Ostvario mi se san da izdam za ovako veliku etiketu

Trake dva crnogorska DJ i producenta, Miloša Bulajića i Stefana Lera, objavljene na kompilaciji “Multinotes Exibition vol.3”

2644 pregleda 2 komentar(a)
Bulajić, Foto: Dalibor Ševaljević
Bulajić, Foto: Dalibor Ševaljević

Trake dva crnogorska DJ-a Miloša Bulajića Bube i Stefana Lera našle su se na kompilaciji “Multinotes Exibition vol.3”. U pitanju je Various Artists kompilacija sa 13 traka koju vode italijanski dj-evi i producenti Lehar, Musumeci i Stereocalypse.

“Pored nas, na kompilaciji možete poslušati i sjajne producente kao sto su Luka Čikić, Qubica, Dodi Palese, The Provinicals, Adam Ten & Mita Gami, Ivory (IT) i ostali...... Moju traku sam uradio na 105 bpm, što je čini različitom od ostalih koje su brze u smisli tempa na kojem su napraviljene. Sve trake sa kompilacije su sjajne i baš sam zadovoljan što sam se našao tu, jer smo stilski dosta slični i što pratim sve ove producente već duži period”, kaže u razgovoru za Vijesti Buba.

“Inspiraciju za ‘Galaksiju’ sam dobio od čuvenog benda ‘Depeche Mode’, jer njihov stil baš volim i uvažavam. Ono što čini ovu kompilaciju specijalnom za mene je to da se našlo više imena sa Balkana kao što smo ja, Lerr, Luka Čikić, The Provinicals i Outcome”, dodaje on.

DJ-evima sa ovih prostora danas je mnogo lakše da ostvare ovakvu saradnju i da se njihovi radovi nađu na poznatim labelima i kompilacijama.

“Za mene je nekada bio san da izdam za ovako veliki label. Treba uložiti dosta truda i vremena i što je najvažnije biti istrajan i vjerovati u svoj rad. Danas je mnogo lakše stupiti u kontakt sa većim imenima i izdavačkim kućama jer imamo internet gdje možemo naći njihove mejlove ili čak lične profile na društvarnim mrežama. Tako sam i ja stupio u kontakt sa Maurom (Musumeci) koji je jedan od vlasnika labelaa “, kaže Buba.

Oni koji se bave drugim muzičkim žanrovima, teško dolaze do inostranih slušalaca, bez obzira na to što se danas sve svelo na internet preslušavanje. No, kod DJ-eva je taj proces znatno lakši.

“Internet je na neki način velika pomoć i DJ-evima i producentima tako što mogu lakše da čuju i pronađu ono što zaista vole i ono što im zaista koristi. Tako da mislim da to nije neki problem”, dodaje sagovornik Vijesti.

Dešavalo im se da nekim svjetskim DJ-evima dopadnu radovi crnogorskih kolega pa da te trake uvrste u repertoar i puštaju na nastupima.

“Kada izdate za neku izdavačku kuću kao što je Multinotes, dobijate odličnu promociju gdje oni sami šalju promo trake najvećim imenima svjetske DJ scene. Tako da možete lako biti zapaženi”, objašnjava producent.

DJ-ing često se sveo na već pripremljen set kompozicija koje će puštati. Na pitanje da li zbog toga ispaštaju oni koji se zaista bave produkcijom i koji na svojim nastupima zaista miskuju pjesme, Buba odgovara: “Razlika u djingu i produkciju je velika. Za neke je to veoma nebitna stvar, ali ja mislim da je produkcija stepenica više da sebi pomognete i da isplivate iz mora DJ-eva”.

Buba je nedavno otvorio i izdavačku kuću zajedno sa kolegom Veskom Lazovićem, a u planu im je da se maksimalno posvete promociji ove vrste muzike

“Izdavačka kuća sa Veskom ‘Save For After Midnight’ je nešto što smo on i ja odavno željeli i planirali. Jer izdati traku nije baš lak proces. Sada to možemo da radimo samo za nas i da izdamo u svakom trenutko ono što on i ja volimo. ‘Save For After Midningt’ je ujedno i kulturno umjetnički pokret gdje smo Vesko i ja planirali da radimo različite projekte. Za sada mogu da vam otkrijem da imamo u planu da napravimo party na brodu gdje ćemo ujedno raditi i stram cijelog seta”, zaključuje Buba.

13 traka naći će se na kompilaciji “Multinotes Exibition vol.3”, koju vode italijanski dj-evi i producenti Lehar, Musumeci i Stereocalypse.

Kada izdate za neku izdavačku kuću kao što je Multinotes, dobijate odličnu promociju gdje oni sami šalju promo trake najvećim imenima svjetske DJ scene. Tako da možete lako biti zapaženi.

Inspiraciju za 'Galaksiju' sam dobio od čuvenog benda 'Depeche Mode', jer njihov stil baš volim i uvažavam. Ono što čini ovu kompilaciju specijalnom za mene je to da se našlo više imena sa Balkana kao što smo Lerr, Luka Čikić, The Provinicals, Outcome i ja.

Bonus video: