Croatia Records otuđila snimke u privatizaciji

Po pravosnažnoj presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrđeno da je Štulić bio u pravu

771 pregleda 3 komentar(a)
Cover Albuma "Ravno do dna", Foto: cover albuma “Ravno do dna”
Cover Albuma "Ravno do dna", Foto: cover albuma “Ravno do dna”

Po pravosnažnoj presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske Croatia Records je nepravilno privatizovala nekadašnji Jugoton otuđivši pri tome fonograme tj. originalne prve snimke, a riječ je o izuzetnom broju master snimak snimljenih od osnivanja Jugotona, pa sve do početka rada Croatia Recordsa.

Sud je pravosnažnom presudom utvrdio da vrijednost tih snimak, prema pisanju Telegrama na temelju kojih se rade novi snimci i kompilacije, nikada nije procijenjena, niti je za nju Croatia Records išta platila. Tokom privatizacije plaćene su nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, ali vrijedan diskografski materijal preuzet je, prema odluci Visokog upravnog suda, u nepravilnom procesu.

Tako je Croatia Records 28 godina ostvarivala prihod na imovini koja joj ne pripada, a tu je riječ o tzv. back catalogu nekadašnjeg Jugotona.

Nakon što je Jugoton kupljen 1996. godine, a kupcima su pripale nekretnine i brojna opreme nekadašnjeg izdavačkog giganta, dok fonogrami nisu bili na spisku otkupljene imovine. Po presudi Visokog upravnog suda riječ je o nepravilnom procesu.

Pojam ‘fonogram’ uveden je u Zakon o autorskim pravima tek 2003. godine, stoga su u Croatia Recordsu tvrdili da fonogrami nisu ni mogli biti na spisku imovine iz 1996. kad je izvršena kupovina. Iste 2003. je sprovedena i revizija u Croatia Recordsu i revizijska kuća je tada dala zeleno svjetlo da je u privatizaciji sve bilo po zakonu. Ali iz Hrvatske glazbene unije se nisu slagali s tim jer na revizijskom popisu nije bila procjena vrednosti fonograma Jugotonove arhive.

Sada je pravosnažna sudska odluka da Croatia Records nije smjela da koristiti fonograme, jer nisu bili u njenom vlasništvu.

Iz svega ovog može se reći da je očigledan korijen jednog drugog sukoba, a to je onaj oko digitalnih muzičkih prava s dolaskom streaming servisa u Hrvatsku (i koji i dalje traje zbog donošenja novog Zakona o autorskom pravu), između HGU i HUZIP (koji prikuplja izvođačka prava) s jedne strane i Hrvatske diskografske udruge s druge strane u kojoj je naravno i Croatia Records.

S obzirom na to da je utvrđeno ilegalno korišćenje fonograma, i to nikom drugom već najvećem diskografu u Hrvatskoj pitanje je šta će biti sa tužbama koje su pokrenute protiv njih.

Autor i vođa benda Azra Branimir Štulić cijelo ovo vrijeme bio u pravu.

Nižu se reakcije na presudu Visokog upravnog suda o privatizaciji Jugotona i korištenju fonograma.

Portal Index za komentar je nazvao Štulića. Iako konkretnu presudu nije komentarisao, jer nije upućen u postupak, osvrnuo se generalno na stanje u muzičkoj industriji.

”Jugoton je nacionalizovana firma, on je već sam po sebi nelegalna firma. Sve je nelegalno. Ja mislim da je najbolje vratiti svakom svoje. Cijela ta industrija, kako oni to zovu, muzička industrija, to je sve bazirano na izvlačenju kapitala, to je reket, oni su oslobođeni bilo kakvih nameta, mogu raditi što hoće, zaštićeni su kao bijeli medvjedi, kao na primjer ZAMP”, kazao je Štulić za Index.

”Ako ubiješ čovjeka, imaš prava, ali ovo ako ne platiš, gotov si odmah. To je sve prijeki sud. To nema veze s razumom, ali ima kad se radi o izvlačenju kapitala. Šibicarenje, samo umotano u cjelofan”, dodaje Štulić.

Nekadašnji frontmen Azre smatra da se to ne može nikako razmrsiti “jer od početka je bila pljačka”.

”Nekad davno su se sporili što je revolucija, a što kontrarevolucija. I onda, poslije užarenih rasprava, došli su do zaključka da je to samo pitanje dana. Stalno se ponavlja, kao lišće, svake godine padne, dođe i padne. Princip je isti” citira Index Štulićeve reči.

Na vijest su reagovali iz Croatia Recordsa poručivši da se presudom “ni na koji način ne dira u vlasništvo fonograma”, već se, prema njihovom mišljenju, “pogrešno, nezakonito i neutemeljeno utvrđuje da fonogrami nisu procijenjeni u vrijednost društvenog kapitala u postupku tranzicije i privatizacije društvenog preduzeća Hrvatska naklada zvuka i slike, pravnog prethodnika Croatia Recordsa”.

U detaljnom saopštenju iz diskografske kuće navode hronologiju i rješenja državnih tijela koja su se bavila privatizacijom. Ističu i da se presudom “ni na koji način ne dira u pravo raspolaganja Croatia Recordsa nad fonogramima”.

”Iz tog razloga Croatia Records po ovoj presudi ne namjerava da preduzme ništa čime bi se promijenilo dosadašnje stanje po pitanju fonograma koji su činili predmet ovog postupka, već nastavlja pravnu bitku u ovoj stvari, odnosno radi na ulaganju tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske kojom želi da očuva svoje pravne interese i tradiciju izdavanja zvučnih zapisa dugu gotovo 75 godina”, navodi advokat Igor Svilar, pravni zastupnik Croatia Recordsa.

Bonus video: