Ne znam za drugo, osim da širim pozitivu

Milan Stanković aka SevdahBABY govori o spotu za numeru “Sačuvaj leto za mene” sa aktuelnog albuma Dekameron

1731 pregleda 0 komentar(a)
Milan Stanković aka SevdahBaby, Foto: Privatna arhiva
Milan Stanković aka SevdahBaby, Foto: Privatna arhiva

Da je u kućnim uslovima moguće raditi i da korona nije ubila kreativnost najbolje je pokazao DJ i producent Milan Stanković aka SevdahBABY tokom prošlogodišnjeg prvog talasa korone. Naime, on je dnevno radio po jednu pjesmu, a sve je pratila njegova publika putem društvenih mreža. Nakon 10 dana, riješio je da tih deset pjesama koje su nastale u tom periodu objedini i objavi album Dekameron koji je objavljen na proljeće 2020. godine.

Snimanje videa za jednu od tih pjesama, “Sačuvaj leto za mene”, započeto u junu 2020. pred sam početak drugog talasa epidemije korona virusa, ubrzo je iz tog razloga i obustavljeno. SevdahBABY i Princ od Vranje, gostujući vokal na ovoj pjesmi, su odlučili da ovaj video, kao dokument jednog nezaustavljivog duha i pozitvne energije Beograda, završe za ljeto 2021.

Video obiluje gradskim, nasmijanim facama, poznatm mjestma za žurke i na veoma svjež način odslikava i priča hiljadu puta ispričanu priču o ljetnjem hitu. Singl “Sačuvaj leto za mene”, kao i cijeli album Dekameron su dostupni preko etkete Galama kao i na svim streaming servisima i muzičkim internet prodavnicama, a o rekacijama na video za pomenutu numeru SevdahBABY za Vijesti kaže:“Ovo se ne dešava uvijek, ali na ovaj spot su bukvalno svi reagovali pozitivno. Jer kako bi inače reagovali na spot prepun sunca, nasmijanih ljudi, lijepih gradskih scena, Save i Dunava”, pita se sagovornik Vijesti.

Većina muzičara smatra da pjesma bez spota uvijek lošije prođe kod publike, to sa ovom numerom nije bio slučaj.

“Pa mislim da je ona imala najviše reakcija sa albuma Dekameron, pored pjesama ‘Policijski čas’ i ‘Anestezija’. Ali sam prilično svjestan da je Dekameron žanrovski ipak underground projekat, makar za današnje standarde i ukuse. Zato sam upravo spotom želio da još malo poguram promociju i utuvim ljudima u glavu da postoji jedan odličan album za koji se mora malo kopati ispod površine estrade”, ispričao je SevdahBABY.

Željeli su da ovim videom i pjesmom vrate onima koji isti gledaju osmijeh. Na pitanje, s obizrom na sve što se dasava već više od godinu, može li se to samo jednom pjesmom, muzičar odgovara: “Pa kada tako direktno pitaš, mislim da su ova pjesma i spot dovoljno jaki, prilično vjerujem u to. Naravno, nedostaje još mnogo takve muzike, jer je vladajući fon u narodu tako nekako preozbiljan, u fazonu ‘opasni smo’ i nadasve depresivan. Bukvalno postoji neka glamurizacija psihičkih poremećaja, poroka, tako da ovakve pjesme bivaju ljudima možda čudno i ničim izazvano pozitivne, skoro pa naivne. Ali ja ne znam za drugo, osim da širim pozitivu (smijeh). Ok, znam ja i da pravim malo težu muziku kroz svoje druge projekte, tipa VIDIQ, ali i tu mi tužne teme imaju katarzičnu funkciju, sa krajnjim ciljem da svi budemo super”.

Zanimljivo je za album Dekameron da je svaku numeru otpjevao neko drugi, no ova je povjerena Princu od Vranje.

“Pa kao i sve vezano za taj album, išlo je ad hoc, spontano, prirodno - Stefana sam pratio već neko vrijeme na Instagramu, prije nego što je počela pandemija i kada sam napravio matricu za ‘Sačuvaj leto za mene’, prosto sam ga pitao, on je pristao i to je to. Zaista divan projekat, svi smo učestvovali sa mnogo entuzijazma i sklanjali misli od crne svakodnevice koja nas prati ovih godinu i po dana. I potpuno smo iskoristili sve prednosti 21. vijeka - prije neki dan smo konstatovali da smo uradili i pjesmu i spot, a da smo se vidjeli ukupno dva puta za ovih godinu i po dana”, otkriva SevdahBABY.

Ovo svakako neće biti i posljednja numera sa Dekamerona koja će imati video.

“Imam ideju za video za pjesmu ‘Anestezija’, sa pjevačem koji se potpisuje imenom Nekud, ali taj video iziskuje malo veći budžet, tako da se nadam da će biti spreman za jesen ove godine”, zaključuje SevdahBABY.

Treba iskoristiti svaku priliku do ponovnih restrikcija

Počeli su nastupi, festivali, a i SevdahBABY se polako vraća istima. Koliko ograničenja poput brja publike koja može prirustvoati istim utiče na atmosferu, producent kaže: “Već sam u toku juna imao priliku da vrtim muziku u jednom manjem klubu u Banjaluci. S obzirom na ovoliku pauzu, mislim da je svim muzičarima sve fenomenalno - svaka prilika za nastup i razmjenu energije sa publikom”, iskren je SevdahBABY.

“A svi mi koji pratimo situaciju sa pandemijom smo prilično sigurni da nam je ovo ljeto bukvalno dato kao poklon. Vjerujem da će već od jeseni biti novih restrikcija okupljanja, tako da treba iskoristiti svaku priliku”, poručuje muzičar.

Bonus video: