Pratim svoj osjećaj i ono što se meni sviđa

Crnogorski muzičar Vitez Đurović odlučio da ekranizuje numeru “Sjeti se mene” sa aktuelnog EP-ja

2293 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz spota, Foto: Screenshot
Detalj iz spota, Foto: Screenshot

Crnogorski muzičar Vitez Đurović ekranizovao je numeru “Sjeti se mene” koja se našla na njegovom mini albumu “EP o Vitezu Đuroviću” koji je objavio prošle godine. Vitez Đurović pravog imena Miloš Govedarica je kantautor iz Herceg Novog koji u svom opusu ima dva EP-ija i nekoliko singlova. Pjesme za pomenuti EP su snimljene u Stivi studiju, a ovaj spot dolazi kao nastavak te priče. Kako kaže, bilo je teško odlučiti se koja će prva pjesma dobiti spot, no izbor je na kraju pao na numeru “Sjeti se mene”.

“Pjesma je do spota prošla dosta neopaženo. Mislim da je u današnje vrijeme spot neophodan da bi privukao pažnju slušalaca ili gledalaca u tom slučaju”, kaže u razgovoru za Vijesti Vitez Đurović. Video za ovu numeru posvetio je roditeljima i svim prijateljima koji su podržavali njegov rad tokom godina. Posebna posveta namijenjena je njegovom nedavno preminulom prijatelju Petru Pecu Kraljeviću.

“Zahvalio bih se Opštini Herceg Novi i organizaciji #hercegnovitezove, koji su mi pomogli u realizaciji spota”, dodaje Vitez Gurović koji kako kaže u budućnosti planira još spotova, ali i nastupa koje će raditi sa bendom. A u tom sastavu koji će nastupati sa njim sviraće: Željko Samardžić (bubanj), Đuro Poznanović (klavjature i prateći vokali), Veljko Abramović (solo gitara), Jovo Abramović (bas gitara).

EP na kojem su se našle četiri pjesme uključujući i numeru “Sjeti se mene” objavljen u doba pandemije, pa je zbog toga bilo teže prezentovati svoj rad publici jer su svirke uživo do skora bile zabranjene.

“Što se tiče pandemije, nadam se da ćemo je se uskoro samo sjećati. Svi znamo kakva je bila situacija. Malo šta je radilo ili bilo otvoreno. Tako da od svirki nije bilo ništa. Međutim, ljudi su dosta aktivni na društvenim mrežama, tako da je to bila olakšavajuća mogućnost, i dobra prilika za marketing”, smatra Vitez Đurović.

U svojim pjesmama bavi se različitim aspektima svakodnevnog života, a na pitanje šta ga je inspirisalo da napiše “Sjeti se mene”, odgovara: “’Sjeti se mene’ je emocija, kada svi odlaze iz malog mjesta pored mora. Ljeto je prošlo, svi idu kućama za velike gradove, domaće i inostrane. Dok mi, mještani, ostajemo, sjećamo se ljeta i čekamo sljedeću godinu. Dok nam ostaje žal što ljeto nije duže trajalo, bar još jedan mjesec. I naravno, tu su i ljetne kratkotrajne ljubavi koje prođu i odu. Tako je ‘Sjeti se mene’ i ujedno poruka, toj nekoj djevojci, da se sjeti mene i sljedećeg ljeta. Da me ne zaboravi”, objašnjava Vitez Đurović.

Za sve numere koje su se našle na EP-u muzičar je radio animacije, no ipak je odlučio da napravi i jedan spot kako bi se iste vrtjele i na TV stanicama.

“Spot sam snimio zbog toga što je pjesma koja je prezentovana na taj način dosta zanimljivija slušaocima. Isto tako postoji mogućnost da se spot pojavi na televizijskim programima. Pjesma bez spota jednostavno nije toliko interesantna velikoj većini. Prije ovoga videa, imao sam još jedan za numeru ‘Ptice’. Taj spot je bio puštan na lokalnoj televiziji Herceg Novi. Tako da se nadam da će ovaj dobiti priliku za većim auditorijumom, i da će biti puštan i na nekim drugim televizijama, što se već i desilo, jer se prikazao u sklopu emisije ‘Dnevna soba’ na TVCG”, pohvalio se Vitez Đurović.

Ova numera podsjeća i na Idole - zbog uvoda, ali i na Nena Belana (zbog boje Vitezovog glasa). Danas se ovakva muzika rijetko snima, no na sreću ima onih kojima se baš ovakve pjesme dopadaju.

“Vlada Divljan i Neno Belan, dva velikana naše muzike. Hvala što upoređujete pjesmu sa njihovim radom, ali ima tu uticaja i nekih drugih bendova i pjevača kao i neke druge muzike. Tako da se to sve desi samo od sebe, ništa nije planirano. Što se tiče moderne muzike - ne pratim trendove. Više pratim svoj osjećaj i ono što se meni sviđa. Ako je kvalitetno, žanr nije bitan”, napominje Vitez Đurović.

Interesantno je da se tekst ne rimuje, kao u većini pjesama.

“Kao mlađi, pisao sam socijalnu poeziju. Branio sam radničku klasu i suprotstavljao se nepravdi u svijetu. Evo jedan citat iz pjesme: ‘Mravi su radnici, oni su jadnici’. To sam napisao sa nekih 10-ak godina. I onda kada tu dodate malo muzike i koji akord na gitari dobijete, ovo što sam ja danas dobio”, kaže sagovornik Vijesti.

Interesantno je da su se na EP našle četiri pjesme, sve četiri potpuno različite, zato mu je bilo teško da ocijeni koju je publika posebno zavoljela.

“Planiram da sve četiri pjesme najbolje prođu. Ukoliko dođe do ekranizacije sve četiri pjesme mogu podjednako dobro proći. Vjeruje u svaku od njih. Dok čekaju spot, slušaoci mogu da ih pronađu kao dio EP-ija na mom Youtube kanalu”, zaključuje umjetnik.

Bonus video: