Božović prodajom cipela sakupila novac za humanitarnu akciju

Crnogorska pjevačica Jelena Božović ponudila je svojim prijateljima i fanovima na društvenim mrežama obuću koju je nosila na nastupima, a prikupljena sredstva će proslijediti za liječenje Milice Bulatović

15439 pregleda 309 reakcija 8 komentar(a)
Prvi put pokrenula akciju ovakvog tipa: Božović, Foto: Aleksandar Jaredic Lexilium
Prvi put pokrenula akciju ovakvog tipa: Božović, Foto: Aleksandar Jaredic Lexilium

Crnogorska pjevačica Jelena Božović nedavno se odlučila na humanitarnu akciju, koju je pokrenula putem društvenih mreža, a s ciljem da animira svoje prijatelje, poznanike i fanove da i sami učestvuju u dobrotvornim aktivnostima.

Kao i veliki broj njenih koleginica ni Božović ne voli da ponavlja izglede na nastupima, pa je vremenom sakupila veliki broj cipela koje više neće nositi, a koje su samo zauzimale prostor u njenom domu, te je odlučila da spoji korisno i humano.

Tako je putem storija podijelila da će u narednim danima prodavati svoju obuću, i to po cijeni od pet eura, a novac će donirati u humanitarne svrhe.

Da je akcija bila uspješna, pokazuje i to što su sve cipele koje je odlučila da proda, već istog dana i rezervisane.

U razgovoru za “Vijesti”, pjevačica je otkrila kome je odlučila da donira prikupljeni novac, ali i kako je došla na ideju da pokrene ovu akciju.

”Počele su da mi padaju cipele po glavi kada bih otvorila cipelar”, šaljivo odgovara ona.

”Volim ih i čuvam, neke i više od deset godina. No, ove novije, obučene za jedan nastup, odlučila sam da odvojim, i nekome dam, ostavim. Prosto, nije mi potrebno toliko pari cipela, a zaista su očuvane. Odlučila sam da pokušam da ih prodam, pa makar dvadeset eura da uplatim nekome. Međutim, izgleda da će to biti veća svota”, nastavlja Božović i priznaje da u startu nije znala kome će proslijediti sakupljeni novac, ali se ta ideja nametnula sama.

”Nisam imala nikoga u vidu kada sam pokrenula akciju. Tačnije, znam da postoji mnogo adresa na koje bih mogla da uplatim, kada budem sve skupila, a odlučila sam da, koliko god sakupim, podijelim to na dvije adrese, o tome bih se isto informisala putem društvenih mreža. No, odmah sam dobila informaciju kome bih mogla, i tako će i biti”, poručuje Božović, koja će novac uplatiti Milici Bulatović, koja boluje od epilepsije, a za liječenje u Turskoj joj je potrebno pet hiljada eura.

”Fotografiju s njenom slikom i apelom za pomoć sam dobila od moje prijateljice, kojoj vjerujem da ovo nije lažna akcija, i znam da njoj mogu uplatiti šta god da sakupim. U ovom momentu Milici za liječenje nedostaje još 1500 eura”, otkriva ona i dodaje da među damama, koje su se javile za kupovinu cipela, ima i onih koje su se javile da samo doniraju novac.

”Javila mi se jedna Milica, koja će donirati novac iako ne želi cipele, i ovim putem joj zahvaljujem. I svima koji bilo kada i bilo kako daju nešto svoje da bi pomogli drugima”, poručuje pjevačica.

Na pitanje da li je očekivala da se sve cipele “rasprodaju” u roku od nekoliko sati, kaže: ”Mislila sam da ću složiti cipelar, i cipele koje ne nosim fotografisati i ostaviti sa strane, staviću cijenu pet eura, ali sam mislila da će se prodati možda dva ili tri para. Pa eto i petnaest eura je lijepo uplatiti nekome ili kupiti džak hrane za napuštene životinje. Ali onda je nastao haos! Pregršt poruka, upita... počela sam ubrzo da pakujem, zapisujem kontakte i gradove iz kojih pišu žene.”

Kako kaže u šali, tek tada je shvatila kako je influenserkama koje prave rasprodaje.

”Naravno, nije tu bilo stotinu cipela, ali svakako i deset pari spakovati i odgovoriti redom desetinama žena - oduzelo mi je puno vremena. Svakako, bila sam srećna što ih neko želi, što će moje cipelice i dalje živjeti, a opet kada skupim novac malo ću nekome i pomoći. Ne ja, već sve te žene koje su ih kupile”, istakla je Božović, kojoj ovo nije prva humanitarna akcija.

Naime, crnogorska pjevačica često koristi društvene mreže da pomogne, pa makar i samo podijeli apele za pomoć ili reaguje kada treba udomiti neku napuštenu životinju.

”Prvi put radim nešto ovog tipa, pa ću možda i ponoviti, jer je prvo iskustvo bilo pozitivno i brzo se sve odigralo. Možda s garderobom. Ovo mi dođe kao neka humanitarna reciklaža”, uz osmijeh priča Božović.

”Zapravo to nije ni reciklaža, ni ‘blog sale’, nego klasičan ‘second hand’ od kojeg se naši građani često i gnušaju, međutim to ne treba da bude ništa strašno”, dodaje ona.

”Ranije sam se malo više posvećivala životinjama, ali to nije prestalo, tako da ću djelić novca usmjeriti tamo”, nastavlja pjevačica i otkriva da je dobila i kritiku na račun pokrenute akcije - to što je cijena koju je odredila za cipele previše niska.

”Nisam željela da pretjerujem, vjerujem da će svaki euro značiti Milici koja boluje od epilepsije. I nekim macama i kucama”, odgovara ona, a zatim komentariše koliko je, po njenom iskustvu, zaista efikasno kada javne ličnosti daju primjer i pozivaju na humanitarne akcije.

”Smatram da bi trebalo svi ovo da radimo bez obzira na to da li se bavimo javnim poslom ili ne. A vjerovatno je uticaj veći kada to rade javne ličnosti, i danas najpopularniji influenseri. Ovim putem pomenula bih da to često rade i Milica Plamenac, Milena Pajović, Bojana Ljumović, Nataša Gardašević, Žana Savićević… i mnoge druge. Tu smo jedni za druge kada treba da se savjetujemo za lijepe i popularne stvari, ali i kada treba da pomognemo jedni drugima. Spoj lijepog, korisnog i humanitarnog”, tvrdi ona.

”Svako od nas ima svoje pratioce, ako širimo često takve poruke, one će ući u nečiju svijest i postati dio kulture. Ono čemu bih željela da se više posvetim je očuvanje prirode, jer sam u strahu zbog svijesti šta joj sve radimo. Ima toliko ‘problema’ u svijetu da, ako se svi uhvatimo za neki i pomognemo, biće bolje. Tako da, ova moja slučajna prodaja cipela od prije neku noć je sitnica”, zaključuje Božović uz osmijeh.

Akcija i za nikšićko porodilište

Božović je iskoristila priliku da pozove na akciju za koju je saznala nakon što je objavila da će svoj prikupljeni novac donirati Milici Bulatović, a koju je pokrenula blogerka Žana Savićević. Ona je u dogovoru s osobljem i direktorom Porodilišta u Nikšiću pozvala svoje pratioce na društvenim mrežama da doniraju tetra pelene, benkice, bodiće, prekrivače i posteljine za bebe, peškire, čarape, rukavice i kape za novorođenčad, ali i spavaćice za porodilje.

Kako je objasnila na svom Instagram profilu, ona će preuzimati pakete, a zatim ih prosleđivati porodilištu, a naglasila je i da donirane stvari moraju biti nove, te da, iako je dosta onih koji bi poklonili stvari svojih beba, to nemoguće, jer bolnice iz higijenskih razloga nisu u mogućnosti da prihvataju korištenu garderobu.

Svako od nas ima svoje pratioce, ako širimo često takve poruke one će ući u nečiju svijest i postati dio kulture. Ono čemu bih željela da se više posvetim je očuvanje prirode, jer sam u strahu zbog svijesti šta joj sve radimo. Ima toliko ‘problema’ u svijetu da, ako se svi uhvatimo za neki i pomognemo, biće bolje. Tako da, ova moja slučajna prodaja cipela od prije neku noć je sitnica.

Mislila sam da ću složiti cipelar i cipele koje ne nosim fotografisati i ostaviti sa strane, staviću cijenu pet eura, ali sam mislila da će se prodati možda dva ili tri para. Pa eto i petnaest eura je lijepo uplatiti nekome ili kupiti džak hrane za napuštene životinje. Ali, onda je nastao haos! Pregršt poruka, upita... počela sam ubrzo da pakujem, zapisujem kontakte i gradove iz kojih pišu žene.

Bonus video: