U finalu i crnogorski bend “Yonic”

Na konkursu Zadužbine Milan Mladenović prijavljeno 197 pjesama, žiri odabrao 14 najboljih

3955 pregleda 0 komentar(a)
Najboljoj pjesmi biće dodijeljena novčana nagrada od dvije hiljade eura, Foto: promo
Najboljoj pjesmi biće dodijeljena novčana nagrada od dvije hiljade eura, Foto: promo

Sastav “Yonic” sa autorskom kompozicijom “Cobra” jedini su bend iz Crne Gore koji se našao u finalu ovogodišnjeg konkursa za Nagradu “Milan Mladenović” za najbolju pjesmu sa prostora bivše Jugoslavije. Na konkursu je ove godine stiglo je 197 prijava, a među njima je odabrano 14 finalista iz pet zemalja regiona, saopšteno je iz Zadužbine Milana Mladenovića, koja je pokrovitelj priznanja.

Pjesme koje su se dopale žiriju koji su činili Damir Urban, Kiril Džajkovski, Ivan Fece Firči, Katarina Epštajn i Zoran Stajčić, pored pomenutog crnogorskog benda su i “Boi” Dine Jašari (Makedonija), “Grade moj” Aleksandra Ljiljaka (Hrvatska), “Iznad rijeke” Magdalene Mandure (Hrvatska), “Jednog dana” grupe Sopot (Bosna i Hercegovina), “Kain” grupe Organizam (Srbija) i “Misisipi” grupe Koikoi (Srbija).

Izabrane su i pjesme “Ne vreme” grupe Fank Šui uz pratnju Vere Ljubojne (Makedonija), “Novčanice” grupe Vizelj (Srbija), “Obrnuti red stvari” Kralja Čačka i Nine Bajsić (Srbija/Hrvatska), “Samodisciplina” grupe Keni nije mrtav (Srbija), “Sklop” grupe Litl Itali (Hrvatska), “Tu” grupe Ana & The Changes (Srbija) i “Uroni u san” grupe Žen (Hrvatska).

Pored novčane nagrade od dvije hiljade eura, za dobitnika nagrade biće izrađena i posebna statua u saradnji sa Futro Dizajn Studiom.

Nagrada je ustanovljena 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svojstvene umjetničkoj zaostavštini nekadašnjeg frontmena grupe Ekatarina Velika Milana Mladenovića (1958-1994), a dodjeljuje se na svečanosti 21. septembra - na Mladenovićev rođendan.

Ove godine konkurs za ovu nagradu odvijao se pod sloganom “Prijavi svoju stvar”, i bio je otvoreno od 1. do 30. juna. Pravo da konkurišu za nagradu imali su autori iz svih zemalja bivše Jugoslavije, sa pjesmom sa tekstom na nekom od jezika koji se govore na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, uključujući i jezike manjina.

Laureat prve nagrade bio je bend Artan Lili sa pjesmom “D. E. P. R. A”, dok je prošle godine nagrađena grupa Dram za kompoziciju “Daj mi sve”.

Bonus video: