Vraćaju nadu u bolje sjutra

Popečitelji, koji već dvije decenije postoje na sceni, objavili studijski album “Uvek” koji donosi devet kompozicija

3587 pregleda 0 komentar(a)
Popečitelji, Foto: John Wolfrik, promo
Popečitelji, Foto: John Wolfrik, promo

”Ministri” sprskog alternativnog funk-rocka, trio “Popečitelji”, koji svojom autentičnom muzikom već više od dvije decenije razgaljuje koncertne prostore širom zemlje i regiona, objavio je dugoočekivani album pod nazivom “Uvek”. Projekat je objavljen pod etiketom izdavačke kuće Odličan hrčak/Druga stvar, 2021.

”Uvek” sadrži devet kompozicija, a prvo je izdanje “Popečitelja” objavljeno na vinilu.

”Objavljivanje ovog albuma, prvobitno najavljenog singlom ‘Pozivanje’, kao i mnoge druge stvari je bilo odloženo usljed krize izazvane pandemijom. “Uvek” izlazi sa zakašnjenjem, ali možda i u pravom trenutku za vraćanje nade u bolje sjutra. Album je snimljen i završen prije pandemije, a tematski i zvučno je nosio to breme bliske budućnosti. Naslovi numera kao da su najavljivali dešavanja koja slijede. Otvara ga “Udarna vest”, a tu su i “Vreme nade”, “Aždaja je mrtva”, “Pozivanje” dobija svoje “Odazivanje”, naslovna “Uvek”, “Uporna spona” i “Most”, a završava se pozitivno “Slavljem”. Nadam se da će biti razloga za to pozitivno, i to na jesen u klupskim koncertnim prostorima”, kazao je gitarista Saša Furunović, prenosi portal Headliner.

Braća Saša i Goran Furunović (bas) potpisuju muziku na albumu, dok je bubnjeve odsvirao tadašnji bubnjar Ivan Cvetković Ivši koga je kasnije zamijenio Dušan Lazić, aktuelni bubnjar “Popečitelja”.

Produkciju i dizajn omota potpisuje Saša Furunović.

”Popečitelje” i njihov novi album “Uvek” publika će biti u prilici užuvo da čuje na Belgrade Beer Festu, a bend planira koncertnu promociju novog albuma na jesen, ako situacija to bude dozvolila.

Album je objavljen na svim digitalnim platformama, a može se preslušati i na njihovom zvanično YouTube servisu.

”Popečitelji” postoje od 1995. godine, nastali su u Prištini. U to vrijeme bend je zbog svojih energičnih nastupa predstavljao specifičnu pojavu na prištinskoj sceni svirajući bučnu mješavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…).

Po završetku bombardovanja, “Popečitelji” se sele u Kragujevac i Kraljevo i nastavljaju sa istraživanjem i negovanjem originalnog muzičkog stila. Zahvaljujući brojnim nastupima u ovim gradovima, ali i u Beogradu, ubrzo su postali svojevrsna andergraund atrakcija i potvrdili epitet eksplozivnog benda i nezaustavljive koncertne atrakcije.

Takav status doveo je do toga da su nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonisti Džejmsa Brauna (2003), kao i bendu NoMeansNo (2005).

Iza sebe imaju tri studijska albuma i brojne singlove.

Bonus video: