Gibonnijev mini album biće objavljen krajem jula

Pet pjesama poznatog kantautora stalo “U po ure”

1844 pregleda 0 komentar(a)
Gibonni, Foto: Ćetković Miloš
Gibonni, Foto: Ćetković Miloš

Hrvatski kantautor Zlatan Stipišić Gibonni najavio je novi album “U po ure” za kraj jula. Riječ je o mini albumu, a tokom razgovora u emisiji PopRock.hr pjevač je izjavio: “Završio sam mini album, trebalo bi da izađe krajem sedmog mjeseca. Malo smo u brizi jer smo želeli da objavimo album na vinilu, a kako se zbog pandemije usporila proizvodnja vinila u inostranstvu, čekamo da dođemo na red i zato ćemo objaviti album i na CD-u koji uopšte nije bio u planu. Taj mini album se zove ‘U po ure’, jer kad sam završio, shvatio sam da je sve stalo u pola sata. Ima pet pjesama, a kod mene su sve pjesme pet i po, šest minuta tako da je to to.

Na pitanje zašto “samo” pola sata, Gibonni je odgovorio:“Došao sam do toga da više nemam energije da poslušam cijeli album od svojih najvećih uzora. Dogodi mi se da nemam strpljenja da poslušam više od četiri pjesme. Zato sam i odlučio da umjesto jednog albuma od sat vremena, napravim dva albuma od pola sata”, ispričao je poznati autor.

Nedavno je objavio i prvi singl sa albuma, pjesmu ‘Kiša (Z’naab) koja je za kratko vrijeme osvojila etar širom regiona. Ovim singlom Gibonni je najavio da otvara novo poglavlje karijere. Uz prepoznatljiv Gibonnijev autorski potpis “Kiša” je “spoj Dalmacije i Afrike”, a gost na singlu je Hadis Alemajehu H-addinkuo, svirač tradicijskog etiopskog gudačkog instrumenta “masinqo’, kao i glasovi članova hora Etiopian Moseb iz Adis Abebe uz dodatnu podršku hora župe Sv. Petra iz Nkeyeme u Zambiji. Autor pjesme je Gibonni, a aranžman su zajedno uradili Gibonni i Nikša Bratoš koji je ujedno zaslužan i za produkciju.

Od posljednjeg Gibonnijevog albuma “Familija” koji je snimio sa Oliverom Dragojevićem prošlo je pet godina, pa njegovi fanovi jedva čekaju nove pjesme.

Bonus video: