Bol i frustraciju pretočili u power-folk baladu

Dubioza kolektiv objavila video za singl “Kafana” kojim najavljuju novi album

4836 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Bosanskohercegovačka muzička senzacija, bend Dubioza kolektiv objavio je video za singl “Kafana” kojim najavljuju novi studijski album na našem jeziku.

Pomenuti projekat fanovi ovog muzičkog sastava širom svijeta mogu očekivati već početkom sljedeće godine.

Ovaj spot donosi ujedno i prvi bosanskohercegovački horor video spot, a radnja je smještena u tipičnu lokalnu kafanu u kojoj prekaljena cugerska ekipa spremno dočekuje početak zombi apokalipse.

”Pjesma ‘Kafana’ je nastala za vrijeme najstrožeg lockdowna, kada zbog objektivnih okolnosti nismo bili u mogućnosti da sjedimo za šankovima u našim omiljenim ugostiteljskim objektima. Bol i frustraciju uzrokovanu ovim hendikepom smo pretočili u emotivnu power-folk baladu koja šalje jaku poruku o tome koliko nam je kafana, kao osnovna ćelija ljudskog društva, nedostajala tokom pandemije. Za ilustraciju ovog zastrašujućeg iskustva, jedino adekvatno rješenje je bio žanr horor filmova, a čak i ovako zastrašujuća ekranizacija nije ni do koljena stvarnom užasu koji smo osjećali”, izjavili su članovi Dubioza Kolektiva.

Video spot je režirao Irfan Avdić, a za zastrašujuće uvjerljive maske zombija je bio zadužen Miroslav Lakobrija. U glavnim ulogama se, osim članova Dubioza Kolektiva, pojavljuju i Mario Drmać, Edis Bilić, Marko Šelić Marčelo, Almir Kurt Kugla i Mona Muratović.

Ovaj bend nije prvi samo kad je horor video u pitanju, naime od nedavno publika može čitati o avanturama benda zahvaljujući stripu “Dubioza kolektiv i čarobna kokoš”. Strip su proteklog vikenda momci predstavili na MoStrip - mostarskom strip vikendu, a ovog vikenda dolaze u Ljubljanu, na Tinta strip festival.

Bonus video: