Spojila dvije velike ljubavi - klasiku i pop

Jovana Mustur Ražnatović nakon desetogodišnje pauze snimila numeru “Konte”, koju će predstaviti do kraja sedmice

3936 pregleda 163 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Slaven Vukasovičć
Foto: Slaven Vukasovičć

Operska pjevačica Jovana Mustur Ražnatović koja je široj javnosti poznata i po učešću na ljetnjim festivalima, riješila je da opet spoji dvije svoje ljubavi- klasiku i pop. Nakon što je imala uspjeha na Sunčanim skalama 2008. i godinu dana kasnije, a posljednji put pjevala na hrvatskom festivalu “Marco Polo” 2011. godine i osvojila nagradu za najbolju interpretaciju, Jovana je odlučila da napravi pauzu i posveti se pedagoškom radu. Kao najmlađi diplomac dive Radmile Smiljanić, baš te 2011. godine kao dvadesetjednogodišnjakinja Jovana je odlučila da scenu zamijeni učionicom, pa je dalje karijeru nastavila da gradi kao pedagog koji će svoje znanje prenijeti na mlađe generacije. Predavala je u muzičkoj školi Herceg Novi, sa učenicima osvajala nagrade na brojnim takmičenjima, držala koncerte pjevajući arije, uradila dva online projekta sa horom škole, pa je poželjela da i sama napravi novi projekat i ostvari saradnju sa sjajnim timom umjetnika.

“Numeru ‘Konte’ potpisuju Slaven Knezović (muzika), Momčilo Zeković Zeko (tekst) i Senad Drešević (aranžman). Ovo nije samo numera u kojoj su spojena dva žanra, već je u pitanju pravo malo umjetničko djelo”, kaže na početku razgovora za Vijesti Jovana.

Za pjesmu “Konte” kaže da je prava ljubavna kompozicija kojom su autori pogodili njen senzibilitet i prirodu, a vjeruje da će i publika već od kraja ove sedmice, kada će biti predstavljena javnosti u njoj uživati.

“Ima elemente mediteranske muzike, popa, klasike, a ja sam je otpjevala na operski način”, pojašnjava ona.

Želja joj je, kako kaže, bila da naprave nešto originalno i novo, a nada se da će se i publici svidjeti.

“Mislim da ovakve simbioze publici nijesu strane, s obzirom na to da je, recimo, Andrea Boćeli miješajući moderne pravce sa operom dostigao veliku popularnost, a njegove pjesme su veoma slušane. Tako je i meni bio cilj da kroz ovaj projekat crnogorskoj publici predstavim nešto drugacije, a pri tom da ne odlutam previše od svoje struke. Bilo je zanimljivo raditi na ovom projektu i nadam se da će se publici svidjeti to što smo napravili”, ne krije svoja očekivanja.

Za ovu numeru snimljen je i spot pod režiserskom palicom Dejana Senića iz produkcije Bubulj.

“Sve kadrove uspjeli smo da snimimo samo za jedan dan - od jutra do mraka, iako smo tokom istog promijenili četiri lokacije. Tako se snimanje odvijalo u Herceg Novom, Prčanju, Perastu i na Rosama. Kad se nešto voli, ništa nije teško, pa tako sam i ja uživala radeći na ovom projektu. Ono što me posebno raduje je što smo uspjeli da kroz pjesmu i spot prenesemo taj starinski duh i pokušali da dočaramo to vrijeme baroka i povezali sa samim nazivom kompozicije”, prisjeća se Jovana.

“Iako u spotovima, filmovima, serijama koje govore o prošlom vremenu često promiču neki detalji iz modernog svijeta, ono na šta sam posebno ponosna je što je vođeno računa i o najsitnijim detaljima. Za kostime je bila zadužena stilistkinja Vesna Vukićević iz Herceg Novog. Zaista su lokacije bile fenomenalne, a imali smo pomoć od Slavice Božović direktorice Muzeja, kao i porodice Barižon sa Rosa koji su bili gostoprimljivi. Snimali smo i na samostanskom kompleksu Svetog Nikole u Prčanju, koji je zaista poseban ambijent, jer ima dosta baroknih detalja, a takođe bih se zahvalila i Paju Floti koji nam je posudio stari jedrenjak. Ulogu kontea sjajno je odigrao naš prijatelj Radomir Raško Batrićević”, zaključuje ona.

Opersko pjevanje ima budućnost

Posljednjih godina sve je više operskih pjevača i u Crnoj Gori. Naki od njih su uspješni i van granica naše zemlje. Kao pedagog Jovana ne krije zadovoljstvo što se sve više djece odlučuje za bavljenje operskim pjevanjem.

“Svakako da je potrebna animacija, tu upravo mi prosvjetni radnici igramo najveću ulogu jer treba djeci objasniti o čemu se radi, ali i da ih motivišemo da se i sami oprobaju u ovoj grani umjetnosti. Ali, s obzirom na to da mi nemamo ni opersko pozorište, ni priliku da često čujemo operske pejvače uživo, mislim da bi trebalo malo više posvetiti pažnju na tu vrstu muzike. No, bez obzira na sve to interesovanje djece je fenomenalno”, smatra Jovana.

Mislim da ovakve simbioze publici nijesu strane, s obzirom na to da je, recimo, Andrea Boćeli miješajući moderne pravce sa operom dostigao veliku popularnost, a njegove pjesme su veoma slušane. Tako je i meni bio cilj da kroz ovaj projekat crnogorkoj publici predstavim nešto drugacije, a pri tom da ne odlutam previše od svoje struke. Bilo je zanimljivo raditi na ovom projektu i nadam se da će se publici svidjeti to što smo napravili

Bonus video: