Rok je globalna umjetnost koja iza sebe ima vojsku fanova

Bend Alternaiva prezentovao novi singl “Zrno” kojim najavljuje prvijenac

2318 pregleda 1 komentar(a)
Bend Alternaiva, Foto: Romana Slaćala
Bend Alternaiva, Foto: Romana Slaćala

Bjelopoljski rok sastav Alternaiva nakon godinu dana od prvog singla “Car” riješio je da ljubiteljima tvrđeg zvuka ponudi još jednu pjesmu.

Numera “Zrno” našla se na njihovom zvaničnom Youtube kanalu, a o reakcijama na istu koja će se naći na njihovom prvijencu gitarista benda Alternaiva Hermin Delagić za Vijesti kaže: “Prošlo je godinu dana od objavljivanja našeg prvog singla ‘Car’. Odmah poslije toga kreće sva frka sa pandemijom što je i nas zateklo i zaključalo kao i ostatak svijeta. Iako je bilo jako teško, mi smo i u takvim uslovima našli način da nastavimo sa radom i singl ‘Zrno’ koji smo upravo izbacili je samo prvi u nizu pjesama koje će do kraja godine izaći”.

Prema njegovim riječima, uz pjesmu “Zrno” snimljen još jedan singl “Egofrenija” i za njega se montira spot za koji su im u susret izašli prijatelji i vrhunski bjelopoljski umjetnici Petar Novaković-glumac, Milan Jovović-vajar(montaža) i Stefan Vukićević-vizuelni umjetnik.

“Tu pjesmu i spot ćemo podijeliti sa publikom u nekom brzom roku. Moram naglasiti da smo za ovda dva singla ‘Zrno’ i sljedeći koji ubrzo izaći imali podršku PAM-a i Hipotekarne banke”, otkriva Delagić i dodaje da su pjesme za album spremne.

“Čeka nas samo još nekoliko odlazaka u studio ‘Stivi’ da sa Stefanom Pantovićem našim producentom završimo još pet pjesama i zaokružimo snimanje albuma”, ističe Delagić.

Mediji u Crnoj Gori najviše su fokusirani na izvođače iz centralnog dijela zemlje, pa je bendovima iz manjih sredina koji odluče da sviraju rok i to tvrđi teže da se probiju na scenu.

“Što se tiče medija, mislim da je veoma malo međuljudskog prostora posvećeno autorima. Radije se objavljuju banalne stvari, ali to je zbilja naše medijske scene. A i diskutabilno je danas na ovakvoj medijskoj sceni šta je, u stvari, medij, a šta iskarikirana karikatura medija. Mi imamo odličnu saradnju sa nekoliko medija koji su uvijek tu, pa se nekako snalazimo. Pravimo pjesme isključivo od onoga od čega smo stvoreni nas četvorica, pa iako je činjenica da je sa sjevera ama baš sve teže, mi se trudimo da ne razmišljamo o tome previše. Imamo svoj cilj koji ćemo ostvariti sa podrškom ili bez”, siguran je Delagić.

Rok muzika doživjela je vrhunac popularnosti 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka u svijetu, dok je na ex-Yu prostorima i 80-tih ovaj žanr žario i palio. Danas vladaju neki drugi muzički pravci, no ima i onih koji ostaju vjerni tvrđem zvuku.

Na pitanje, ima li u muzici kompromisa, sagovornik Vijesti odgovara:“Razvojem tehnologije i svijet se drastično promjenio. Ni muzika nije ostala imuna na sve to. U moru žanrova od kojih je većina za jednokratnu upotrebu rok muzika se izdvaja kao globalna umjetnost koja iza sebe ima vojsku publike, tako da bilo kakva koketiranja i kompromisi sa muzikom su bezlični, bez boje, ukusa i mirisa”.

Rok je nastao kao bunt, a o tome kakve će biti numere na albumu benda Alternaiva i na šta kroz njih pokušavaju da ukažu otkriva: “U našim pjesmama je česta socijalna tematika, ali to nekako dođe normalno, jer to je energija koju upijam od okoline u kojoj živimo. Pjesme govore i o običnim ljudima, karakterima ljudi, ali ne kao karakteru pojedinca već karakteru društva preslikanom u jednom, malom običnom čovjeku”, smatra Delagić.

Prva numera rađena je na stihove njihovog sugrađanina Rista Ratkovića, no iako nije bilo lako uspjeli su da tvrd zvuk uklope sa stihovima koji se ne rimuju.

“Pjesma ‘Car’ je nastala po zadatku i u početku je bilo malo komplikovano naći način kako sve to uklopiti i sklopiti. Ali svakako bio jako lijep izazov kojem nismo mogli odoljeti. Bilo je zanimljivo pronalaziti rješenja za jedan drugačiji način pisanja, a samim tim nam nije bilo teško... Nije teško ako uživaš dok stvaraš” zaključuje Delagić.

Prijavili se na konkurs Zadužbine Milan Mladenović

Numeru “Zrno” objavili su kako bi ispunili uslov za učešće na konkursu Zadužbine Milan Mladenović.

“Plan je bio da ekranizujemo ‘Zrno’, ali pošto je uslov za učešće na konkursu Zadužbine Milan Mladenović bio da pjesma mora biti objavljena na YouTube servisu, odlučili smo da je objavimo, a spot naknadno da uradimo. Iskreno smo se prijavili bez ikakvih očekivanja. Prosto smo se prijavili da budemo u igri, a sve ostalo je manje važno”, tvrdi Delagić.

Na ovom takmičenju ocjenjuje se samo jedna pjesma, a o tome može li se baš samo po jednom singlu ocijeniti nečiji, odgovara: “Jedna pjesma svakako je premalo da bi se ocijenio nečiji celokupan rad, ali svakako je odlično da postoje ovakvi događaji jer su oni velika šansa za sve autore da predstave svoje pjesme”, smatra Delagić. Velika odgovornost je na njima sada jer treba da izaberu numeru koja će ih predstaviti u najboljem svjetlu.

“Što se tiče odgovornosti mislim da je odgovornost uvijek na bendu, jer je bend taj koji donosi i dobre i manje dobre izbore. Ali ozbiljan pristup i rad će kad-tad donijeti rezultate”, smatra on.

Bonus video: