Zbir emocija koje su pratile stvaralaštvo

Muzičar Ivan Bjeković priča o prvijencu “Dosta je” koji će objaviti tokom ove sedmice

2821 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Vukadinović
Foto: Vuk Vukadinović

Crnogorski muzičar Ivan Bjeković već nekoliko posljednjih godina prisutan je na muzičkoj sceni, najprije kao član dua Pluton, a onda se odvažio da karijeru kreira samostalno. Za to vrijeme objavio je nekoliko singlova, a ove nedjelje te numere, kao i nekoliko novih objediniće na prvijencu “Dosta je”. Osam kompozicija naći će se na ovom projektu za koji se Bjeković nada da će premašiti granice Crne Gore, te da će se, bez obzira na to što nema zvaničnog izdavača pjesme slušati i u ostalim ex-YU republikama.

Više o albumu Dosta je, Bjeković priča za Vijesti...

Odbrojavaš do objavljivanja prvijenca, riješio si da nosi naziv “Dosta je”. Šta on treba da simbolizuje i zašto si odabrao baš tu numeru kao naslovnu?

Konačno je došao ovaj trenutak. Godine rada, komponovanja i sviranja su krunisane albumom. Ovo je vrlo emotivan trenutak za mene, naročito zbog toga što će i sama promocija biti na meni vrlo bitan datum. Album je zbir svih emocija koje su pratile stvaralaštvo. Radost i tuga, uspon i pad, ljubav i samoća - samo su neki od tandema koji su se smjenjivali od perioda do perioda. Iz ove pozicije osjećam se kao da gledam sa vrha nekog brijega na sve ono što je ostalo iza mene. Ljudi, emocije, svirke - sve je to sabrano u jednom nosaču zvuka.

Sam naziv albuma je vrlo simboličan. Čudan je taj splet okolnosti i podudarnosti momenta u kojima su nastajale pjesme i njihovog sadržaja. Samim tim, ove pjesme su imale iskrenu potporu iz duše. Pjevajući o ljubavi, prolazio sam i dobre i loše trenutke, boreći se za snove.

Dosta je čekanja na album, preispitivanja, samookrivljivanja, ćutanja, očekivanja boljih vremena, zaboravljanja na samoljublje. Jednostavno, dosta je! Skidanje okova, uz glasno isticanje ove parole treba da odzvanja na svakom koraku. Jer, dok vodimo računa o svijetu koji nas okružuje, zaboravljamo na sebe i na svoje životne okolnosti, čime se udaljavamo od sopstvenog životnog cilja. Raskidanje sa zabludama, kao jako bolan i kompleksan proces, koji vodi do sazrijevanja.

Još jedan razlog koji je ovu numeru svrstao kao noseću jeste i činjenica da je pjesma svoju premijeru imala baš u procesu otpuštanja. Spot za ovu numeru ima veliku gledanost, što je uticalo na činjenicu da se pjesma čuje i šire od granica Crne Gore. Slijed događaja doveo je do kontakta sa ljudima iz inostranstva, koji su mi otvorili prostor u zemljama regiona i svijeta. Među tim ljudima sam stekao prave i iskrene saputnike u svojoj karijeri, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Jedna od saradnji koja mi je posebno interesanta bila je sa radio stanicom dijaspore na Islandu.

Činjenica da je pjesma uveliko prešla granice Crne Gore, otvara prostor prezentacije albuma većem auditorijumu, pa je sve više poruka pohvala i podrške. Vjerujem da sam na dobrom putu i da će ovaj album novi iskorak u mojoj karijeri.

Od početka uspio si da se izdvojiš po stilu, minimalistički je, koliko takav pristup muzici otežava da se u vrijeme hiperprodukcije nađe prava pjesma?

Ništa nije teško kad se radi iskreno i punog srca. Uvijek sam radio onako kako osjećam i to je učinilo da gradim svoj karakterističan put. Svaki vid kompromisa predstavlja odustajanje od snova. I ključno pitanje je - gdje ćemo stići ako se predamo nečem nametnutom?

Jedina “otežavajuća” okolnost jeste pronalaženje savršenog spoja akorda. Ali, u tome i jeste draž rada i stvaranja. To su trenuci u kojima je potpuni fokus neophodan kako bi se prenijela savršena emocija u obliku pjesme. Velika djela nastaju baš u momentima izolacije, osame, tuge, jer u tom momentu osjećate da možete samo da idete prema gore.

Uvijek ću se držati svog stila, to je sigurno. Varijacija može biti samo u okviru estetskog, ne i žanrovskog.

Crnogorski muzičari zbog nemanja podrške ozbiljne izdavačke kuće, češće se odlučuju za singlove, nego za objavljivanje albuma. Tačno je da je danas zahvaljujući internetu sve dostupno, no baš zbog toga još je teže uspjeti. Imaš li u planu da sem Crne Gore svoje pjesme prezentuješ regionu i na koji način?

Kroz proces kompletiranja ovog albuma, shvatio sam da ću na ovom putu morati da istrajem sam. Iako je bio kompleksan i težak proces, finansijski vrlo izdašan, shvatio sam da na ovom putu neću imati podršku onih kojima to stoji kao dio nadležnosti ili opisa. U prilog tome govore brojni poslati mailovi, koji su ostali ili nepročitani ili neodgovoreni, a nekad po onom šablonu “javićemo se” i nikad više. Zahvalio bih se institucijama kojima sam se obratio, kao i “društveno odgovornim kompanijama” koji nisu odgovorili na obraćanja, jer su me naučili da sam dovoljno jak i sposoban da sve ovo sam uradim.

Naravno da imam plan da svoj album predstavim regionu i drugim zemljama u kojem žive ljudi iz bivše Jugoslavije. Region je već upoznat sa već objavljenim numerama, tako da prati u stopu prezentovanje rada u Crnoj Gori. Vjerujem da će ovaj album otvoriti vrata gostovanja i nastupa van Crne Gore. Već sam imao niz intervjua za regionalne medije i portale, tako da će promocija albuma biti samo nastavak već započetih aktivnosti.

Dosta je pjesama do sada publika čula, koja je od njih najbolje prošla do sad, a za koju misliš da će tek nakon što album izađe dospjeti do publike?

Muzičko tržište u Crnoj Gori je vrlo specifično i sama činjenica da sam kroz duži vremenski period objavljivao po jednu pjesmu u razmacima, ukazuje na to da je održavanje pažnje zahtijeva i konstantu prisutnost. Do sad objavljene pjesme su zaista učinile da sam prisutan i da pažnja publike bude uvijek aktivna. Istina, korona je onemogućila da budem prisutan i kroz nastupe, ali to je dijelom bila i moja odluka.

Vjerujem da će i preostale pjesme lako naći svoju publiku, naročito zbog toga što su različite, a u isto vrijeme specifične na svoj način. “Za ljubav ginem” (za koju će spot biti promovisan istog dana kada i album) je prava ljetnja, vesela pjesma. Donosi kantri prizvuk i mladalačku priču o idealima ljubavi. Za pjesmu “Svirač u paklu tvome” vjerujem da će postati “himna” zaljubljenih. Instrumental “Sunset” će sigurno prionuti za srce svim ljubiteljima prirode i instrumentalne muzike. Naročito kada bude sklopljena cjelina koja je okružuje, a o čemu ćemo uskoro moći da razgovaramo. Vjerujem da će ovaj instrumental imati posebnu draž za sve one koji budu preslušali album, jer vas može ponijeti do raznih mjesta, u zavisnosti od percepcije. Čini mi se da me u jednom trenutku rasplače, u narednom nosi kroz daleke prerije, u jednom momentu osjetim i miris mora - zaista čudan osjećaj što se više sluša pjesma.

Većina muzičara koristi floskulu “pjesme su mi kao djeca”, možeš li ti ipak izdvojiti neku koja je tebi posebna?

Nemoguće je odvojiti sva ta iskustva. Kada bi se moglo “mikroskopski” pogledati u sadržaj svih tih pjesama, bilo bi jasno da je nedjeljivost trenutka apsolutna. Svaka pjesma ima svoj korijen, događaj ili ličnost za koju je vezana u trenutku nastajanja. Sve je to dio života i kao takav predstavlja nedovojivu cjelinu. Floskula jeste precizna, jer sve što stvaramo, neraskidivi je dio nas. Uostalom, ovaj album će ostati kao trag u vremenu da sam nekad postojao i dijelio ovom svijetu sve svoje emocije i iskustva.

I pored epidemioloskih strogih mjera pravićeš promociju. Koliko će sve to otežati održavanje iste i kako si je uopšte zamislio?

Svi se nalazimo u jako složenom momentu. Složenost epidemiološke situacije svakako otežava organizaciju ovog događaja. Ipak, ono na čemu sam insistirao jeste poštovanje mjera, kako niko od prisutnih ne bi bio ugrožen. Ispunjenost uslova predviđenih odlukom Ministarstva zdravlja svakako su polazna tačka u organizaciji događaja. Žao mi je što pojedinci neće moći prisustvovati događaju, a naročito oni koji su dio ovog albuma, kao saučesnici u njegovom nastajanju. Ipak, moram se pomiriti sa takvim okolnostima. Mnogo je važnije da smo svi živi i zdravi, a za neke posjećenije i brojnije skupove ćemo sačekati bolja vremena.

Želja za svirkom sa bendom je nesporna

Do sada si uglavnom nastupao ili sam ili sa malim sastavima. Nakon objavljivanja albuma ima li prostora da se pjesme sa albuma "Dosta je"čuju u u drugačijim aranžmanima sa bendom?

Iskren da budem, mnogo sam se uželio javnih nastupa. Nedostaje mi direktan kontakt sa publikom, sav taj postupak prije i posle nastupa, od postavljanja do pakovanja opreme. Za početak ću se vratiti nastupima u skraćenom sastavu, ali svakako da planiram da, ukoliko epidemija to dozvoli, okupim i bend koji će me pratiti i sa kojim bih radio nastupe. Ipak, nepredvidivost virusa, mutacija i širenja samog virusa ne dozvoljavaju mi da razmišljam previše unaprijed. Mislim da je to i povoljno, kako bih racionalno vukao svaki naredni potez. Vjerujem da će se mogućnosti same postavljati, tako da će na meni biti samo da se prilagodim datom trenutku. Želja za svirkom sa bendom je svakako nesporna.

Sam naziv albuma je vrlo simboličan. Čudan je taj splet okolnosti i podudarnosti momenta u kojima su nastajale pjesme i njihovog sadržaja. Samim tim, ove pjesme su imale iskrenu potporu iz duše. Pjevajući o ljubavi, prolazio sam i dobre i loše trenutke, boreći se za snove

Bonus video: