“Ima nas gomila” za horsko pjevanje i dobar ritam

Emocija nije falilo – ni na bini, ni među publikom

10307 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

“Ako žele da te promene, ne daj da te unište, kada misliš da si sam, podigni ruku, nek’ ulice gore za novi dan, kada misliš da si sam, mi smo ovde, ima nas gomila”, horski su pjevali posjetioci desetog izdanja Lake festa i šabačka pank grupa Goblini.

Bilo ih je dovoljno da poruče da to “od čega bježiš se ne liječi, to se pobjeđuje”, ali i da na ovogodišnjem festivalu nema domaćih i grupa sa strane – jednostavno, svi su na svom terenu i svi su domaći.

“Peti put je da pjevamo u ovom gradu i uvijek je sjajna atmosfera. Desi se taj neki momenat gdje se ‘onjušimo’ kako treba i to tako funkcioniše. Uvijek nam je drago doći ovdje i podijeliti te emocije sa ljudima”, kazao je za “Vijesti” nakon koncerta frontmen benda, Branko Golubović Golub.

A emocija nije falilo – ni na bini, ni među publikom, i svi su bili kao jedno.

“Ovo treba ljudima nakon godinu i po dana zatvaranja, nemogućnosti održavanja koncerata i odlazaka na iste. Upravo ovo je nešto što ljudi prepoznaju i shvataju kao zdrav način i da isprazniš neku negativnu energiju i da se napuniš pozitivnom energijom i da sa ljudima podijeliš emocije. To je jedinstvena kulturna grana koja ti to omogućava. Sve ostalo je pasivno, posmatraš sa strane i aktivno ne učestvuješ u svemu tome”, kazao je Golub, čovjek kome su muzika i humanitarna misija glavne odrednice.

Uspjeli su, kako reče, da od organizatora festivala “iskamče” malo više vremena od predviđenog, na zadovoljstvo publike, ali i njih samih.

Drugo veče otvorila je crnogorska alt rok grupa Parampaščad, bend koji je nastao kada i Lake fest – 2011.godine. Grupa koju čine četiri momka podijelila je sa publikom intimnu priču “na putu ka suncu”, a njihovi fanovi su poručili da je nastup na Lake festu još jedan “dan, kad’ biće sve u redu”.

Nakon njih scenu je “osvojio” jedan od omiljenih bendova publike Lake festa, grupa Zoster iz Mostara koja je osim dobro poznatog repertoara predstavila i pjesme sa albuma “Najgori”, koji će objaviti početkom naredne godine. Svirkom, energijom, emocijama, pokazali su da Lake fest ne može bez njih, a ni oni bez Lake festa.

“Osjećamo se ovdje kao da smo kući. Ne znam zašto je to tako, ali tako je. Uspostavljena je neka veza, a publika nam daje energiju i mi se trudimo da im istom mjerom vratimo. Oni nas jednostavno motivišu da se bavimo ovim poslom”, kazao je pjevač i frontmen benda Mario Knezović dok je još uvijek pokušavao da sabere utiske nakon svirke.

Zoster je bio na prvom Lake festu. Uspostavljena je odmah veza sa publikom i ta hemija traje i nakon deset godina.

“Nikšić gori od pozitivne energije. Ovo nas vraća u život, vraća nam nadu da se život vraća u normalnost. Ko bi zamislio da se ovo može dogoditi, da je cijeli svijet stao, ali evo malo se pokrećemo”, kazao je Knezović.

Iako je, kako je rekao, korona sve usporila, pokazali su da im tako malo vremena treba da se vrate, ali i da vrate, dobar ritam.

A dobrog ritma druge večeri festivala koji se održava pod sloganom “Ponovo zajedno sa muzikom” nije falilo. Pokazao je to beogradski hip–hop metal sastav Sunshine, kao i pank-rok grupa iz Smederevske palanke Six pack.

Mladi nikšićki bend Štrajk mozga nastupiće prvi treće, završne večeri festivala. Zatim će se na sceni pojaviti Dejan Petrović sa svojim Big bendom, roken rol bend iz Gornjeg Milanovca Bjesovi, novosadski bend Ritam nereda, dok će ovogodišnje jubilarno izdanje Lake festa zatvoriti pančevačka grupa Iskaz.

Koncert se održavaju uz poštovanje epidemioloških mjera, a posjetioci koji nemaju potvrdu o vakcinaciji protiv Kovida-19 i potreban PCR nalaz, moraju da urade brzi antigenski test.Da bi izbjegli gužve i čekanje duže za sat, Dom zdravlja Nikšić je obezbijedio dodatno medicinsko osoblje tako da su druge večeri festivala svi posjetioci mogli da na vrijeme stignu da čuju omiljeni bend.

Dobra energija i line up po „mjeri“ posjetilaca

Ovogodišnje izdanje Lake fest razlikuje se od prethodnih devet po brzim antigenskim testovima i činjenici da je korona i dalje tu. Ali, kako rekoše posjetioci, i po energiji.

“Ovaj Lake fest se razlikuje od ostalih izdanja po energiji, jer smo svi ovo čekali i dočekali. Ovo je stvarno nedostajalo. Atmosfera je uvijek bila to što ovaj festival čini posebnim. Što se line up-a tiče, kao da sam ga ja sastavljala. Dovoljno je bilo ovo veče, Goblini, Zoster, Sunshine, pa da budem tu”, kazala je Nikšićanka Tamara Gredić koja je i prethodnih devet godina bila redovni posjetilac Lake festa.

Ali, ne samo ona. Mnogima je ljeto bez Lake festa nezamislivo.

“Svaki Lake fest je moj. Festival ne propuštam zbog energije koju on ima. Ovo nam je definitivno falilo. Izvođači su ove godine fenomenalni”, kazala je Sandra Sindik iz Tivta.

U istom ritmu nastavila je i Nikšićanka Maja Šućur.

“Tradicionalno Lake fest i tradicionalno ja na Lake-u. Kažu da Lake fest ima dušu, a mi koji smo iz Nikšića stvarno ne možemo da propustimo festival. Uvijek je dobra atmosfera, dobri izvođači, za svakoga ima po nešto. Tako je i ove godine, a izvođači su sjajni. I svi koji su došli isto komentarišu – da im je ovo falilo i da ne mogu da vjeruju da se konačno ovo dešava”, kazala je Maja.

Bonus video: