Ne podilazim trendovima, idem kako me srce vodi

Mlada pjevačica Dunja Vujadinović priča o aktuelnoj pjesmi “Ne dolaziš”, koju potpisuje crnogorski autor Bojan Jovović

2707 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filip Stojanović
Foto: Filip Stojanović

Srpska pop pjevačica Dunja Vujadinović nedavno je objavila novi singl “Ne dolaziš”. Muzikom se bavi od djetinjstva, a do danas je sarađivala sa najpoznatijim imenima domaće scene.

Kao vokalni solista nastupala je 2008. i 2010. godine na Radijskom festivalu sa pjesmama “Razočarana” i “Sama”, koje je za nju napisala i komponovala Aleksandra Radović. Učestvovala je i na Beoviziji, ima i nekoliko singlova koje ne vezuje za festivale.

Reakcijama na novi singl je kako kaže više nego zadovoljna.

”Zaista sam zadovoljna, kako reakcijama publike, tako i odzivom medija, što mi govori da je pjesma izašla u pravom trenutku”, kaže u razgovoru za Vijesti Vujadinović.

Ovim singlom krenula je i korak dalje kad su autori u pitanju, pa muziku i tekst za ovaj Dunjin singl potpisuje crnogorski muzičar Bojan Jovović.

”Bojana poznajem od 2005. godine dok je bio član grupe “No name”, a zatim smo obnovili prijateljstvo na Evroviziji 2016. u Stokholmu, gdje sam pjevala kao prateći vokal Sanje Vučić, a on je nastupao sa tadašnjim crnogorskim predstavnicima, grupom Highway. Nedugo potom je pokazao svoj autorski talenat i poželjela sam da pokušamo da sarađujemo u tom smislu, i pokazalo se da je to bila dobra odluka”, otkiva Vujadinović kako je došlo do saradnje sa Jovovićem.

Mnogi pjevači tvrde da ne snimaju pjesme koje ih ne kupe na prvu, te sagovornica Vijesti objašnjava kakvu je emociju u njoj probudila numera “Ne dolaziš” prvi put kad ju je čula.

”Ova pjesma bila je prvi demo snimak koji mi je Bojan poslao i odmah sam se vezala za nju, kao da je oduvijek moja, tako da je moguće da je nekako kosmički bila rađena za mene. Odmah sam znala da će ‘Ne dolaziš’ biti jedan veći korak za moju solističku karijeru”, iskrena je Vujadinović.

Često pjesme od demo snimka, do konačne verzije promijene se dosta, te Dunja priča i o tome kakav je bio proces rada na numeri “Ne dolaziš”:

Boris Krstajić, kao autor aranžmana, imao je ideju da pjesma bude nekog srednjeg tempa i da se ubace moderni zvukovi, ali ipak zadrži emocija živog instrumenta, kao što je duduk na početku i klavir kroz cijelu pjesmu. Otpjevala sam je u nekoliko navrata dok nisam našla pravu mjeru u dinamici i emotivnom izrazu. Mislim da dobre i prave stvari zahtijevaju posvećen rad i trud, a ono što se postigne preko noći, isto tako se i zaboravi”.

Posljednjih godina pop muzika gubi na popularnosti, nema više ni festivala na kojima su pjevači mogli da prezentuju singlove. Jedan od faktora koji otežavaju, posebno mladim pjevačima koji tek traže put do publike je i hiper produkcija.

”Svakako nije lako. Mislim da je tržište prezasićeno pjevačima i svakodnevnim pojavljivanjem novih pjesama, ali ja imam neki pravac koji ljudima prija i često moje pjesme karakterišu kao osvježenje, što me zaista raduje. Nisam nikada podilazila trendovima, uvijek idem samo onako kako me srce vodi, i to publika prepoznaje.

Muzikom se bavi godinama, ima nekoliko singlova iza sebe, ali i dosta nastupa kao prateći vokal. Sarađivala je sa mnogim pop pjevačima, međutim Dunja je ipak odlučila da je vrijeme da “izađe iz sjenke” i započne solo karijeru.

”Gledala sam jedan koncert koji je bio okidač da krenem u solističke vode, jer sam baš videla sebe na toj bini, u takvom stajlingu i sa sličnim pjesmama. Do tada nisam osjećala takvu samouvjerenost i želju da se otisnem, jer nisam bila psihički i emotivno spremna na tu vrstu odgovornosti. Mislim da takmičarski šou programi čine pjevače popularnim u veoma ranoj mladosti, a to svakako nisu godine koje mogu da nose teret slave, komentara i kritika. Zato mislim da svako treba da oslušne sebe i prepozna trenutak kada je i da li je stasao za samostalnu karijeru”, prisjeća se ona.

Kao prateći vokali počele su mnoge danas velike zvijezde - Aleksandra Radović, Ivana Peters, Žak Houdek... Ta iskustva koja je i sama stekla pjevajući back vokale Dunji su veoma značajni. I sama je danas dio stalnog tima Aleksandre Radović, čiju je školicu pjevanja pohađala, pa je prati gotovo na svim nastupima.

”Sa Aleksandrom Radović sarađujem i dan-danas. Imamo veoma sličan stil pjevanja pratećih vokala, od nje sam najviše naučila i to znanje primjenjujem i danas”, ne krije ona.

To što joj kad je solo karijera u pitanju sve bolje ide, ne znači da će zapostaviti pjevanje pratećih vokala.

”Nastavljam da pjevam prateće, jer me to izuzetno ispunjava. Mnogo volim taj posao, tako da se ne bih baš lako odrekla tog poziva. Ali, nastavljam da radim i na svojim pjesmama, što me takođe raduje”, zaključuje ona.

Mislim da takmičarski šou programi čine pjevače popularnim u veoma ranoj mladosti, a to svakako nisu godine koje mogu da nose teret slave, komentara i kritika. Zato mislim da svako treba da oslušne sebe i prepozna trenutak kada je i da li je stasao za samostalnu karijeru

Rado prihvata pozive za Eurosong

Upravo je kao prateći vokal bila nekoliko puta na Eurosongu, čak je bila u timu Nenada Kneževića Kneza 2015. godine. Nekoliko puta je i sama, učešćem na Beoviziji, pokušala da sebi obezbijedi put na ovo takmičenje, no iako nije pobjeđivala, njeni nastupi su uvijek bili zapaženi. Nada se da će jednog dana i ona biti zvanično predstavnik svoje zemlje na tom takmičenju, a o utiscima sa dosadašnjih nastupa na Eurosongu kaže:

”Evrovizija je jedno neuporedivo iskustvo, tamo su standardi izuzetno visoki, profesionalizam kakav nisam nigdje doživjela i naravno, prijateljstva koja su veoma posebna. Doživljaji sa Evrovizije ostaju upakovani u jednu malu specijalnu kutiju i prepričavaju se godinama. Svakako bih voljela da se pojavim i kao predstavnik, ali uvijek rado prihvatam i poziv za prateće vokale”, iskrena je Vujadinović.

Bonus video: