Verica Čuljković zatvorila 15. internacionalni džez festival White Field u Bijelom Polju

Drugog dana festivala rganizovan je i omaž bubnjaru Dragoljubu Đuričiću. O velikom umjetniku i njegovom djelu govorili su akademski slikar Abaz Dizdarević, pjesnikinja Tanja Bakić i profesor Mirko Jakovljević, podsjećajući na njegov doprinos afirmaciji džez festivala u BIjelom Polju. Promovisana je i knjiga “Dirigovana stvarnost” Abaza Dizdarevića

4196 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadrankla Ćetković
Foto: Jadrankla Ćetković

Violinistkinja Verica Čuljković zatvorila je svojim nastupon sinoć 15. internacinalni džez festival White Field u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Pored nje završno veče obilježio je nastup grupe “Mikrokozma”, a tokom dvodnevnog festivala nastupilo je pet bendova.

Grupa “Mikrokozma” se predstavila svojim drugim albumom „Ulicom slobode“ a njen frontmen Nikola Tomić je podsjetio da je 2011.godini upravo na ovom festivalu imao svoj prvi nastup sa grupom.

Mikrokozma
Mikrokozmafoto: Jadrankla Ćetković

“ Večeras je ovo bila promocija našeg drugog albuma, na koju smo čekali godinu dana”; kazao je Tomić.

„Stalno istražujem, stalno sam u pokretu počevši od klasike koja je moja uska profesija i temelj svega što radim, zatim kvarteta sa kojim sviram i djela tango, filmske i popularne muzike, sa DJ-em je repertoar utemeljen na elektronskoj muzici i njenim popularnim žanrovima poput Deep Housea...“ kazala je Čuljković.

Promovisana knjiga “Dirigovana stvarnost”

Sa promocije
Sa promocijefoto: Jadrankla Ćetković

U okviru festivala promovisana je knjiga “Dirigovana stvarnost: Tragovi ljudskog opstanka „ Abaza Dizdarevića, o kojoj su pored autora govorili publicista Željko Rutović , profesor Radoman Čečović.

“Radi o neobičnoj i zanimljivoj knjizi te da ovdašnji sociolozi, antropolozi i filozofi i kultorolozi nijesu pokušali dati svoj odgovor u kontekstu civilizacijskog pojma migracije u formi umjetničke paradigmatičnosti i odgovora migracija kao svijeta u kretanju, kakav je dao na konkretan i referentan način Abaz Dizdarević”; kazao je Rutović.

Autor je kazao da je namjera i potreba da se bavi poljem migracija uslovljena najviše time što smo i u ovom kraju imali priliku da iskusimo šta to znači odlazak i fizička migracija, koja je uslovljena ekonomskim ili socijalnim pitanjima.

“ A upravo ta 2015 godina, kako je kazao, možda i prelomna za Bijelo Polje i sjever kada se po nekim statističkim podacima ustanovilo da smo“ izgubili“ blizu pet hiljada stanovnika iz ovog kraja. Od kako postoji čovjek od tada postoji migracija”, kazao je Dizdarević.

Čečović je kazao da je Dizdarević na slikovit način kroz umjetničke prakse prikazao a su naši identiteti mnogo kompleksniji od onih koje zagovara objektivna stvarnost.

“Mi smo po identitetu mnogo više od onoga što želimo i što jesmo, tako da migracije nijesu samo promjena mjesta, migracije su svijest o nama samima“ istakao je Čečović.

Omaž Dargoljubu Đuričiću

Omaž Dragoljubu Đuričiću
Omaž Dragoljubu Đuričićufoto: Jadranka Ćetković

Drugog dana festivala organizovan je i omaž bubnjaru Dragoljubu Đuričiću. O velikom umjetniku i njegovom djelu govorili su akademski slikar Abaz Dizdarević, pjesnikinja Tanja Bakić i profesor Mirko Jakovljević, podsjećajući na njegov doprinos afirmaciji džez festivala u BIjelom Polju.

Takođe su naglasili njegov doprinos cjelokupnoj crnogorskoj kulturi, ali i kulturi ex Jugoslavije, ali ujedno i podsjetili zašto je važno da njegujemo uspomenu na njegov lik i djela koja je ostavio za sobom.

“Od Dragoljuba sam imala nesebičnu podršku za njen rad kada su muzičke biografije bile u pitanju te da će joj nedostajati prijatelj i umjetnik neobjašnjive harizme”; kazala je Bakić.

Dizdarević je podsjetio da je Đuričić bio istinski prijatelj grada i njegov lično i da je sebe utkao kroz ovaj festival na čijjoj je koncepciji predano radio. „ Bio je onaj koji je umio da napravi spoj muzike, onom kojom se on izvorno bavio, roka i džeza, i na taj način utiče na publiku, odnosno, na omasovljenje prisustva ovom festivalu. I dok on nije unio tu inovativnu koncepciju ovaj džez festival nije toliko bio popularan u javnosti“ kazao je Dizdarević

Bonus video: