Prevario ga lokalni vojvoda

Sting ispričao kako je kupio imanje u Toskani Il Palagio i vilu koja datira iz 16. vijeka i prostire se na 365 hektara zemlje

4815 pregleda 1 komentar(a)
Sting sa suprugom, Foto: Sandro Michahelles/sintes/Sipa Press/Profimedia
Sting sa suprugom, Foto: Sandro Michahelles/sintes/Sipa Press/Profimedia

Poznati britanski muzičar Sting već godinama posjeduje predivno imanje u srcu Toskane gdje proizvodi vrhunska vina, a sada otkriva da je njegov početak u Italiji bio izazovan i prepun iznenađenja.

U intervjuu za Daily Telegraph otkrio je da ga je pripadnik aristokratske porodice nasamario da kupi imanje Il Palagio. Vojvoda mu je dao da proba “jedno od najcjenjenijih italijanskih vina”, koje je predstavio kao sopstveno. Uvjerio je rok zvijezdu da kupi imanje i vinograde, a naivni Sting tek je kasnije shvatio da vino iz kupljenih vinograda nije ništa posebno.

”Ponudio nam je čašu crnog vina. Pregovarali smo o kupovini. Nekretnina nam se jako svidjela, iako je bila u ruševinama. Vojvoda me upitao želim li probati vino proizvedeno na imanju, a ja sam odgovorio da želim. Bilo je to izvrsno vino i tako me uvjerio da kupim i vinograde. Tek kasnije sam shvatio da nam je vojvoda poslužio barolo, a ne svoje vino”, ispričao je. Barolo se proizvodi u regiji Pijemont i smatra se jednim od najboljih italijanskih vina.

Kada je shvatio da je nasamaren, Sting je odlučio da uloži trud, pa je nekoliko godina napravio ogroman napor i postigao da se u njegovim vinogradima počne proizvoditi pristojno vino. Ispričao je i kako je shvatio da ga je vojvoda prevario.

”Došli su nam u goste prijatelji i porodica. Nakon što smo ih poslužili vinom s imanja, vidio sam da neko od gostiju prazni čašu u saksiju s cvijećem. Bio je to trenutak kada sam odlučio da pokažem da je moguće proizvesti odlično vino iz vinograda u Palagiju”, prisjeća se Sting.

Uspjeh koji je postigao nije mogao ni da sanja. Godine 2016. jedno od njegovih vina, crveno vino Sister Moon, koje je dobilo ime po jednoj od pjesama, uvršteno je na listu 100 najboljih u Italiji. Ostala vina koja su on i njegova supruga Trudi Stajler proizveli su When We Dance, Message in a Bottle te Baci Sulla Bocca (Poljupci na usnama).

To je bila njegova “osveta” prethodnom vlasniku.

Sting je odrastao u radničkoj porodici, a o vinima kao mladić nije znao gotovo ništa. Tek kada se približio tridesetima, probao je vino prvi put.

”Niko nije pio vino u mom kraju. Vidjeli smo ga samo u filmovima. Pili smo pivo. Sada ga ne mogu smisliti. Možda čašu s vremena na vrijeme”, priznaje on.

Sting i njegova suruga kupili su Il Palagio 1999. godine, vilu koja datira iz 16. vijeka i prostire se na 365 hektara zemlje. Nalazi se južno od Firence u okrugu Kianti. Osim vina, na imanju proizvode med i maslinovo ulje. Prošloga mjeseca Sting je na imanju otvorio piceriju.

Na Stingovu imanju takođe se nalazi prodavnica u kojoj se mogu kupiti maslinovo ulje, med, vino i salama, koja je izrađena od regionalne pasmine svinja.