Miroslavu Rusu priznanje za promociju muzike

Nagrada koju će početkom septembra primiti u Ohridu, za hrvatskog kompozitora ima poseban značaj

2783 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatski kompozitor i vođa nekad popularnog benda ITD Miroslav Rus ovogodišnji je dobitnik nagrade Balkan Music Promotion Award, za promociju muzike koju tradicionalno godišnje dodjeljuje Ohrid Fest.

Dodjela istoimene nagrade održaće se u prvoj polovini septembra.

”Ovo nije njegova prva nagrada u Ohridu, s obzirom na to da je na istom festivalu svojevremeno nagrađen, priznanjem za pjesmu decenije ‘Igra bez granica’ koju je pjevao Toše Proeski”, stoji u saopštenju.

O Rusovom bogatom autorskom radu uz njegov ITD band, ipak najbolje govore pjesme i niz najjačih muzičkih imena sa kojima je sarađivao, kao što su Tony Cetinski, Zdravko Čolić, Željko Bebek, Mišo Kovač, Nina Badrić, Crvena jabuka, Kaliopi, Massimo, Jure Brkljača, Novi fosili, Tajči i naravno Toše Proeski s kojim ga posebno veže pjesma “Igra bez granica”, najmoćnija i najjača simbioza kompozicije, teksta i glasa.

”Miroslav Rus zasigurno je jedan od najplodnijih regionalnih autora, čije su pjesme odavno postale evergreeni”, dodaju u saopštenju.

Nova Ohridska nagrada ima vrlo poseban značaj za Rusa.

”Prije svega zahvaljujem se organizatoru na nagradi koja mi daje dodatnu snagu da istrajem na nemirnom stvaralačkom putu, ali i budi mnoga sjećanja na zemlju iz koje dolazi, zbog ljudi koji su ostavili duboki trag u mome životu”, kazao je povodom nagrade Rusi i dodao da je muzika za njega jedini univerzalni svjetski jezik bez loše namjere.

”Jezik koga svi razumiju i osjećaju, koji se preko granica na kojima se čeka satima u dugim kolonama proliva kao da i ne postoje. Dar od Boga je voljeti i stvarati muziku i ja sam mu zahvalan. Kroz muziku se iščitava nada da svijet ipak može biti bolji. Ako sam na tome putu uspio pronaći bar jednu notu koja oplemenjuje, sve je imalo smisla”, poručio je Rus.

I ova nagrada savršeno se uklapa u dosadašnja brojna priznanja koje je Miroslav Rus svojim radom sve ove godine zaslužio, nagrada ‘Adalbert Marković’ Hrvatskog društva skladatelja 2015. godine za afirmaciju hrvatskog stvaralaštva, Porin za pjesmu godine 2008. za kompoziciju ‘Igra bez granica’ u izvedbi Toše Proeskog. Tu su i Zlatne ptice, Večernjakove ruže, pobjede na festivalima (Hrvatski radijski festival), te Milenijska nagrada Brod Festa.

Bonus video: