Toše Proeski dobio spomenik

Za vikend u Novoj Gradiški jedna od najvećih balkanskih zvijezda dobila statuu

4045 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih balkanskih zvijezda, makedonski pjevač Toše Proeski, u subotu je u Novoj Gradiški dobio spomenik. Toše je tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kraj Nove Gradiške 16. oktobra 2007. godine.

Kip Tošeta Proeskog napravio je vajar Slavko Bunić, a na svečanom otkrivanju su bili ambasador Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić te gradonačelnik rodnog grada Proeskog- Kruševa Tome Hristovski.

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Tošeta Proeskog, koji je dio ljubavi i poštovanja njemu i čitavom makedonskom narodu, potekla je od kompanije Tehnix i njenog predsjednika Đure Horvata.

Toše je izgubio život kada mu je bilo samo 26 godina, a brojni obožavaoci i kolege i danas ga ne mogu prežaliti.

Toše je već od malih nogu znao da je muzika njegova sudbina i u devedesetima je redovito nastupao na makedonskom dječjem festivalu “Zlatno slavejče”, a već se tada vidjelo da će biti velika zvijezda.

Kasnije je izgradio karijeru izvan granica današnje Sjeverne Makedonije i iza sebe je ostavio brojne hitove poput, “Tajno moja”, “Pratim te”, “Igra bez granica”, “Čija si” i “Volim osmijeh tvoj” kroz koje će zauvijek biti među nama.

Ostao je upamćen i po svojem dobrotvornom radu, dobio je nagradu Majke Terezije za brojne humanitarne nastupe, bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje i pomagao je djeci, a njegova pjesma “This world” proglašena je himnom organizacije.

Bonus video: