ili Simjanovića, Janjatović kaže da je “veoma nezahvalno praviti prognoze, pogotovo kad poredimo sa tako plodnim autorima”.

“Nisam siguran da ćemo imati baš previše nekih tako velikih imena. Možda zbog toga što su oni, kad su počinjali da rade, bili jako inovativni, a danas je novim imenima teško, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što je već mnogo toga i odsvirano i otpjevano”, objasnio je Janjatović.

Muzička scena će se oporaviti, ali Janjatović upozorava da to “neće biti ni brzo ni lako”.

“Nekako, računam na vitalnost scene. Staće na noge. Zato što potreba za sviranjem i stvaranjem ne zastarijeva”, zaključio je Janjatović.

Bonus video: