Neke emocije i misli je moguće iskazati samo kroz vrisak i jaki gitarski rif

On ističe da novi singl “Bože, kako si?” poziva na buđenje empatije na koju smo skoro pa zaboravili, a reakcijama na istu je veoma zadovoljan

4020 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Nakon što su početkom prošlog mjeseca objavili “Malu pesmu”, bend Ničim izazvan riješio je da u vrelim ljetnjim danima počasti publiku još jednim singlom. U pitanju je numera “Bože, kako si?” koju prati originalan i zabavni video.

Frontmen benda “Ničim izazvan” Boris Bakalov potpisuje muziku i tekst, kao i režiju spota, a iako su do sada njihove numere obilovale raznim muzičkim stilovima, u njihovom opusu ovo je prva numera u pank fazonu.

Novi singl sniman je u Vrbasu u studiju Šamarčina, a audio produkciju je radio nekadašnji bubnjar sarajevskog benda “Letu štuke” Đani Pervan, s kojim “Ničim izazvan” sarađuje od prvog albuma.

Bakalov ističe da novi singl “Bože, kako si?” poziva na buđenje empatije na koju smo skoro pa zaboravili, a reakcijama na istu je veoma zadovoljan. O pjesmi s kojom su, što se zvuka tiče, “otišli najdalje do sada” Bakalov priča za “Vijesti”...

Pjesma je već nekoliko dana u etru, jeste li zadovoljni reakcijama s obzirom na to da na ovako tvrd zvuk ipak publika nije navikla?

Naša publika je naša publika. Oni znaju šta smo htjeli da kažemo i zašto smo napravili pjesmu koja zvuči baš ovako. Mislim da će više ljudi, koji je baš prvi put čuju, kroz ovu pjesmu biti više iznenađeni. Neke emocije i misli je moguće iskazati samo kroz vrisak i jaki gitarski rif.

U pjesmi kažete “to je samo faza”, pa je li i ovaj zvuk samo faza u vašoj karijeri?

Naravno da ne planiramo da od sada izdajemo samo pank albume, ali ne garantujem da nećemo više nikada napraviti sličnu pjesmu. Ostavljamo sebi otvorene sve varijante, kao i uvijek.

Ono što je interesantno je da ni ovaj, ali ni prethodni singl – “Mala pesma” nije tipičan za Ničim izazvan. Znači li to da i sami želite da malo istražujete i opipavate puls publike?

Ljudi koji vole naše pjesme, vole ih zbog toga kako ih pravimo. Kada bismo počeli da istražujemo i opipavamo puls, izgubili bismo ono što mislimo da imamo, a to je da nikada ne znate kakvu ćemo pjesmu izbaciti u etar, ali znate da će ta numera uvijek imati kvalitet i nešto što će vas natjerati na razmišljanje.

Za potrebe snimanja spota malo si korigovao imidž i dok su svi očekivali da ćeš potpuno promijeniti frizuru, rep je ipak ostao. Znači li to da ipak nijesi spreman na toliku promjenu?

Ostala je takozvana “čirokana” kao omaž prepoznatljivom pank imidžu. Svi koji mene poznaju, znaju da je i ovo prilično neočekivano. S druge strane, isto tako znaju da vjerujem u neprekidne promjene koje su često vrlo drastične. Bitnije su promjene iznutra, kosa će uvijek izrasti ponovo.

Jedna lokacija je u spotu, i to toalet, zašto?

Toalet simbolizuje prljava vremena u kojima živimo. Nije dovoljno doći na ovaj svijet, obaviti posao i izaći napolje bez da se brine o onome ko će doći na njega. Trebalo bi ga ostaviti čistim u svakom pogledu za buduće generacije.

Iz odijela u prvoj strofi, drugu pjevate u bolničkim haljinama – aludirate na koronu ili mentalno zdravlje koje je zbog iste pogoršano?

Korona je, koliko-toliko pod kontrolom za sada, uspijevamo da se borimo s njom. Vakcinu za globalno mentalno zdravlje još uvijek čekamo.

Bonus video: