Svečanost pjesme “Odnesi me” uvijek me pomjeri

Bojan Gluvajić (Ničim izazvan) o učešću na koncertu “(Ne)normalni i prijatelji” koji će biti održan u čast dobrom gospodinu rokenrola Vladi Divljanu

2199 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Gluvajić, Foto: Vukašin Danilović
Bojan Gluvajić, Foto: Vukašin Danilović

Nakon dva uspješna beogradska koncerta, “(Ne)normalni i prijatelji” se opet okupljaju i to 10. novembra u beogradskoj Kombak dvorani u čast dobrom gospodinu rokenrola Vladi Divljanu.

(Ne)normalni inače rade aktivno i na drugom autorskom albumu, pa će publika tokom koncertne večeri imati priliku da posluša i nekoliko autorskih pjesama, ali svakako će se na repertoaru naći i najveći hitovi Divljana, kako iz perioda Idola, tako i oni pisani tokom samostalne karijere.

U Čast Divljana te večeri nastupiće i njegov kolega iz Idola i drug iz djetinjstva, basista Zdenko Kolar. Saradnju sa sastavom “(Ne)normalni i prijatelji” nastavlja i frontmen benda “Ničim izazvan” Bojan Gluvajić koji će te večeri takođe pjevati u Vladinu čast.

”Ovo nije prvi put da gostujem ovoj ekipi okupljenoj oko benda (Ne)normalni na nekom koncertu. Recimo da nas je zajednička ljubav prema muzici Vlade Divljana kao i naše dugogodišnje pijateljstvo spojilo u ideji da nastupamo zajedno. Između ostalih je često gost i Zdenko Kolar, jedan od osnivača i originalni basista benda Idoli. Uvijek je na koncertima jako lijepa atmosfera, a vjerujem da će ovaj put biti posebna jer je u pitanju veliki koncert u prelijepoj dvorani Kombank”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Gluvajić.

Vokalno-instrumentalni sastav “Idoli” pripadao je “novom talasu”, pa su generacije ‘80 godina rasli uz njihovu muziku. Tokom odrastanja, i Gluvajić je slišao Divljana i “Idoli”, a o tome, kako je taj bend uticao na njega, odgovara:

”Bend ‘Idoli’ su stvarno neizostavni dio novog talasa. Iako sam bio tinejdzer 10-15 godina nakon što su te pjesme objavljivane, neke pjesme Idola su bile neizostavni dio na žurkama i rođendanima 90-ih i samim tim ostavili veliki trag na svima nama. Mom trenutnom senzibilitetu ipak više odgovara onaj kasniji period Divljanovog stvaralaštva. Posebno vrijeme sa Ljetnje kino bendom”.

Divljan je iza sebe ostavio bogat muzički opus, jer nije radio pjesme samo za “Idole” i kasnije za solo karijeru, već potpisuje muziku u mnogim filmovima, a radio je i za djecu. Zato muzičarima nije lako da od toliko stvaralaštva izdvoje pjesmu-dvije.

“Izbor pjesme nije bio lagan, jer je toliko dobrih kompozicija ostalo iza njega. Ja sam, eto odabrao pjesmu ‘Odnesi me’. U pitanju je jako emotivna numera koju vjerovatno ne bih često pjevao kući uz gitaru, ali na bini me njena svečanost uvijek nekako pomjeri. Tako da je izbor bio na meni”, otkriva Gluvajić koju će to pjesmu izvesti 10. novembra.

On priznaje da mu je ova numera jedna od omiljenih, te priznaje koje još pjesme iz Divljanovog opusa voli:

”Ne mogu baš da objasnim zbog čega, ali tri pjesme su mi jako često na listi za slušanje. To su: ‘Samo jednu ljubav imam’ - koju povremeno sviramo i mi u bendu ‘Ničim izazvan’, ‘Vodim te na more’ jer je jako pozitivna i jedna od pjesama novijeg datuma sa naše scene koja mi je stvarno odlična. I naravno posljednja pjesma je ona koju ću pjevati na koncertu, ‘Odnesi me’”.

Svima koji uče da sviraju gitaru, pjesme “Idola” su među prvima koje nauče.

”Mislim da je u toj nekoj svesci u kojoj sam pisao prve akorde bila ‘Maljčiki’ i sjećam se da mi je zbog ritma kao početniku bila jako teška za sviranje. Vjerovatno je prva sljedeća bila ‘Maleni’. Moraću da negdje nađem i prelistam tu staru svesku”, sa sjetom priča Gluvajić.

Iako volio i muziku iz perioda idola, ipak mu je ono što je Divljan radio tokom samostalne karijere mnogo bliže.

“Ne bih da zvučim pretenciozno kada poredim stvaralastvo Vlade Divljana sa muzikom benda ‘Ničim izazvan’, ali mislim da je izvorna ideja slična. Stvarati lijepu muziku koja može da nekim finim i suptilnim ukrasima kako u tekstu tako i u muzici dotakne ljude. Opseg koji se kreće od čiste pozitive do tužnih tonova. Šaroliko i lepršavo. Svakako mi je period iz samostalnog stvaralastva Divljana za nijansu dopadljiviji”, zaključuje sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: