Prilika da nauče i da se pokažu

NVO Urban kult i Petrovac jazz festival pozivaju mlade muzičare da se prijave na konkurs “Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022” čiji je centralni događaj veliki Jazz maraton krajem aprila

2379 pregleda 63 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mladi crnogorski muzičari kojima je u fokusu džez muzika imaće priliku da konkurišu na projektu “Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022”. Projekat okuplja mlade mizičare, a prijatelji istog iz Crne Gore su NVO Urbani kult i Petrovac Jazz festival.

”U okviru predmetnog projekta, tokom 2022. godine, planirano je da se realizuje ‘Jazz maraton evropskih prestonica kulture’. Njegov cilj je razvoj novog kulturno-umjetničkog programa, koji čine i mladi, neafirmisani jazz muzičari. To je ujedno i zajednički projekat za prošle, sadašnje i buduće evropske prijestonice kulture, a cilj mu je da okupi mlade jazz sastave iz tih gradova na jednom mijestu, radi ukazivanja na jedinstvo i afirmaciju jazz muzike, kroz saradnju i umrežavanje mladih umjetnika”, objašnjava direktor NVO Urban kult i Petrovac jazz festivala Vinko Mihajlović.

Kako ističe, odabrani muzičari imaće priliku da naredne godine 30. aprila na Međunarodni dan jazz muzike, nastupe na manifestaciji “Jazz maraton”, a on se nada da će iz Crne Gore na pomenutom muzičkom šouu svirati čak tri sastava.

”Fondacija će obezbijediti sredstva, to jeste honorare za realizaciju muzičkog nastupa odabranog muzičkog sastava, kao i smjestaj na bazi polupansiona u Novom Sadu, a zainteresovani mogu slati prijave na petrovacjazzfestival@gmail.com. Naša nevladina organizacija NVO Uraban kult jedina je aplicirala iz Crne Gore i uspjeli smo da dobijemo podršku i budemo dio ove međunarodne priče. Samim tim, pokrenuta je izvangranična saradnja koja će posebno značiti mladim muzičarima sa ovih prostora”, smatra Mihajlović.

Kako kaže, iako je konkurs tek raspisan, interesovanjem je zadovoljan.

”Za sada se prijavljuju muzičari, a tek nakon završetka konkursa prijave šaljemo dalje i organizatori centralnog događaja u Novom Sadu će odlučiti ko će od muzičara imati priliku da nastupi na Jazz maratonu krajem aprila”, objašnjava on proceduru.

Iako džez, kao muzički pravac nije toliko popularan kod mlađih generacija, smatra da se situacija popravlja.

”Tome su svakako doprinijele i razne manifestacije posvećene džezu, ali i odsjek za džez u podgoričkoj Muzičkoj školi. Trudićemo se da širimo ljubav prema ovom žanru i kroz ovakve međunarodne projekte, jer oni posebno mladim muzičarima najviše znače. Zato pozivam sve zainteresovane da svoje prijave dostave do 1. decembra u podne i na taj način pokušaju da sebi obezbijede mjesto na ovom važnom događaju”, naglašava Mihajlović.

Ponosan je što je dio projekta, jer se do sada, kako ističe, ništa slično na ovim prostorima nije dešavalo, pa se nada da će i to biti jedan od razloga da se mladi muzičari zainteresuju i prijave na konkurs.

”Nikakav sličan projekat ovog tipa nije do sada bio u Crnoj Gori jer ovo je projekat gradova kulture, bivših, sadašnjih i budućih, a ne škola jazza ili showcase, što smo radili do sada. Ovdje je šansa da se mladi muzičari promovišu na ovom jazz maratonu, upoznaju kolege iz drugih država i steknu mnoga iskustva, rutinu, razmijene znanje. Zato je ovo jedinstvena prilika i svakako je svi oni koji svoju karijeru planiraju da posvete ovom žanru ne smiju propustiti”, zaključuje Mihajlović.

Bonus video: