Pioniri jugoslovenskog rokenrola od diskografske kuće dobili plaketu

Priznanje za cjelokupno muzičko stvaralaštvo benda Crni biseri

“Stvarali smo rokenrol scenu. To što smo mi radili nije radio niko prije nas, i niko nije umio da nam pokaže. Mi smo to radili kako smo znali”, naglasio je Janković

1882 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crni biseri, bend koji spada u pionire jugoslovenskog rokenrola, dobio je od diskografske kuće Croatia Records plaketu “Posebno priznanje za cjelokupno muzičko stvaralaštvo”.

Priznanje je primio dio članova Crnih bisera - Vlada Janković Džet, Zoran Petrović, Goran Vukićević i Nenad Dukić na promociji kompilacije benda “Greatest hits collection (2021)” u prodavnici Croatia Recordsa “Jugoton”.

Vlada Janković (basista benda) je istakao da je nedavno objavljena kompilacija pjesama Crnih bisera važna, jer je tu “sublimiran zvuk tog vremena, kako su zvučali manje-više svi bendovi”, kao što su bili Siluete, Elipse, Zlatni dečaci, Džentlmeni…

“Stvarali smo rokenrol scenu. To što smo mi radili nije radio niko prije nas, i niko nije umio da nam pokaže. Mi smo to radili kako smo znali”, naglasio je Janković, kako prenosi Tanjug.

Na kompilaciji se nalaze 23 pjesme Crnih bisera, snimljene tokom šezdesetih godina. Među njima je kompletan prvi EP (1966) na kome je bila i Jankovićeva “Ne odlazi”, jedna od prvih autorskih kompozicija domaćeg rokenrola, do tada oslonjenog isključivo na snimanje prepjeva stranih hitova.

“Veoma je značajno što je ova kompilacija izašla, jer odaje fenomenalan duh vemena. Crni biseri su bili jezivo ozbiljan bend i izuzetno je važno što su prepoznati u filmu Žike Pavlovića ‘Kad budem mrtav i beo’ (1967)”, podsjetio je rok publicista Petar Janjatović.

Osnovani u Beogradu 1963. godine, Crni biseri su kao jedan od svojih najveći uspjeha zabilježili prvo mjesto na Gitarijadi 1967. na Beogradskom sajmu, a poslije brojnih promjena postave, 13 singlova, tri EP-a i jednog albuma, prestali su sa radom 1980. godine.

Osim Jankovića u Biserima su tokom šezdesetih bili pjevači Radan Valčić, Nenad Dukić, Dragan Rajićević i Branislav Živančević, gitaristi Goran Vukićević, Ivan Božinović i Zoran Petković, bubnjar Dragan Jovanović, i saksofonista Slavko Božović.

Promocija kompilacije Crnih Bisera bila je prilika da se pred novinarima na istom mjestu okupe i članovi sljedećeg Jankovićevog benda Tunel - Ljuba Ninković, Steva Stevanović i Vlada Negovanović, kako bi promovisali album “Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)”.

Promoterska kuća Long Play nedavno je objavila prvi live album Tunela, na kome su do sada neobjavljeni snimci iz kultnog kluba “Kulušić” u Zagrebu, kao i Negotina, Paraćina i Pirota.

“Iza Tunela je ostalo nekoliko velikih pjesama kao ‘Volim saks’ i ‘Natali’, ali i Ljubina pjesma ‘Vreme’, koju je kasnije preuzela njegova bazična grupa S vremena na vreme, i koja je postala himna generacije”, rekao je muzički kritičar Bane Lokner.

Preporučujemo za Vas