Ejmi Vajnhaus dobija spomenik u Beogradu

„Poslije nešto više od mjesec dana Ejmi je umrla. Beograd će raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje spomenika Ejmi Vajnhaus na mjestu gdje je održala poslednji koncert. Nadam se da će sljedeće godine u ovo vrijeme Beograd imati modernu skulpturu na tom mjestu“

2768 pregleda 7 komentar(a)
Ejmi Vajnhaus, Foto: Shutterstock
Ejmi Vajnhaus, Foto: Shutterstock

Grad Beograd će raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje spomenika Ejmi Vajnhaus u Donjem gradu Beogradske tvrđave, gdje je održala posljednji koncert, najavio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici podsjetio da je britanska umjetnica Ejmi Vajnhaus svoj posljednji koncert održala prije deset godina, 18. juna 2011. godine, na Kalemegdanu.

„Poslije nešto više od mjesec dana Ejmi je umrla. Beograd će raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje spomenika Ejmi Vajnhaus na mjestu gdje je održala poslednji koncert. Nadam se da će sljedeće godine u ovo vrijeme Beograd imati modernu skulpturu na tom mjestu“, naveo je Vesić.

Vajnhaus je svjetsku slavu stekla albumom „Back To Black“ objavljenim 2006, s kojim je osvojila pet Gremija.

Posljednji nastup imala je u Beogradu u junu 2011. Haotični set na kojem je Vajnhaus mrmljala tekstove pjesama i zaboravila imena članova benda vodio je do otkazivanja evropske turneje i to je naznaka tragedije koja će uslijediti.

Naime, pronađena je mrtva 23. jula 2011. u svom stanu u Londonu. Umrla je od trovanja alkoholom.

Bonus video: