"Sve što radimo, radimo isključivo srcem"

Bjelopoljski rok sastav “Alternaiva” ekranizovao pjesmu “Egofrenija”, a tim povodom za “Vijesti” je pričao član sastava Hermin Delagić

4235 pregleda 63 reakcija 0 komentar(a)
Do kraja godine završavaju rad na albumu, Foto: Privatna arhiva
Do kraja godine završavaju rad na albumu, Foto: Privatna arhiva

Nakon singla “Zrno” koje su objavili krajem juna, bjelopoljski rok sastav “Alternaiva”, obradovao je fanove još jednom numerom koja je i ekranizovana, a promocija spota održana je sinoć u Centru za kulturu u Bijelom Polju.

O novoj pjesmi “Egofrenija”, ali i time koliko su zadovoljni reakcijama publike na prethodni singl, te planovima za album, za “Vijesti” je pričao frontmen grupe, Hermin Delagić.

Na početku razgovora, muzičar je otkrio kakav zvuk donose sa trećim singlom “Egofrenija” koji stiže nakon pjesama “Zrno” i “Car”.

”Pjesma ‘Egofrenija’ i sam njen naziv govori o ljudima koji imaju toliko jak, nepopravljiv ego da prerasta u bolest, tako da je i zvuk podloga koja notama prati svu tu konfuziju u glavama takvih ljudi, a kojih je u današnjem vremenu, na žalost jako puno”, kaže on i dodaje da su se, prilikom rada na novoj pjesmi, odlučili držati “oprobanog recepta”.

”Sve što radimo, radimo isključivo srcem tako da i ‘Egofrenija’ leti na krilima našeg zvuka. Možda su i najbolje kritike da imamo izgrađen svoj, netipičan zvuk. Publika od pjesme može očekivati malo tvrđi zvuk nego do sada zbog same koncepcije pjesme i mogu očekivati jednu nevjerovatnu energiju i eksplozivnost koju nosi”, obećava Delagić.

On i kolege iz benda, prije par mjeseci objavili su singl “Zrno”, pa otkriva kako su zadovoljni reakcijama publike, ali i koliko je za promociju iste značilo učešće na konkursu Zadužbina Milana Mladenovića.

”Prije tri mjeseca smo objavili singl ‘Zrno’ i moram priznati da smo i više nego zadovoljni reakcijama publike. Dobili smo jako dobre kritike i od muzičara iz Crne Gore, ali i regiona što nam je napunilo energiju da nastavimo dalje sa našom misijom. Pjesma je objavljena malo ranije da bi bila konkurentna za konkurs Zadužbina Milan Mladenović, a koliko je značilo za promociju teško je reći - ne mnogo, ali je svakako čast učestvovati na jednom takvom konkursu”, zaključuje sagovornik “Vijesti”.

Zbog kratkog roka koji je nametalo učešće u pomenutom takmičenju, “Zrno” je ostalo bez spota, ali se to može promijeniti, iako će se “Alternaiva” fokusirati i na novi materijal.

”Mi nastavljamo dalje sa radom. Imamo pet novih pjesama koje planiramo završiti i snimiti u studiju ‘Stivi’ do kraja godine i tako završiti naš prvi album. Malo smo zapeli sa tim zbog finansijske konstrukcije, jer je lakše naći naftu u Bijelom Polju nego podršku za autorsku muziku”, šaljivo opisuje Delagić.

”Za snimanje ‘Zrna’ i ‘Egofreniju’ imali smo podršku PAM-a i Hipotekarne banke. Što se tiče ‘Zrna’ plan je da je ekranizujemo i to opet uz pomoć naše drugarice sa kojom smo porasli, Romane Slačala (Artan Lili). To je neki plan od ljetos i čim dođe u Bijelo Polje, sa zadovoljstvom ćemo podijeliti spot sa publikom”, nagovijestio je on.

Delagić otkriva i ko potpisuje spot za pjesmu “Egofrenija”, odnosno ko je, pored članova benda “Alternaiva” zaslužan za ekranizaciju.

”Spot je ustvari velika pomoć naših prijatelja koji kroz bavljenje svojim umjetničkim poslovima kontaju koliko je teško pronaći podršku za bilo kakav vid autorskog rada. Spot je djelo glumca Petra Novakovića, Milana Jovovića (vajar, montaža) i Stevana Vukičevića (kamera). Sav materijal je snimljen u Bijelom Polju i za nula eura”, istakao je muzičar.

”Alternaiva” dobija veliku podršku od kolega iz Crne Gore, poput Dina Kapetanovića iz Autogenog treninga i Stivi Music studija, što se može vidjeti i po njihovim Facebook profilima, a Delagić kaže da je ta međusobna podrška crnogorske rok scene veoma značajna.

”Što se tiče podrške jednostavno smo svi vezani istim problemima tako da nas sve okolnosti sve jače ujedinjuju. Na kraju krajeva mi smo svi prijatelji i bukvalno se svi bendovi iz Crne Gore poznaju i podržavaju. Možda nas nema puno, ali sigurno da svakim danom svi zajedno jačamo”, smatra on.

”Kada su u pitanju Stefan Pantović i Dino moram naglasiti da smo sa njima baš veliki prijatelji. Stega (Pantović), osim dužnosti prijatelja je i naš producent sa kojim smo odradili sva tri singla do sada i naravno sa kojim ćemo vam predstaviti i nove pjesme do kraja godine. A Dino, osim sto je naš veliki prijatelj je i porijeklom naš Bjelopoljac, tako da, kao što vidite sve je nekako prirodno uvezano”, ispričao je Delagić.

Pandemija stvara konstantni pritisak

S obzirom na to da se u vrijeme pandemije korona virusa mjere koje propisuje Vlada mijenjaju nekad i sedmično, Hermin Delagić otkriva koliko je bilo zahtjevno organizovati promociju spota u formi svirke.

”Ovo stanje sa pandemijom stvara konstantni pritisak i veoma je teško znati šta će biti danas, a šta sjutra. Pošto vježbamo u prostorijama Centra za kulturu Bijelo Polje, nekako se samo nametnulo da tu promovišemo naše radove”, pojašnjava on.

”Svakako je teško u ovim uslovima organizovati bilo kakav događaj, ali mislimo da uz poštovanje mjera sve može biti na nekom ok nivou”, kaže muzičar.

”Koristim priliku da se zahvalimo Centru za kulturu na podršci i Milivoju Miću Kovačeviću čija je i bila ideja da sve to uradimo kod njih”, dodao je on.

Sve što radimo, radimo isključivo srcem tako da i ‘Egofrenija’ leti na krilima našeg zvuka. Možda su i najbolje kritike da imamo izgrađen svoj, netipičan zvuk. Publika od pjesme može očekivati malo tvrđi zvuk nego do sada zbog same koncepcije pjesme i mogu očekivati jednu nevjerovatnu energiju i eksplozivnost koju nosi.

Imamo pet novih pjesama koje planiramo završiti i snimiti u studiju ‘Stivi’ do kraja godine i tako završiti naš prvi album. Malo smo zapeli sa tim zbog finansijske konstrukcije, jer je lakše naći naftu u Bijelom Polju nego podršku za autorsku muziku.

Bonus video: