Ovaj projekat je bio veliki atak na moj ego

Sivilo od početka karijere beskompromisno stvara muziku koja razbija tabue, motiviše i inspiriše. Njegovo stvaralaštvo karakterišu provokativni tekstovi i intrigantne rime koje preispituju status kvo

7923 pregleda 6 komentar(a)
Balša Krkeljić Sivilo, Foto: Branko Starčević
Balša Krkeljić Sivilo, Foto: Branko Starčević

Muzičari tokom ove godine u nijesu bili pretjerano aktivni, no kompletna zdravstvena situacija koja traje već godinu i po nije obeshrabrila hip-hopera Balšu Krkeljića Sivila da radi na novim pjesmama.

Tako je ovu godinu započeo “Sivom srijedom” u okviru koje je svake srijede objavljivao po jednu pjesmu. Upravo je pomenuti projekat donio 26 novih pjesama koje su se početkom septembra sve našle na jednom mjestu - Svilovom novom albumu.

”Stvaran je u saradnji sa fanovima tokom prve polovine 2021. godine i to kroz nesvakidašnji kreativni proces. Bio je izazov uraditi i izbaciti jednu pjesmu sedmično, da dođe za sedam dana od ideje do realizacije. Fanovi su potom osmišljali naziv pjesme, naziv albuma i dizajn omota, birali i gostujuće izvođače. Nakon pola godine stvaranja i kreativne interakcije, napravljeno je 26 pjesama koje čine album izdanje koje je od 1. septembra dostupno na svim striming platformama”, ispričao je u razgovoru za “Vijesti” Sivilo i podsjetio da su na albumu gosti Kendi, Brut, Random, Grzi, Nobel i mnogi drugi.

Novim albumom Sivilo smjelo preispituje sebe i svoje okruženje. Depresija, suicidine misli i mentalno zdravlje, toksična muškost, politička angažovanost i društveno važna pitanja, turbo-folk rep, zreo pogled na ljubav… - sve su to teme ovog albuma koji je svojevrsni rolerkoster emocija, sudar sirove energije i strasti sa jedne i ranjivosti sa druge strane; sve ono što Sivilo inače jeste, ali ovoga puta zreliji, oštriji i intimniji.

”Sada kada pogledam sve retroaktivno, najveći utisak ostavlja razbijanje tabua da za umjetničko djelo treba da se čeka inspiracija i da su za dobra djela potrebni dugi periodi patnje. Nevjerovatno sam se zabavio praveći muziku samo sat, dva dnevno...ali svaki dan bez izuzetaka, punih pola godine. Cijeli ovaj projekat je bio jedan veliki atak na moj ego - samo sedam dana za pjesmu? Fanovima da se prepustim da oni određuju nazive? Da stvarno objavim ono što mi prvo padne na pamet, bez ikakvih filtera?! Ovako bezobrazno i vulgarno da repuješ? Ovako patetično i ranjivo? Iz pjesme u pjesmu, taj ego je nestajao i ostajala je samo ljubav. Ljubav i strast prema onome što radim. Stanje flowa. Kao cjelina je jedan rolerkoster emocija i mišljenja o svemu što ja vidim i osjećam i kako na to reagujem i odgovaram”, kaže o stvaranju albuma Sivilo koji je već deceniju i po prisutan na muzičkoj sceni

Kaže da mu je upravo novi projekat “Siva srijeda” donio nezavisnost.

Balša Krkeljić Sivilo
foto: Branko Starčević

”Već 15 godina na sceni upijam, učim, i na kraju zaključujem da ovo treba i mogu da radim ‘sam’. Okupim svoj tim ljudi i rokamo beskompromisno.Ne zavisim ni od koga. To se osjeća u muzici. Mentorski pristup tekstovima i želja da inspirišem i motivišem. Ako sam ja mogao, možeš i ti. Siva Srijeda brojem pjesama (26) i konceptom (jedna pjesma nedjeljno) je ubitačna stvar. Izazov posle kojeg izađeš puno jači”, smatra muzičar.

Sivilo od početka karijere beskompromisno stvara muziku koja razbija tabue, motiviše i inspiriše. Njegovo stvaralaštvo karakterišu provokativni tekstovi i intrigantne rime koje preispituju status kvo.

”Korpus tema za ovaj album profilisao se baš zbog depresije i kroz svega što sam prošao liječeći se od nje. Učio sam dosta o psihologiji, highperformance-u, self-development-u, međuljudskim odnosima. Sve sam to radio iz jednog ranjivog, polomljenog mjesta. Obrađivanje jedne po jedne teme mi je davalo snagu da budem i da se osjećam bolje. Vjerujem da su obrazovanje i osviješćenost prijeko potrebne stvari za bilo kakav napredak i uspjeh, i poslovno i privatno. Imati zreo pogled na svijet i u njemu prepoznavati prave vrijednosti…”, siguran je Sivilo.

Ono što, tvrdi, povezuje svih 26 pjesama i što mu je važno da publika percipira i doživi kao poruku je- balans.

”Nije sve crno ili bijelo, nego sivo, nije početak radne nedjelje, a nije ni vikend, nego srijeda. Budi tu i sa te pozicije ćeš puno bolje da vidiš i reaguješ na sve. Uvijek se trudi da znaš obje strane priče. U sredini si fer, ali i jako opasan jer možeš gdje god da ideš. Radikalno lijevo ili desno to ne mogu olako”, savjetuje Sivilo.

Za razliku od prvijenca koji se kuvao godinama i morao ga je objaviti po svaku cijenu, ovaj projekat potpuno je drugačiji.

”Prvi album je 100 odsto pravljen na golom talentu i strasti. Bez ikakvog znanja o muzici, formi, tehnici. ‘Imam nešto da kažem.Hoću da budem saslušan’. Iz mene je izašlo sve što ste čuli na tom albumu. No, sa zrelošću, znanjem i iskustvom pjesme se drugačije prave. Ove više ne izlaze iz tebe, nego kroz tebe prolaze. Postaješ kanal kojim se nesvjesno pretvara u fizičko. Kreativni mišići su se toliko dobro izgradili da ti kreiranje postaje navika. Stanje flow-a se puno lakše postiže. A i puno manje ega ima pa nisi sam sebi toliki blokator”, priznaje Sivilo.

Ovaj album obilježila je i interakcija sa fanovima na koju je reper posebno ponosan.

Balša Krkeljić Sivilo
foto: Branko Starčević

”Interakcija sa fanovima posljedica je moje želje da opravdam svoj naziv ‘VašČo’ek’. Ja sam ništa bez ‘Mojih ljudi’. Kada izbacim pjesmu, ona više nije moja, predata je drugima i ja sam presrećan što svih ovih godina ima nekog da preuzme to ‘vlasništvo’ nad njima. Ovoga puta sam se pitao kako mogu fanove još ranije da uvučem u proces stvaranja nečega što će na kraju biti njihovo. Praviti pjesme zajedno je bio logičan zaključak. Nek se izjasne kakvu muziku da stavim, o čemu da repujem, kojeg repera da zovnem da gostuje, i na kraju nek daju naziv toj pjesmi. Prezabavan proces koji me zbližio sa mojom sve većom zajednicom”, iskren je Sivilo.

No, nijesu ovaj album samo obilježile saradnje sa reperima. Naime, Sive srijede su se uspješno realizovale od januara do 12. marta kada je Sivilo napravio pauzu od dvije sedmice, pa se nakon toga “vratio” kako sam kaže “ubitačnom sivom srijedom” u kojoj se pojavljuju i glasovi nekih buksovaca. O tome otkud ideja i je li i sam njihov fan, otkriva:

”Na pjesmi ‘Bang Bang’ koristim isječak iz famoznog TBOK skeča ‘Audicija za pljačkaša’. Pjesma je jako agresivna i energična, i lirički i sonično. Kad sam je završio znao sam da fali nešto, nešto sto će sonično još više da je podigne. ‘Ko je još, da znam, htio da pobije sve pred sobom od ljutnje i bijesa?’ Vjerujem da je agresiva koju Goran u svom karakteru u tom skeču legla savršeno.

Drago mu je što je publika odlično odreagovala na duete.

Balša Krkeljić Sivilo
foto: Branko Starčević

”Publiku smo pitali koga želi da vidi na albumu i doslovce smo sve ih doveli, tako da su oduševljeni. Nevjerovatno mi je koliko me publika poznaje, i koliko mi na neku ruku želi dobra, jer imaju vizije i ideje koje se jako poklapaju sa mojim planovima i željama. Nisam mogao poželjeti bolje goste na ovom albumu. Kendi, Brut, Random, Grzi...svi su se uklopili savršeno sa cjelokupnim konceptom i atmosferom albuma”, kaže Sivilo.

U nastavku planira dugo iščekivano povezivanje sa fanovima, jer su mu kako kaže nedostajali puno. Neke od pjesama sa albuma dobiće i spotove, a crnogorski reper uveliko se sprema i za nastupe.

”Radimo sa svim dobrim ljudima u našoj zajednici koji žele da naprave promjenu i učine svijet malo boljim”, zaključuje Sivilo.

Pjesme imaju magičan momenat - pomažu slušaocima da prebrode svoje bitke

Sivilo je riješio da promociju albuma “Siva srijeda”, između ostalog obilježi i društveno-odgovorne aktivnosti.

”U okviru promocije albuma planirano je i dosta propratnih društveno-odgovornih aktivnosti. Veoma mi je važno da imam i taj aspekt koji doživljavam kao svojevrsno ‘vraćanje’ gradu u kom sam izrastao i sazrio. Zašto? Muzika i pjesme koje pravim i koje se slušaju su uvijek imale taj magični momenat - da dodiruju slušaoce i pomažu im da prebrode svoje bitke. To je nešto što najviše cijenim i nikada se neću na to navići. Muzika pomaže”, smatra Svilo i ne krije da je u njemu uvijek postojala žal da to nije dovoljno, da može bolje i više da bude tu za svoje ljude.

”Ponosan sam sto sam u prilici da sada, pored muzike, svojoj zajednici vraćem i na druge načine. Puno direktnije, da ne kažem i efektnije. Udružio sam se sa Centrom za Socijalni rad i Centrom za stanovanje, kako bih našao načine da pomognem svom naselju i gradu. Problema ima, volje da se riješe ti problemi- itekako! Sada sam fokusiran na klince koji su u uzrastu da postanu momčići. Vjerujem da je taj period najturbulentniji i mnogi se tada osjećaju zbunjeno, usamljeno, bijesno. Hip hop zna šta sve ulični život donosi i mnogi reperi su ga proživjeli. Odatle i motivacija. Kako klince usmjeriti na pravi put i pokazati im da nisu sami. Kako ‘ulični život’ učiniti bezbjednim”, objašnjava on.

26

pjesama donosi album “Siva srijeda”, a njima Sivilo smjelo preispituje sebe i svoje okruženje. Depresija, suicidine misli i mentalno zdravlje, toksična muškost, politička angažovanost i društveno važna pitanja, turbo-folk rep, zreo pogled na ljubav… - sve su to teme ovog albuma

Bonus video: