“Štrajk mozga” objavio album

Osam novih numera nikšićkog benda povezane jedinstvenom pričom

1801 pregleda 0 komentar(a)
Štrajk mozga, Foto: Privatna arhiva
Štrajk mozga, Foto: Privatna arhiva

U „Nk pub“-u u Nikšiću promovisan je album “Mind slaves”, mlade nikšićke rok grupe „Štrajk mozga“ na kome se nalazi osam pjesama povezanih jedinstvenom pričom.

“Album je koncipiran tako da su sve pjesme u neku ruku povezane, pa govore jednu kompletnu priču. Iako su pjesme različite žanrovski, svaka na svoj način čini dio jedne velike slagalice.Ta radnja prati zamišljenog lika i njegovu interpersonalnu borbu. Mislim da je to dobra tema za obraditi i da se o tim stvarima ne priča dovoljno. Tekstovi jesu mračni, ali realni, jer se svakome od nas ponekad može desiti da zalutamo u sopstveni um i analiziramo stvari na određeni način. To je gotovo nepresušni izvor inspiracije kada su u pitanju tekstovi i muzika koja prati radnju”, kazao je frontmen grupe, Aleksandar Nikčević.

Album je snimljen u nikšičkom studiju „Disorder“, kod braće Dobrilović. Za produkciju albuma bio je zadužen Bojan Dobrilović, koproducent je bio Vladimir Perišić, koji je odradio miks i master, dok je dizajn omota povjeren Marku Janjuševiću.

“To je bilo dosta interesantno iskustvo jer se puno razlikuje od žive svirke. Sve je moralo da bude ‘utegnutije’, ali čini nam se da smo se i tu dobro snašli”, kazao je Nikčević.

I promocija albuma je, zbog pandemije izazvane koronavirusom, morala da bude drugačija od one koju su članovi benda priželjkivali.

“Promocija je prvobitno bila zamišljena kao jedna ozbiljna svirka. To je i najbolji način da se ljudi upoznaju s našim radom. Ali, imajući u vidu da su svirke unutar lokala i dalje zabranjene, morali smo se opredijeliti za opciju pravljenja neke vrste žurke na kojoj će se puštati naš album. Nije idealno, ali je to najbolje što sada možemo uraditi. U najmanju ruku, fino druženje”, kazao je Nikčević i najavio, čim to epidemiološke mjere dozvole, dosta nastupa od kojih će jedan biti rezervisan za promociju albuma na njihov način.

Album je snimljen u okviru projekta NVO „Sinteza“, a jedna od nagrada je nastup na desetom jubilarnom Lake festu koji će biti održan od 5. do 7. avgusta, tako da će publika imati priliku da čuje kako sve te numere zvuče uživo.

Na konkurs za snimanje albuma, koji je raspisala NVO “Sinteza” u okviru projekta “Uhvaćeni tonovi”, prijavio se veliki broj bendova, a osnovni kriterijum odabira grupe bio je da je bend istovremeno i autor pjesama i da iste nijesu ranije objavljivane.

Bend “Štrajk mozga” je 2019. godine na takmičenju rok bendova u Budvi osvojio prvo mjesto.

Bonus video: