Umjetničkim kadrovima oslikana prolaznost vremena

Van Gogh obradovao fanove spotom za pjesmu “Kakvo divno veče”, za koji su kadrovi snimljeni na Barskoj rivijeri

2902 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz spota Van Gogh, Foto: Screenhot
Detalj iz spota Van Gogh, Foto: Screenhot

Svoj 35. rođendan, grupa Van Gogh obilježila je reizdanjem albuma “More bez obala“ iz 2019. godine i za tu priliku obradovala je fanove spotom za pjesmu “Kakvo divno veče”, koji je ujedno i četvrti video sa aktuelnog albuma.

U režiji Dejana Senića iz barske proukcije Bubulj, spot je tokom 2019. godine sniman na lokacijama barske regije, Skadarskog jezera i prostoru solane, u ambijentu netaknute prirode. Kroz priču o cikličnosti života, članovi grupe Van Gogh se slikom vraćaju na neka od mjesta gdje su kao djeca provodili svoje ljetnje raspuste.

“Pravljenjem suptilne paralele prikazana je veza čovjeka i prirode, ali i njihova sličnost. Upravo kao i priroda, tiha i mirna, iako iskonski snažna sila, odolijeva zubu vremena, ostajući suštinski ista, tako se i čovjek u svom životnom ciklusu, uprkos strujama i “brzini voza“ kojom ga život nosi, na kraju vraća na početak. U spotu je neprozaičnim i umjetničkim kadrovima pažljivo oslikana prolaznost vremena, noseći svoj pečat kroz čitav životni ciklus, a koji se završava, ili možda opet počinje, pronalaženjem onog izgubljenog djeteta u sebi”, naglašavaju iz grupe Van Gogh.

Reditelj Dejan Senić koji je prvi put radio spot za Van Gogh kaže da su energija, raspoloženje i komplet atmosfera na snimanju bili fenomenalni, kao i da je veliko zadovoljstvo bilo sarađivati sa Đuletom, Srbom i Gagom:“S obzirom na to da živim na moru, naziv albuma ‘More bez obala’ me je inspirisao da osmislim i uradim spot. Negdje sam ranije pročitao da su Đule i Srba kao klinci provodili svoje ljetnje raspuste na moru duž cijele barske obale i htio sam slikom da oživim njihova sjećanja na vrijeme provedeno na ljetnjim raspustima. Od svih pjesama sa albuma, odabrao sam ‘Kakvo divno veče’ jer sam u njoj prepoznao magičnu, primorsku, a ujedno i vanvremensku atmosferu”.

Kako dodaje, posebno inspirativno je bilo snimati djecu, Teona i Anu, koji su se zaista zabavljali, tako da nije bilo potrebe za glumom, već su, kako kaže, samo ovjekovečili njihovu istinsku, bezbrižnu dječiju energiju:

“Glumica Branka Otašević i basista grupe Van Gogh, Dragan Ivanović glumili su ljubavni par srednje dobi i vjerno prikazali date emocije. Par u poznoj životnoj dobi predstavili su Vidosava i Savo Baranin, koji nas je nažalost, prije izvjesnog vremena napustio”, ispričao je Senić.

Podsjetimo, koncertom u Trebinju 11. juna ove godine bend je započeo koncertnu turneju poslije godinu i po dana pauze, nastale usljed pandemije. Time je najavljena ljetnja, regionalna koncertna aktivnost koja se nastavlja 25. juna koncertom u Skoplju, a u sklopu letnjeg Akustik festivala.

Album “More bez obala” je svoju uspješnu regionalnu promociju doživio 2019. godine, a beogradsku juna iste godine pod nazivom “ROKA ROLA”, kada je za prijatelje iz svijeta muzike, ali i medije, Đule sa svojom ekipom u dobro poznatom eksplozivnom ritmu zasvirao kako antologijske hitove benda, tako i pjesme sa aktuelnog studijskog albuma “More bez obala”.

Glumica Branka Otašević i basista grupe Van Gogh Dragan Ivanović glumili su ljubavni par srednje dobi i vjerno prikazali date emocije. Par u poznoj životnoj dobi predstavili su Vidosava i Savo Baranin, koji nas je nažalost, prije izvjesnog vremena napustio

Bonus video: