Čarli Vots, čovjek koji je davao ritam

Skoro 60 godina sjedio je za bubnjevima Rolingstonsa. Umro je dva mjeseca nakon što je napunio 80 godina. Bez njega možda odavno ne bi ni bilo najvećeg rokenrol benda svih vremena

9676 pregleda 2 komentar(a)
Vots, Foto: Reuters
Vots, Foto: Reuters

Upravo je bio počeo da razmišlja o penziji. „Ne znam šta drugi misle, ali ne bih imao ništa protiv da Rolingstonsi kažu: vrijeme je“, rekao je bubnjar Stonsa povodom svog 80. rođendana u junu ove godine engleskom Gardijanu. Priznao je ipak da uopšte ne bi znao šta bi radio ako bi to zaista bio kraj.

Ali, nije mogao ni da pretpostavi tako brzi kraj: Čarli Vots umro je 24. avgusta 2021. u krugu porodice u jednoj londonskoj bolnici. „Čarli je bio cijenjen suprug, otac i djed, a kao član Rolingstonsa jedan od najvećih bubnjara njegove generacije“, objavio je portparol Stonsa.

Kolega iz benda Mik Džeger postovao je za oproštaj fotografiju na kojoj se vidi nasmijani Vots. Kejt Ričard tvitovao je fotografiju bubnjeva s okačenom tablom na kojoj piše: „zatvoreno“.

Džeger i Vots
Džeger i Votsfoto: Reuters

Skoro 60 godina Čarli Vots davao je ritam jednom od najvećih bendova u muzičkoj istoriji. Bez njega vjerovatno već odavno ne bi bilo Rolingstonsa. Istančanim diplomatskim instinktom uvijek je uspijevao da dozove pameti svađalački raspoložene Mika Džegera i Kita Ričardsa.

Ričards je želio Votsa za bubnjara

Čarls „Čarli“ Robert Vots rođen je 2. juna 1941. u Kingsberiju, današnjem kvartu Londona. Sin je vozača kamiona i studirao je umjetnost i grafiku. U slobodno vrijeme svirao je bubnjeve u bendu Aleksisa Kornera „Bluz inkorporejtid“.

Tu je svirao i Mik Džeger i 1969. preminuli gitarista Brajan Džons, koji je 1962. bio takođe jedan od osnivača Rolingstonsa. S obzirom na to da je Kit Ričards samo godinu dana kasnije silno želio da Čarli Vots postane član benda, Vots odmah daje otkaz na svom poslu grafičara i pridružuje se Stonsima.

Vots, Ričards i Džeger
Vots, Ričards i Džegerfoto: Reuters

Vots je često bio potcijenjen kao čovjek iz pozadine – uz suve ritmove prepustio je binu svojim kolegama iz benda. „Čarli Vots mi je davao slobodu da samo mogao da letim po sceni“, rekao je jednom Kejt Ričards.

Vots je važio za ćutljivog i pristojnog momka, koji je zavisnost od alkohola i droge prevazišao još 1980-ih godina. Dok su mnoge rok zvijezde, među njima i njegove kolege iz benda, dospevale na naslovne strane zbog razuzdanog načina života, Čarli Vots je od 1964. bio srećno oženjen sa Širli En Šepard. Njih dvoje živjeli su povučeno na selu, gdje je Vots uzgajao punokrvne arapske konje.

Netipičan čovjek rokenrola

Čarli Vots je bio sve što se nije uklapalo u nekadašnji imidž Rolingstonsa. Preferirao je odela i voleo džez – muzički pravac protiv kojeg su se Stonsi pobunili na početku svoje karijere. Kada nije bio s bendom na turnejama ili u studiju, svirao je bubnjeve u jednom džez bendu. Tamo se osjećao prijatnije nego pod svjetlima velike pozornice, a dugačke ovacije su mu bile neprijatne.

Zajedno sa Stonsima, Čarli Vots je 1989. ušao u Rokenrol kuću slavnih, a na listi najboljih bubnjara svih vremena rok-magazina „Roling Stoun“ zauzeo je 12. mesto.

Godine 2004. dijagnostikovan mu je rak grla. Pobedio je bolest nakon dvije operacije, da bi godinu dana kasnije ponovo otišao sa Stonsima na svjetsku turneju.

No, nakon što je te godine još jednom operisan otkazao je američku turneju koja bila planirana za septembar.

Bonus video: