Dvodnevni Festival tamburaških orkestara počinje 30. jula u Bijelom Polju

On je naglasio da je za organizatora – Centar za kulturu i ovaj festival sjana prilika da se pozicionira na kulturnoj mapi u umjetničkom i organizacionom smislu, kao vodeća ustanova kulture na sjeveru

3458 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Tokom dva dana festivala nastupiće osam renomiranih tamburaških orkestara iz pet država, a specijalni gosti ovogodišnje manifestacije su operska diva Zorica Belić i mladi crnogorski muzičar Bjelopoljac Isak Šabanović.Da je festival tamburaških orkestara uspio jasno je i nakon što je ostvaren jedan od ciljeva pokretanja i trajanja a to je nastup Dječjeg tamburaškog orkestra, koji otvara manifestaciju

Bijelo Polje Internacionalni Festival tamburaških orkestara, 13. po redu, počinje sjutra i biće održan u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Organizator manifestacije Centar za kulturu, kako je saopšteno danas, obezbijediće sto mjesta za sjedenje a biće obilježen i prostor za stajanje, a u ograđeni prostor moći će da uđu samo oni koji su primili makar prvu dozu vakcine protiv COVID 19 virusa, ili koju donesu negativan PCR ili antigenski test uz ličnu kartu.

“Ostalim licima neće biti dozvoljen pristup u prostoru predviđenom za publiku. Apelujemo na građane da se odgovorno odnose prema sebi i društvu, te da se na vrijeme vakcinišu i nose masku, jer jedino na taj način se može ovaj, a i svaki naredni festival, ispratiti manifestaciju, “kazao je direktor Centra za kulturu Milko Kovačević .

On je naglasio da je za organizatora – Centar za kulturu i ovaj festival sjana prilika da se pozicionira na kulturnoj mapi u umjetničkom i organizacionom smislu, kao vodeća ustanova kulture na sjeveru.

“Ovo je prilika da još jednom sa ovog festivala pošaljemo poruke ljubavi i prijateljstva prema svim državama koje su učesnice manifetscaije, ali i prema onima koji su ranijih godina bili naši gosti. “ Bijelo Polje jeste grad ljubavi, multietničkog sklada i želi da tu vrstu empatije prenese na sve učesnike festivala. Ovo je prilika da te poruke prijateljstva pošaljemo svim učesnicima iz više država, iako se festival ove godine održava u složenim uslovima”, kazao je Kovačević.

Umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar najavio je da će tokom festivala nastupiti osam renomiranih tamburaških orkestara iz pet država, a specijalni gosti ovogodišnje manifestacije su operska diva Zorica Belić i mladi crnogorski muzičar Bjelopoljac Isak Šabanović.

„ Pore domaćih grupa, predstaviće se ansambli iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.

Festival će, u 21.30 časova otvoriti Dječiji tamburaški orkestar bjelopoljske Muzičke škole, zatim nastupaju ansambli iz Ukrajine, gradski TO iz Pljevalja, orkestar Ljubinka Lazića iz Novog Sada. Gošća prve večeri biće operska pjevačica Zorica Belić”, kazao je Konatar.

Od 20 časova, druge večeri festivala Bjelopoljce će zabavljati orkstar iz Sjeverne Makedonije, Muzički signali iz Bijelog Polja, TO “Proleter” iz Sarajeva, dok je kraj večeri rezervisan za nastup orkestra “Bjelopoljski tamburaši”. “Najzanimljiviji dio druge večeri, možda i najatraktivniji je solistički koncert Bjelopoljca Isaka Šabanovića. Inače, oba festivalska dana će nastupiti Kulturno-umjetničkog društva “Tekstilac”, od 10 do 12 časova, a predviđena je i promocija proizvođača bjelopoljskog kraja.

Da je festival tamburaških orkestara uspio jasno je i nakon što je ostvaren jedan od ciljeva pokretanja i trajanja a to je nastup Dječjeg tamburaškog orkestra, što je, po riječima umjetničkog direktora FTO Milorada Miranovića posebna vrijednost ovogodiđnje manifestacije.

“Poslije niza godina, prvi put ćemo imati nastup dječjeg orkestra zahvaljujući direktoru Centra za kulturu gospodinu Kovačeviću i profesorici muzičke škole Jasmili Hot. Uvjeren sam da će ovaj orkestar otvarati i naredne festival a vremenom stasati u omladinski i neki zreliji orkestar”, kazao je Miranović. Miranović je naglasio da je posebno zadovoljstvo što je orkestar ‘Muzički suveniri’ iz Ukrajine izrazio želju da i ove godine nastupi na našem festivalu. Posebna draža festivala, dodao je Miranović je i nastup prvakinje novosadske opere Zorice Belić uz pratnju tamburaškog orkestra koji vodi profesor Ljubinko Lazić, kao i nastut Isaka Šabanovića, kojem se zahvalio jer se odrekao svog honorara.

Pokrovitelj XVIII Internacionalnog festivala tamburaških orkestara je Opština Bijelo Polje, izvršni producent Centar za kulturu, medijski sponzori Radio Bijelo Polje i Radio-televizija Crne Gore, dok su prijatelji festival Put Gross i Swisslion Takovo.

Bonus video: