Neće manjkati kvalitetnog programa

Vinko Mihajlović ispred NVO “Urbani kult” najavljuje dvije manifestacije - Montenegro Sun Reggae i Petrovac jazz fest

1316 pregleda 70 reakcija 0 komentar(a)
Dusha Conection na jednom od prethodnih izdanja, Foto: EVA MEDIGOVIC
Dusha Conection na jednom od prethodnih izdanja, Foto: EVA MEDIGOVIC

Dva su festivala iza kojih stoji NVO “Urbani kult”, a nakon godinu dana pauze zbog aktuelne pandemije virusa korona, oba će biti organizovana. Ova organizacija osnovana je 2006. godine sa akcentim na kulturoloski razvoj svijesti kroz organizaciju kulturnih manifestacija.

”Montenegro Sun Reggae Festival će se održati 28. i 29. avgusta u Budvi, dok će Petrovac jazz festival biti od 3. do 6. septembra. To što ćemo dva festivala organizovati u kratkom roku nam nije smetalo jer smo već navikli na organizaciju gdje smo festivale pravili i po 18 dana. Imamo ekipu koja dugo radi ovaj posao, dobro smo organizovani, pa sa lakoćom smo pripremili dva festivala u veoma kratkom roku”, pohvalio se Vinko Mihajlović direktor ove dvije manifestacije.

Na oba festivala biće poštovane mjere, pa će tako na Montenegro Sun Reggae moći da prisustvuju uz negativan PCR, kao i potvrde da su prebolovali korona virus ili da su vakcinisani.

”Čuli smo da se, pogotovo jazz festivali, ne svrstavaju u visokorizične, s obzirom na to da tu nema velikih gužvi, da publika sjedi i da je moguće napraviti distancu. No, vidjećemo i sačekaćemo da vidimo šta struka kaže, pa ćemo se u skladu sa njihovim preporukama i ponašati”, obećava Mihajlović.

On naglašava da su oba festivala besplatna za posjetioce, pa će naći načina da poštuju mjere.

”Ako bude potrebno, na ulazu lokala ili mjesta gdje se održava festival postavićemo ekipu koja će provjeravati dokument o vakcinaciji ili PCR test”, doda je Mihajlović.

Sagovornik “Vijesti” se pohvalio da će ove godine Petrovac Jazz biti organizovan 15. put, dok Montenegro Sun Reggae slavi jubilej od 10 godina postojanja.

”Naši festivali su u sklopu manifestacijskog turizma i promocije Budve i Petrovca, kao i Crne Gore”, ističe on.

Ne krije da ove godine, zbog aktuelnih mjera i pandemije nije bilo jednostavno organizovati program.

”To je možda bio i najzahtjevniji posao jer dosta izvođača i umjetnika ni do danas ne znaju da li mogu dolaziti. Sada kad su mjere popustile gledaju da to ipak budu najbliže destinacije njihovim državama. S obzirom na to da većina izvođača na našim fesivalima dolazi iz inostranstva, malo je teže organizovati sve to jer u obavezi smo da im obezbjedimo i PCR testove i još neke dodatne stvari. No, opet imamo i dalje saradnje sa ambasadama Ukrajine i Izraela, koje će nam pomoći oko njihovih izvođaca da nastupe kod nas. Mi smo svakako svjesni situacije, pratimo i nadamo se najboljem kako bismo održali ova dva tradicionalna festivala u Crnoj Gori. U slučaju nekih promjena, javnost bi bila obaviještena i preko medija ili društvenih mreža”, ističe Mihajlović.

Za razliku od Montenegro Sun Reggae festivala, koji je uglavnom trajao tri dana, u programu Petrovac jazza je publika mogla da uživa duže. Ipak, zbog korone je i on ove godine sveden na tri dana.

”Zbog finansija, odustanje mnogih sponzora, zbog situacije, riješili smo da ove godine bude tri dana. Na svu sreću imamo naše stare prijatelje i sponzore festivala koji će ostati sa nama i podržaće obije manifestacije kao i tradicionalne pokrovitelje i tradicionalne prijatelje festivala - Opštinu Budva i TO Budva. Iako će biti skraćeni, neće manjkati kvalitet programa za ovu godinu”, obećava Mihajlović.

Podrška drugih kulturnih institucija je i ovoga puta izostala kad su ove dvije manifestacije u pitanju.

”Primjećujemo da mnoge manifestacije imaju podršku i to značajnu finansijsku, kako ove tako i proteklih godina. Očigledno da je po mišljenju onih koji raspodjeljuju sredstva mi nijesmo zaslužili kao jedini tadicionalni festivali koji su uz to jako cijenjeni u svijetu. O tome svjedoči i saradnja sa više od osam festivala u svijetu gdje vodimo muzičare iz Crne Gore i na taj način promovišemo zemlju i umjetnike sa ovih prostora, a koliko znam to niko ne radi. Obe manifestacije su u svijetskoj asocijaciji jazz, odnosno reggae festivala. Zato nas čudi da nemamo pomoć i podršku od institucija”, pita se Mihajlović.

To što nemaju podršku u Crnoj Gori, nije ih spriječilo da slične manifestacije pokrenu i u susjednoj državi.

”Od ove godine pokrećemo i Jazzaland projekat koji planiramo da radimo u Temerinu. Ovo je nas prvi iskorak u tom pravcu prekograničnog organizovanja i znamo da smo definitivno i jedi i u Crnoj Gori koji je pokrenuo ovakav projekat pogotovo za jazz i blues muziku”, smatra on i podjeća da je 2015. godine zbog manifestacija koje radi boravio u Kini na poziv ministarstva kulture te zemlje.

”Tada smo iskoristili šansu i promovisali manifestacijski turizam pod sloganom ‘Neka vaša destinacija bude manifestacija’. Ovaj projekat koji pokrećemo u Temerinu je samo početak širenja ove ideje na druge gradove i zemlje. Bilo da je u pitanju jazz, reggae, ili neki drugi muzički žanr kroz manifestacijski turizam država itekako može da se promoviše i da stiče prihode, posebno ako su iste organizovane u postsezoni”, zaključuje Mihajlović.

Ko će to učestvovati na pomenutim manifestacijama publika će imati priliku uskoro da sazna, a sve će biti objavljeno na društvenim mrežama. Mihajlović obećava da će i ovoga puta oni koji posjete festivale biti zadovoljni programom.

Bonus video: