Neizvjesno održavanje Sea Dance festivala

Opština još vaga koliko novca poreskih obveznika može da izdvoji

18487 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Sa poslednjeg izdanja Sea Dance festivala, Foto: Filip Roganović
Sa poslednjeg izdanja Sea Dance festivala, Foto: Filip Roganović

Održavanje jednog od najpopularnijih ljetnjih muzičkih festivala na jadranskoj obali - Sea dance na Buljaričkoj plaži i dalje je neizvjesno, a aneks ugovora sa organizatorima čeka na potpisivanje na stolu gradonačelnika Budve Marka Carevića.

Sedmo izdanje, koje je trebalo prošle godine da bude održano, odloženo je zbog pandemije koronavirusa, a sada nedostatak novca u budvanskoj kasi, te neodlučnosti opštinskog rukovodstva da li su u mogućnosti da obezbijede neophodnih 400 hiljada eura, kočnica je da se krene u kampanju i javnosti predoči već koncipiran četvorodnevni muzički program.

Festival “Sea dance” organizuje se u Budvi od 2014. godine kao produžetak Festivala “EXIT” koji se organizuje u Novom Sadu. Imajući u vidu značajan uspjeh “Sea dance” festivala već prve godine, kada je proglašen za najbolji evropski muzički festival u 2014. godini, Opština Budva je potpisala ugovor o desetogodišnjoj saradnji na organizaciji manifestacije. Ugovor je zaključen u Budvi, 11. decembra 2015, a svake godine lokalna uprava do sada je zaključivala anekse.

“Vijestima” je iz vrha EXIT-a rečno da se čeka na zeleno svjetlo, jer ponedjeljak je praktično posljednji dan, kada bi trebalo da se krene sa kampanjom i najavom festivala koji bi trebalo da bude održan od 26. do 29. avgusta u Buljarici.

Međutim, za održavanje festivala potrebno je najmanje 600 hiljada eura, od kojih Vlada Crne Gore, koja je do sada davala po 300 hiljada eura, spremna je da izdvoji 200 hiljada, dok od Opštine Budva i Turističke organizacije, umjesto dosadašnjih pola miliona, očekuje 400 hiljada eura.

Do sada je, kako je „Vijestima“ rečeno, održano više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Budva, gdje su svi izrazili spremnost da se festival održi. Resor Jakova Milatovića je, kako je potvrđeno, spreman da finansijski pomogne manjem iznosu nego ranijih godina, a i Opština Budva je sa svoje strane spremna da pomogne.

Iz lokalne uprave zatražno je od organizatora da formatiraju festival, ali ne u punom obimu, nakon čega je stigao i predlog organizatora koji su ponudili dvije varijante - dnevno bi broj posjetilaca sa 20 hiljada bio smanjen na 12,5 hiljada.

Tokom četiri dana festivala, organizatori su, kao je predočeno Vladi i Opštini, predvidjeli da umjesto 60 hiljada, posjeta bude između 20 i 50 hiljada ljudi, a ukupni ekonomski doprinos za Budvu i državu bi bio oko pet i po miliona eura, od kojih se samo milion eura državi vraća na ime poreza i taksi.

Očekivalo se da povratni odgovor organizatorima bude predočen još juče, kako bi oni već u ponedjeljak krenuli sa kampanjom. Čak je i za danas prvobitno bila planirana tradicionalna konferencija za novinare, na kojoj je trebalo da bude predstavljen program. Međutim, od toga za sada nema ništa, a kašnjenje u dogovoru, mogao bi i ove godine Budvu lišiti održavanja muzičkog festivala.

“Vijestima” je u Opštini Budva rečno da oni nijesu protiv održavanja festivala, ali da još nijesu sklopili finansijsku konstrukciju.

Na pitanje “Vijesti” koliko lokalna uprava može izdvojiti novca, rečeno je da je nemoguće da ta cifra bude 400 hiljada eura, jer kasa je prazna zbog pandemije. Navodno, Turistička organizacija Budve je opredijelila najviše stotinu hiljada eura, dok Opština Budva još vaga koliko bi mogla novca poreskih obveznika izdvojiti.

Bonus video: