Objavljen duet Dvornika i Vujice

Pjesma je nastala davno, a na Dinov refren tekst je dopisala Alka koja je oduševljena ovom verzijom

7944 pregleda 6 komentar(a)
Vuica, Foto: Promo
Vuica, Foto: Promo

Muzičar Dino Dvornik, neprežaljeni kralj funka i kreativac iza kojeg su ostali brojni hitovi i svevremenske pjesme, juče bi proslavio svoj 57. rođendan. Tim povodom objavljena je njegovu neobjavljena pjesma koju je davno snimio sa koleginicom Alkom Vuijcom. U pitanju je pjesmu “Karibe”.

Pjesmu je sačuvao i završio njegov producent i kantautor Srđan Sekulović Skansi, koji je za pjesmu napravio muziku i aranžman, a stihove je napisala Alka Vuica.

”Imao sam taj demo, ‘Na Karibe’, koji je bio u dosta lošem stanju, bila je to na brzinu sklepana ideja u nekom trenutku kakav smo znali imati Dino i ja. Dugo je stvar stajala sa strane, a onda sam malo po malo, restaurirao fragmente kao arheolog, te nakon mukotrpnog rada dobio nadu da možda nešto bude. I gle slučajnosti, nekoliko dana nakon toga sam, družeći se s Alkom, shvatio da obožava Jamajku i tamo često ide. Plus, ona i Dino su bili baš dobri prijatelji, čak je Dino radio na nekim njenim pjesmama kao producent. Odmah sam ponudio Alki da završi tekst i gostuje kao vokal, što je ona oduševljeno prihvatila... I eto, još nekoliko godina poslije, konačno smo završili i smiksali ‘Karibe’”, poručio je Srđan Sekulović Skansi.

Nit koja je vodila u pisanju pjesme, prema Alkinim riječima, bio je refren “Na Karibe”, koji je Dino smislio sa Skansijem.

”A onda sam ja inspirisana refrenom i svojom ljubavi prema Jamajci napisala ostatak pjesme. Skansi je htio da je otpjevam dubokim glasom, u stilu Grejs Džons i tako je dobila svoj oblik”, poručila je Alka o pjesmi “Na Karibe”, koju su odlučili objaviti na Dinov 57. rođendan, te brojnim fanovima omogućiti da nakon 13 godina ponovo čuju glas Dvornika u novoj staroj pjesmi, za koju vjeruje da će se ljudima svidjeti, a sigurna je i da bi se i njemu svidjela.

”O tome smo stalno i razmišljali, jer nam je to i najvažnije. Ali, poznavajući Dina, mislim da bi mu se krajnji rezultat svidio. A ako ga je neko dobro poznavao u muzičkom smjeru, onda je to sigurno Skansi, koji je sa njim sarađivao do kraja”, kaže Vuica.

Iako je Alka s Dinom sarađivala mnogo puta, ovo je, kaže, posebna odgovornost i nešto potpuno drugačije:

”Objaviti duet s Dinom nakon 13 godina je na neki način uzbudljivo, a opet i toliko nevjerovatno da mi se čini kao san”.

Dino Dvornik preminuo je 7. septembra 2008, u 44. godini. Hrvatsku javnost ta vijest pogodila, a obdukcije je pokazala da je preminuo u snu od mješavine tableta koje je uzimao.

Dino je iza sebe ostavio hitove koji se i danas rado puštaju u klubovima. Njegova muzika je obilježila kraj osamdesetih i rane devedesete, kada je Dino bio najveća zvijezda.

Bonus video: