Očuvanje planete najvažnije pitanje modernog doba

Ekologija u fokusu društvenog aktivizma na ovogodišnjem “Sea Dance” festivalu

2518 pregleda 0 komentar(a)
Mašina za topljenje limenki prezentuje jednostavnost reciklaže metala, Foto: Promo
Mašina za topljenje limenki prezentuje jednostavnost reciklaže metala, Foto: Promo

Sedmo izdanje “Sea Dance” festivala, koje će biti održano od 26. do 29. avgusta na budvanskoj plaži Buljarica, donosi bogat muzički program, ali i pregršt dodatnih interesantnih sadržaja i zona. Oni će biti realizovani u duhu društvenog aktivizma kome je Fondacija EXIT vjerna godinama unazad kroz sve svoje festivale, a u cilju podizanja svijesti mladih i rješavanju pitanja od značaja za sve nas.

U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na “Sea Dance” festivalu je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete, kao i cjelokupnog života na njoj, pa će tako raznovrsni sadržaji promovisati očuvanje životne sredine sa akcentom na podizanju svijesti o značaju svakog pojedinca u tom procesu. Posjetioci festivala će imati jedinstvenu priliku da kroz sadržaje na Eko zoni učestvuju u nekoliko kampanja i akcija koje su rezultat dugogodišnje saradnje Fondacije EXIT i drugih organizacija, a imaju zajednički cilj - ukazivanje na očuvanje planete kao gorućeg i najvažnijeg pitanja modernog doba.

U sklopu ekološkog segmenta festivala je saradnja sa Recan fondacijom kroz dva projekta: “Pixelata” i “VulCan machine”.

Jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao dio programa “Svaka limenka se računa”, imaće svoje mjesto i ove godine na “Sea Dance” festivalu.

U pravljenju velikog murala od limenki, koji će biti svojevrsno umjetničko delo, jedinstven spoj umjetnosti i reciklaže, moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i da na taj način, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine.

Novina na Eko zoni je “VulCan machine” - mašina za topljenje limenki, na licu mjesta.

Topljeni aluminijum od limenki ulivaće se u raznovrsne kalupe, a krajnji produkt biće sjajni novi predmeti. Mašina za topljenje limenki praktično prezentuje jednostavnost reciklaže metala i promoviše činjenicu da je limenka za piće potpuno održiv proizvod, napravljen od aluminijuma, materijala koji se može reciklirati beskonačno, bez gubitka kvaliteta.

Posjetioci će na ovoj lokaciji moći da prisustvuju uživo predstavljanju “VulCan machine” koje će biti organizovano u okviru performansa, u petak 27. avgusta u periodu između 21 i 23 časa.

Tu je i kampanja “Svaki LIST svaka KAP” - 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, a aktivnosti povodom ovog jubileja biće na “Sea Dance” festivalu. Tako će u okviru ove kampanje posjetioci moći da iznesu svoje pozitivno ili negativno mišljenje na temu Crne Gore kao ekološke države ili ideju za unapređenje, upisujući ih u knjigu utisaka.

Bonus video: