Slavici priznanje za četiri decenije na sceni

Muzičar na proslavi najavio 15. album, kao i izlazak vinila “The Best Of”

4041 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NIKOLA KNEZEVIC
Foto: NIKOLA KNEZEVIC

Jedna od najvećih jugoslovenskih muzičkih zvijezda osamdesetih, Alen Slavica, koji i danas danas objavljuje pjesme i održava koncerte, proslavio je 40 godina karijere u svom rodnom Karlovcu.

Proslava je stigla godinu dana kasnije zbog korona krize. Tokom koje Slavica je objavio 14 studijskih albuma i veliki broj singlova. Mnoge ploče su dosegle velike tiraže, a najveću je imala “Dao sam ti dušu” iz 1989. godine koja je prodata u više od 100 hiljada primjeraka. Priznanje je stiglo nakon više od 30 godina kada mu je u Karlovcu Nikola Knežević u ime Croatia Recordsa, diskografske kuće koja ga prati cijeli muzički život, uručio plaketu Hrvatskog diskografskog udruženja za platinastu nakladu albuma. Priznanje je dobio i aranžer i producent albuma Slobodan M. Kovačević koji je nažalost bio spriječen da prisustvuje ovoj svečanosti zbog velike udaljenosti i epidemiološke situacije, ali će priznanje biti uručeno naknadno. Alenu je uručeno i posebno priznanje Croatia Recordsa za 40 godina uspješne karijere.

“Obično otvaram i zatvaram koncerte s pjesmom ‘Dao sam ti dušu’ i nevjerovatno da ta pjesma koja je objavljena 80-ih godina ima više od 25 miliona pregleda na YouTube servisu, što rijetki imaju, a koji su djelovali u tom muzičkom razdoblju. Pjesma koja ide iz generacije u generaciju je moja lična karta i olakšavajuća okolnost da danas mogu s njom raditi po cijelom svijetu, ali ne treba zanemariti i ostale hitove, ne samo stare, nego i nove. Što bi rekao Zdravko Čolić - da Bog da se opet vidjeli u dodjelama zlatnih i platinastih plaketa”, rekao je Alen Slavica.

Za kraj koncerta ostavio je novi singl koji je tamo premijerno izveden. “Miris karlovačke kiše” uskoro će biti objavljen, a sudeći prema reakcijama publike biće i odlično prihvaćen.

“Morao je biti Karlovac za obilježavanje 40 godina karijere. Zamislio sam koncert uz klasični klavir, veliki Steinway, ali smo ipak prebacili sve vani zbog svima nama poznatih razloga. Meni je bilo malo teže da svira, električni klavir, ali uspio sam i ljudi su zadovoljni, a onda sam i ja zadovoljan. Nije lak zadatak od 14 albuma izdvojiti one pjesme koje treba izvesti na koncertu jer morate voditi računa o puno toga. No uspio sam izdvojiti 30 pjesama, iako sam imao još u repertoaru Arsenovih i Gabinih kompozicija, ali sam ipak pogodio onu srž s najboljim pjesmama”, istakao je Slavica, i zahvalio Croatia Recordsu na priznanjima i najavio nove pjesme i 15. album.

Ono što je na dodjeli priznanja posebno najavljeno jest izlazak vinila “The Best of Alen Slavica” koji će u septembru ugledati svjetlo dana. Na njemu će se naći neki stari i novi hitovi, odnosno i one pjesme koje su originalno objavljene na vinilu, ali i one koji će prvi put završiti na ovom popularnom formatu. M.V.

Bonus video: