Dva takva Dragoljuba se neće roditi

Nikolina Nika Kovačević priča o učešću na večeri koja je bila posvećena čuvenom novljanskom muzičaru, slikaru, umjetniku

4245 pregleda 2 komentar(a)
Izložba slika biće otvorena do 1. jula, svakog radnog dana od 18 do 21 čas, Foto: Privatna Arhiva
Izložba slika biće otvorena do 1. jula, svakog radnog dana od 18 do 21 čas, Foto: Privatna Arhiva

Svjetski dan muzike - 21. jun u mnogim gradovima širom svijeta je proslavljen raznim koncertima, no u Herceg Novom je obilježen na drugačiji način. Naime, uz lavinu emocija, poštovanja i divljenja obilježen je ovaj dan u Paviljonu Gradske muzike dok su se nizala sjećanja na nedavno preminulog Dragoljuba Đuričića - umjetnika, Novljanina, bubnjara svjetskog glasa. Veče u čast Đuričića nije obilježeno samo muzikom, onako kako je ovaj umjetnik najbolje znao, već su prisutni upoznati sa njegovim likovnim stvaralaštvom.

Dragoljubova sestra Valentina Kulinović istakla je da je ovom izložbom ispunila dato obećanje.

“Dogovarala sam sa Dragoljubom da priredimo izložbu, ispunila sam obećanje i ja se prvenstveno zbog toga lijepo osjećam. Zahvaljujem se članovima porodice koji su podržali našu inicijativu, predsjedniku Opštine Herceg Novi koji pruža podršku našem radu i ovom događaju, svim članovima mog orkestra i Karlu Đorđeviću”, kazala je Kulinović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da Dragoljubova pojava, osmijeh i pozdrav teško iščezavaju iz sjećanja.

“Njegova ličnost zračila je nevjerovatnom energijom, onom pozitivnom koja budi najljepše i najvrednije u čovjeku, a to su ljubav i poštovanje prema drugome. Kada pomenemo Dragoljubovo ime, znam da se prvo sjetimo njegovog ozarenog lica, širokog osmijeha, prijateljske riječi i zaista ličnost kao što je on teško zaboravljamo, reći ću gotovo nemoguće. Nažalost, epidemija koronavirusa, koja je još prisutna, odnijela je mnoge živote. Vjerujem da za ovu priliku Dragoljub ne bi volio da tugujemo i o njegovom imenu pričamo sa sjetom. Njegova nevjerovatna energija i dalje je sa nama u Herceg Novom, osjećamo je i nikada je nećemo prepustiti zaboravu. Ovo je tek prvo okupljanje ovim povodom. Koliko je Dragoljub volio i slavio Herceg Novi, slavićemo i mi njega”, obećao je Katić.

Izložbu je otvorio jedan od inicijatora večeri, džez muzičar, Dragomir Karlo Đorđević, Dragoljubov prijatelj iz ranog djetinjstva. On je podsjetio na ondašnje probe sa grupom Egzodus upravo u prostorijama Gradske muzike.

“Kada se završe zvanične probe ostajali smo da još radimo i vodimo vrlo važne diskusije ko je bolji bubnjar Ringo Star ili Čarls Vots i o tome smo mogli satima pričati”, kazao je Karlo.

“Niko nikada neće saznati kroz šta je on sve prošao da bi postigao besmrtnost. A to je postigao jer se za to pripremao čitavog života. Postigao je impresivnu muzičku karijeru, kada čitate njegovu biografiju na internetu saznajete da je bio pjesnik, a večeras imamo priliku da uživamo i u njegovom likovnom stvaralaštvu”, istakao je Đorđević otvarajući izložbu.

Dragoljubova saradnica i komšinica Nikolina Nika Kovačević dobila je priliku da nastupi u čast Đuričića. Dirigentica, vokalna solistkinja i dugogodišnja saradnica Đuričića, podsjetila se na prvi koncert sa poznatim Novljaninom 2012. godine u Ateljeu 212 u Beogradu.

Nikolina Nika Kovačević
Nikolina Nika Kovačevićfoto: Tijana Perović

“Imala sam privilegiju i čast da od njega učim, ne samo o tome kako se stasava kao dirigent i lider već i kao čovjek. Često su moji roditelji govorili da je Dragoljub Đuričić moj drugi roditelj, jer je nerijetko u nekim situacijama umio bolje da me posavjetuje. Mislim da Dragoljub putuje tokom ovih 90 i nešto dana i pravi silnu buku odozgo. Večeras je sigurno sa širokim osmijehom na licu i sve nas pažljivo sluša”, ispričala je Kovačević.

Odmah nakon izložbe, podijelila je svoje utiske za Vijesti:“Ne umijem da definišem svoje osjećanje. Ovo veče nije bilo samo muzičko, već i poetsko. Mnogi znameniti Novljani govorili su uzvišeno i sa visokim poštovanjem o jednom sasvim neobičnom, a običnom čovjeku - našem Dragoljubu Đuričiću. Uz prikladan muzički program, u skladu sa proslavom Svjetskog dana muzike upriličena je i prva zvanična izložba Dragoljubovih slikarskih radova. Važno je naglasiti da je bio izuzetno darovit i na polju slikarstva, te je on za mene bio primjer iskonskog umjetnika”, ispričaja je Kovačević i dodaje da je veče bilo ispunjeno tugom i sjetom što se jedan takav život ugasio i više nego prije vremena.

“Dragoljub je još toliko toga mogao dati muzici, publici, svima nama..., a sa druge strane, ispunjeniji život muzikom, uspjesima, nagradama i svjetskom slavom, a da je sa ovih prostora - nisam do sad vidjela”, dodala je ona.

Odabir muzike koju je izvela preksinoć, kako kažem bio je više nego dosljedan i logičan.

“Svoje prvo obraćanje publici i svim posjetiocima započela sam a cappella izvođenjem pjesme koja je Dragoljuba i mene povezala od prvog dana, pa do vječnosti, jer posljednji dan ne postoji. U pitanju je makedonska pjesma ‘Uči me majko, karaj me’, koju je Dragoljub u svom, patentiranom ritmu, izvodio kao nekadašnji bubnjar i član grupe ‘Leb i sol’. Uvijek smo uzvišeno govorili o ovoj pjesmi. Jednako smo je voljeli, mada, on vjerovatno i više od mene, s obzirom da se u pjesmi govori o lijepoj Ljiljani, a tako se upravo zove i jedna od Dragoljubovih rođenih sestara. Nakon desetine otpjevanih koncerata sa Dragoljubom, shvatila sam da nije prošao nijedan, a da nas dvoje nismo zasvirali ovu numeru. Bilo je prosto prirodno da se baš njom te večeri oglasim u njegovom gradu - Herceg Novom”, otkriva Kovačević koja je te večeri sa prisutnima podijelila samo neke od uspomena, susreta sa Dragoljubom.

“U znak zahvalnosti Opštini i gradu Herceg Novom, Kući Gradske muzike Herceg Novog, na čelu sa gospođom Valentinom Kulinović - predsjednicom Gradske muzike, kapelnikom i Ksenijom Matović - koordinatorkom kulturnih programa Paviljona Gradske muzike, ja sam kao poklon organizatorima i realizatorima ove manifestacije ‘poklonila’ nekoliko stihova jedne grčke balade, koja se prikladno uklopila u senzibilitet večeri. Uz pjevačku grupu VIS Kaldana, otpjevala sam numeru grupe Leb i sol ‘Čukni vo drvo’, pjesmu koja govori o slavi životu, radosti i neprolaznosti nad životom - zapravo, svim onim elementima koje je Dragoljub smatrao ključnim i fundamentalnim”, napominje Kovačević.

Kako je ovaj koncert bio posvećen Đuričiću, Nikolina ne krije da je za nju sve to bilo veoma i emotivno.

“Nikada u životu nisam u jednom trenutku osjetila tako intenzivni sudar dviju emocija ili pak dva opozitna stanja: tjeskobe da pjevam i siline ponosa dok pjevam. Nije bilo lako izaći na scenu i zapjevati ‘Uči me majko, karaj me’ bez Dragoljuba, ali taj jecaj u glasu, bio je ono što je on u istom prepoznao kada me je prvi put čuo kako izvodim ovu numeru. Najveću snagu, istrajnost i hrabrost da ove večeri budem najbolja verzija sebe, davao mi je upravo osjećaj da sam se u muzičkom odrastanju uz Dragoljuba neprekidno trudila da uvijek budem bolja u odnosu na prethodni nastup. Imao je nevjerovatni uticaj na mene, bio je moja nesebična podrška. Jednostavno i on bi želio da ja te večeri pjevam dostojanstveno. To sam i učinila. Pjevala sam iz dubine srca, sa najljepšim uspomenama na njega i da, uz osmijeh, koji je i u mojoj relaciji sa njim bio neizostavni dio naših susreta, razgovora, kreativnih procesa, zajednički provedenih trenutaka na sceni”, priznaje Kovačević.

Ona je u Crnu Goru stigla u subotu, a dane pred nastup provodila je na probama i zajedničkim okupljanjima sa ostalim učesnicima.

“Već tom prilikom vidjelo se koliko će svakome od nas biti teško da ove večeri, makar krišom, ne zaplače. Sve vrijeme smo imali osjećaj da čitav repertoar uvježbavamo za njegov dolazak i da će se na koncertu izvjesno pojaviti i on?! Svako od nas, na ‘poslužavnik uspomena’ ostavio je najljepši dio vremena, koji se upravo odnosi na vrijeme provedeno sa Dragoljubom. Kako bismo što lakše podnijeli ove dane priprema, svi smo se trudili da što više govorimo i prepričavamo neke humoristične trenutke i situacije koje smo proživjeli sa njim”, prisjeća se priprema za nastup u Dragoljubovu čast Kovačević i ne krije da su anegdote koje su jedni drugima pričali bile vezane za putovanja, koncerate, slatke razgovore sa Škvera, iz različitih susreta...

“Sve to, uz zaključak da se ‘Dva Dragoljuba roditi neće’. Rekla bih da je ključni element i produkt ovog događaja upravo sinestezija među energijama svih učesnika, koje su u mnogo čemu slične onoj koju je posjedovao i Dragoljub. On je u svojoj blizini imao ljude slične sebi. Sada, kada odmara na nekom boljem mjestu, prepustio je vrijeme i priliku da se mi, takođe slični jedni drugima, okupimo i zajedno radimo na muzici, koja nas je suštinski povezala”, zaključuje Kovačević.

Organizaciju ovog događaja potpisuju Gradska muzika i Ksenija Matović, koordinatorka kulturnih programa u Paviljonu Gradske muzike, a podršku manifestaciji dali su Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest, Turistička organizacija, kao i prijatelji manifestacije, Gradska kafana i Aleksandar Saša Petković.

Izložba slika biće otvorena do 1. jula, svakog radnog dana od 18 do 21 čas.

Pjevala sam iz dubine srca, sa najljepšim uspomenama na njega i da, uz osmijeh, koji je i u mojoj relaciji sa njim bio neizostavni dio naših susreta, razgovora, kreativnih procesa, zajednički provedenih trenutaka na sceni.

Bio je veliki antifašista i antinacionalista

Nikolini je drago što je Herceg Novi pokrenuo inicijativu za ovaj događaj, jer su time pokazali da znaju da cijene lik i djelo poznatog bubnjara.

“Dragoljub je bio voljen, poštovan i cijenjen u svim gradovima, ne samo Crne Gore i Srbije, već duž čitave bivše Jugoslavije. Sam podatak da su se za vrijeme bolesti o njegovom stanju raspitivali i stanovnici Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i drugih evropskih zemalja, dovoljno govori o veličini i značaju njegovog lika i djela, na jednom opštem nivou. On je, takođe, bez lažne skromnosti, jednako volio i poštovao sve narode. Bio je veliki antifašista i antinacionalista. Ponosna sam što nas je ta moralna odrednica približila jedno drugom - još više”, ističe Kovačević.

Grad Herceg Novi je na inicijativu da napravi događaj Đuričiću u čast došao prvi, mada i sagovornica Vijesti smatra da je najsmislenije i najlogičnije zapravo bilo da se omaž umjetniku dogodi tu. Ona je dobila još poziva da učestvuje na sličnim događajima, pa je sigurna da će biti još istih kako bi se bubnjar sačuvao od zaborava.

“Gradovi- Beograd, Podgorica, a i mnogi drugi posvetiće naredni period osmišljavanju različitih kulturnih manifestacija, sve u cilju promocije Dragoljubovog muzičkog stvaralaštva i njegovog života. Ovo je bio incijalni i prvi u nizu događaja posvećenih velikom Dragoljubu Đuričiću”, sigurna je ona.

Bonus video: