Azra i singlovi koji su promijenili Balkan

Jasenko Houra nije vjerovao u uspjeh prvih pjesama Štulićeve Azre

3293 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zagrebačka izdavačka kuća Suzy je 12. oktobra 1979. godine objavila je prvu singllicu grupe Azra sa pjesmama Branimira Džonija Štulića -”A šta da radim” i “Balkan”.

Svoje prve pjesme Azra je snimila u julu iste godine u studiju MM u Zagrebu sa snimateljem Petkom Kantardžijevim i producentom Huseinom Hasanefendićem Husom, vođom benda Parni valjak. Budući da bend, zapravo, još nije bio konačno uobličen i činili su ga samo gitarista/pjevač Džoni Štulić i bubnjar Boris Leiner, u studiju su im pomogli Zlatko Miksić Fuma, basista Parnog valjka, Mladen Jurčić kao prateći vokal i Hus koji je svirao gitaru.

Pjesmu “Balkan” Štulić je napisao godinama ranije i u prvoj verziji je imala sevdah prizvuk. Poslije zagrebačkog koncerta Pankrta dobila je novu energiju i promijenjen tekst, koji dokumentuje koliko je upravo taj nastup slovenačkih punkera bio inspirativan za Džonija:

”Brijem bradu brkove, da ličim na Pankrte, još da imam Fendera vidio bi svirke, Balkane, Balkane, Balkane moj…” glasila je tadašnja verzija teksta.

Prema jednima, pjesma je bila tek sirovi nebrušeni dijamant, drugi su je - pogotovo s vremenskom distancom - slavili kao ključno djelo novoga talasa, ali publika je odmah reagovala i “Balkan” je postao hit. Nedugo poslije snimanja Azra je dobila i basistu. Član grupe je postao Mišo Hrnjak i sada su već spremni da nekoliko mjeseci kasnije opet uđu u studio i počnu snimanje debi albuma.

Zanimljivost je da je, poslije izlaska ovog singla, Jasenko Houra Jajo, koji je već bio zvijezda jer je Prljavo kazalište objavilo prvi album, rekao Štuliću da će on trčati go od Zvečke, čuvene birtije u centru Zagreba, do Zdenca ispred HNK ako “taj njegov ‘Balkan’ ikad postigne bilo kakav uspjeh”.

Pjesma je postala hit, ali Houra se nije skinuo i trčao go. Tako, barem, kaže zagrebačka urbana legenda…

Bonus video: