priznanje za fuziju džeza sa drugim pravcima

Bregoviću Nišville Grand Prix

Ovo priznanje dodjeljuje se u čast Šabana Bajramovića, za čiji je spomenik nekadašnji vođa Bijelog dugmeta bio prvi donator

4235 pregleda 1 komentar(a)
Bregović, Foto: Filip Roganović
Bregović, Foto: Filip Roganović

Muzičar Goran Bregović je ovogodišnji dobitnik Nišville Grand Prix “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim pravcima, a po uručenju nagrade, u subotu 14. avgusta, Bregović će zajedno sa Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima.

U drugom dijelu koncerta pridružiće im se njegov Orkestar za svadbe i sahrane. Goran Bregović će prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine bio prvi donator.

”Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijh, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore - on je sigurno najuspješniji umjetnik sa područja Balkana na polju muzike u svjetskim okvirima”, piše u uvodu službenog obrazloženja Nišville Jazz Festa.

U istom navode da njegova akutna sposobnost da razumije i asimilira raznolike muzičke kulture omogućava mu da u svoju muziku ugradi tradicionalne korzikanske, gruzijske ili bugarske napjeve, kao i elemente elektronske muzike.

”Pisao je za mnoge velike pjevače i sastave iz mnogih zemalja, među kojima su i čuvena Sezaria Evora, Skot Volker, Gerorge Dalaras (Grčka), Kayah (Poljska) Sezen Aksu (Turska), Gipsy Kings (Francuska) i mnogi drugi. Veoma je mali broj muzičara koji su uspjeli da razviju umjetnost takve amplitude koja koherentno miješa tako veliku raznolikost stilova i tehnika, ne gubeći pri tom svoj identitet. Bregovićev komad se može prepoznati već na prvom saslušanju i čini se da se obraća čitavoj planeti - bez razlika koje nameću rasa, pol, godište ili religija. Ako se postavlja pitanje šta je Bregović: savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvijezda, on nije morao da bira - uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova”, navode u saopštenju.

Bregović je poznat kao nekadašnji frontmen rok grupe Bijelo dugme, čiji je jedini stalni član bio za sve vrijeme njenog postojanja.

Poslije raspada Bijelog dugmeta, komponovao je muziku za umjetnike poput američkog rokera Igija Popa i pjevačice sa Zelenortskih Ostrva Sezarije Evore.

Pored toga, komponovao je i za filmove Emira Kusturice, od kojih mu je prvi projekat bio “Dom za vješanje” (1989).

Nakon uspjeha tog ostvarenja, Bregović i Kusturica nastavili su saradnju i na Kusturičinom sledećem filmu “Arizona Drim” (1993), kao i na “Podzemlju” koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.