Koncertima protiv gladi, siromaštva i kovida

Bili Ajliš, Elton Džon, Andrea Bočeli, Ed Širan, Kit Urban, The Weeknd, Stormzy, Coldplay, Metallica, Maneskin i mnogi drugi nastupaju istovremeno u više svjetskih gradova

3112 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Organizacija Global Citizen, čiji je cilj ujedinjenje cijelog svijeta u borbi za planetu, okupila je veliki broj svjetskih muzičkih zvijezda koji će u subotu, 25. septembra nastupiti u isto vrijeme na šest kontinenata.

Mlada muzičarka Bili Ajliš i njen kolega, veteran Elton Džon, samo su neka od imena koji će svojim nastupima u okviru Global Citizen Livea, dati podršku podizanju globalne svijesti o klimatskim promjenama, gladi, ali i pravu svih na pristup vakcinama.

Ova manifestacija trajaće 24 sata i održavaće se paralelno u šest svjetskih gradova, a osim nastupa muzičara očekuje se prisustvo i drugih poznatih ličnosti, kao i svjetskih političkih lidera.

Gradovi u kojima će se održati ova manifestacija, a koju je putem njihovog sajta globalcitizen.org moguće pratiti i online, su Lagos, London, Njujork, Pariz, Rio de Žaneiro, Seul i Sidnej.

Održavanje ovog događaja poklapa se sa zasijedanjem skupštine UN-a, a zvijezde koje učestvuju će na akciju pozvati i G20, kao i učesnike klimatskog sastanka COP26, koji će se održati u novembru.

Ajliš i grupa Coldplay nastupiće u njujorškom Central Parku, a njima će se pridružiti Dženifer Lopez, Kamila Kabeljo, Šon Mendez i drugi.

Ed Širan nastupiće u Parizu zajedno s Eltonom Džonom, a uz podršku reperke Doja Cat, njenog kolege Stormzyja i grupe Black Eyed Peas.

Femi Kuti će nastupiti u Nigeriji, Alok u Riju, a Duran Duran i Kajli Minog u Londonu.

”Na šest kontinenata umjetnici će pomoći građanima u zahtjevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na odbrani planete i porazu siromaštva”, navodi se u saopštenju nevladine organizacije Global Citizen.

Niz drugih umjetnika - uključujući grupu Metallica i pjevača The Weeknd, takođe su uključeni, bilo uživo ili putem snimka.

Tokom 24 sata, svoje nastupe imaće i Andrea Bočeli, BTS, Sidni Loper, Demi Lovato, Green Day, Kit Urban, Lorde, Maneskin, One Republic, Riki Martin i mnogi drugi izvođači.

Iz Global Citizen organizacije poručuju da je, između ostalog, njihov cilj i da posade milijardu stabala, ali i da obezbijede milijardu vakcina koje će se isporučiti najsiromašnijim zemljama, kao i obroke za 41 milion ljudi na svijetu koji gladuju.

Organizacija je ranije pokrenula i druge dobrotvorne događaje, uključujući “Vax Live: Koncert za ponovno okupljanje svijeta” koji se održao ove godine u Los Anđelesu.

Ta manifestacija okupila je muzičare, glumce, slavne osobe, svjetske lidere, pa čak i Papu, u jedinstvenom pozivu na globalno vakcinisanje u borbi protiv Covida-19.

Global Citizen sebe opisuje kao pokret s misijom okončanja ekstremnog siromaštva do 2030. i koristi podsticaje poput ulaznica za koncerte, a s ciljem uticanja i vršenja pritiska na vlade u pogledu pitanja koja se tiču ​​održivosti i jednakosti.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pružio je podršku najnovijoj kampanji pozivajući na jednakost u pristupu vakcinama.

”Ne možemo zanemariti ovu veliku nejednakost niti postati samozadovoljni”, poručio je on.

Osim putem sajta organizacije Global Citizen, publika iz Crne Gore moći će da prati ove događaje i na Twitteru, ali i preko Youtube kanala s istim nazivom.

Bonus video: