Sve je spremno za dvodnevni muzički spektakl

Ovaj regionalno prepoznat muzički festival, na radost organizatora, muzičara i vokalnih interpretatora, a posebno publike koja ga od početka podržava, ove godine seli se prvi put iz Velike sale KIC-a na otvoreno i to na centralni podgorički trg

4907 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Danilo Novovic
Foto: Danilo Novovic

Sve je spremno za četvrti KIC-ov Festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”, koji se će se večeras i sjutra održati na podgoričkom Trgu nezavisnosti uz prenos na kanalima Radio televizije Crne Gore od 21 sat.

Ovaj regionalno prepoznat muzički festival, na radost organizatora, muzičara i vokalnih interpretatora, a posebno publike koja ga od početka podržava, ove godine seli se prvi put iz Velike sale KIC-a na otvoreno i to na centralni podgorički trg. Gledaoci širom planete moći će prvi put direktno da prate Festival na kanalu TVCG SAT od 21h kao i na Prvom kanalu TVCG (prvo veče), Drugom programu (drugo veče).

Festival “Stare note - novi zvuci” koji je od 2018. uspješno održao kontinuitet i kvalitet, KIC je pokrenuo sa ciljem da sačuva od zaborava izvornu pjesmu i bogatu crnogorsku muzičku tradiciju, prvenstveno kroz interpretacije mladih, neafirmisanih vokalnih umjetnika, mlađih od 30 godina. Tako će prvo festivalsko veče biti u znaku nastupa mladih izvođača, a nastupaju: Emir Frljučkić, Jovana Šćepanović, Tatjana Lazičić Popović, Aleksa Rondović, Ivanka Simonović, Dino Beharović, Anđela Vukčević, Marijana Kankaraš, Dijana Hazirović, Anđela Ulićević, Jelena Božović, Jovana Miljenović, Teodora Garić, Jana Vujović, Anđela Gačević, Milomir Perović, Smajo Ličina, Vukašin Delić, Luka Lukić, Branka Zečević i Nikolina Bajović. Podrška mladim pjevačima ni ovog puta neće izostati pa će kao specijalna gošća Festivala, te večeri nastupiti Branka Šćepanović, jedna od naših najistaknutijih interpretatorki izvorne muzike.

Novina ove godine je drugo festivalsko veče na kojoj će publika moći da uživa u nastupima poznatih izvođača narodne muzike, koji će predstaviti svoje nove kompozicije, mnoge premijerno, a koje su nastale u posljednje dvije godine. Tako će ljubitelji crnogorske pjesme, druge noći festivala “Stare note - novi zvuci” na otvorenom, a i u svojim domovima, uživati u 23 nove pjesme, koje će izvesti: Branka Šćepanović, Tanja Šeter, Nezo Haverić, Seka Tomičić, Marijana Martinović Marković, Dijana Hazirović, Jelena Boljević, Zoran Džiknić, Dragan Račić, Zdravko Đuranović, Igor Đurović, Radoje Simonović, Goran Jokanović, Milica Brković Pavićević, Rajko Bulatović, Milica Milović, Nikola Bušković, Luka Radović, Eki Smajović, Milica Vojinović, Kenan Kurtanović, Katarina Kovačević, i ansambl “Prijatelji”. Premijerno će biti emitovana i pjesma nedavno preminulog mladog pjevača Momira Lukovca, koji je učestvovao na prethodnim festivalima i prošao konkurs i za aktuelni.

Obje festivalske večeri umjetnike će pratiti orkestar pod rukovodstvom Aleksandra Saše Magovčevića (harmonika), koji je ujedno i umjetnički direktor festivala. U okrestru, pored Magočevića sviraju Ivan Peković (harmonika), Vasilije Vukadinović (klarinet), Milena Ćuković (flauta), Ivan Stanojević, Boban Janković, Jana Radunović, Ivan Papović, Marijana Jelenić (violina), Rade Magovčević (gitara) Nikola Nedeljković (bas gitara) i Boban Popović (bubanj).

Direktorica Festivala je Snežana Burzan Vuksanović, a od osnivanja manifestacija ima podršku Glavnog grada, Organizacije za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM. Festival će biti otvoren za publiku, uz poštovanje važećih mjera Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: