Publici na dar mnogo lijepe autentične muzike

"Radionice su ozbiljna preporuka za sve đake i studente koje naravno ozbiljno zanima instrument"

2032 pregleda 117 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Miodrag Marković
Foto: Miodrag Marković

Šesti međunarodni festival “Dani gitare u Podgorici” počeo je juče, a i ovoga puta biće podijeljen u tri segmenta- koncertni program, majstorske radionice i predavanja. Koncept je ostao isti, te je u fokusu integracija klasične gitare u sadašnjem vremenu i izazovima koje ono produkuje, te su organizatori sigurni da neće obradovati samo ljubitelje gitarskog zvuka.

Najzanimljiviji dio festivala svakako su koncerti, a u okviru ovog segmenta sinoć su u JU Muzeji i galerije Podgorice nastupili meksički gitarista Alehandar Kordov, a nakon njega je publika imala priliku čuje Thorvalda Jorgensena iz Holandije i Josipa Dragnića iz Hrvatske.

Već večeras koncertni dio otvoriće italijanski gitarista Kristijan Lavernijer, a priliku da zatvori šesto izdanje dobio je crnogorski gitarista Marko Prentić.

Marko je već imao priliku da svira na ovoj manifestaciji, a na prošlim “Danima gitare” njegov nastup je otkazan zbog korone. O tome koliko će se koncepcija večerašnjeg promijeniti u odnosu na nastup koji je planiran za prošlo izdanje, u razgovoru za “Vijesti” Prentić kaže:

”S obzirom na to da je koncept koncerta iz nekoliko etapa i zastupljena je i autorska muzika, završni dio u kom sviram sa triom ‘Fatal’ je izmijenjen. U našem predstavljanju publici svirali smo uglavnom obrade filmskih tema i poznatih gitarističkih kompozicija. Za ovo vrijeme smo uspjeli da uradimo nekoliko naših tema za koje i planiramo snimanja, i samim tim uspjeli smo da zaokružimo kompletnu autorsku priču za koncert”, otkriva Prentić šta će to sve publika imati priliku da čuje u završnici festivala.

Marko ne krije zadovoljstvo što je dobio priliku da svojim nastupom zatvori šesto izdanje “Dani gitare”, no odgovornost je, kaže ista, bilo da svira na otvaranju, tokom istog, ili u završnici.

”Mogu reći samo da je veće zadovoljstvo što je baš meni pripala čast da zatvorim festival i sa svojim prijateljima naravno dam publici mnogo lijepe autentične muzike”, ističe Prentić.

Kao profesor u Muzičkoj školi smatra da je veoma važan segment ovakvih manifestacija i radionice u ovkiru kojih sa gitaristima imaju priliku da rade renomirani predavači.

”Radionice su ozbiljna preporuka za sve đake i studente koje naravno ozbiljno zanima instrument. Mnogo je škola gitare širom svijeta koje na svoj način posmatraju muziku, pa ako ste u prilici da u svega nekoliko dana čujete korisno predavanje, dobijete savjet, čujete mišljenje o vašem radu i napretku od profesora iz Srbije, Hrvatske, Italije, Španije, Meksika, što je stvar sa ovim izdanjem festivala, velika je to stvar. U tih nekoliko dana možete dobiti ogromnu motivaciju i podstrek za dalje”, savjetuje Prentić.

”Osim što možete čuti mnogo dobrih koncerata, raznovrsnih izvođača, to je još jedna dobra stvar koja krasi ovaj festival”, dodaje on.

Ova manifestacija ima za cilj da kombinuje gitaru sa drugim instrumentima, a često se na istoj mogu čuti i neobične kombinacije. Marko se ipak odlučio da na koncertu ima goste, ali tu neće biti neobične kombinacije instrumenata, već će mu gosti biti pijanista Enes Tahirović, kao i kolege iz tria Fatal - Petar Dobričanin i Dražen Joković. Na pitanje hoce li se u budućnosti osmjeliti da napravi neku neobičniju kombinaciju, i koji bi to njemu instrument neobično zvučao u kombinaciji sa gitarom, odgovara:

”Sve zavisi od ideje samog djela koje se izvodi. Nikad ne znate u kom pravcu će vas odvesti i koji instrument ćete čuti u određenom dijelu kompozicije, što kasnije može dovesti i do albuma ili nekog drugog projekta”, zaključuje Prentić.

Bonus video: