Odužio se koroni novim singlom

Ivan Dečak frontmen benda Vatra priča o tome kako je nastala numera “Nova godina nije se dogodila”

1106 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Hrvatski bend “Vatra” prije nekoliko dana objavio je novi singl “Nova godina nije se dogodila”. Ovo je još jedan poklon singl pred novi studijski album sastava iz Virovitice, bogate produkcije koju potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević, dok je autor pjesme frontmen Vatre Ivan Dečak.

Ovom pjesmom, kako kažu, prizivaju novogodišnje praznike, a zaigranu energiju u spot je pretočio reditelj Filip Gržinčić koji je uspio minimalističkom scenografijom i efektnom rasvjetom da stvori artistički vizual. U spotu se pojavljuju i plesači Paula Jeričević i Christian Nujster.

”Prošle godine Božić i Novu proveo sam u izolaciji, zaražen korona virusom. Iz izolacije sam izašao 01. 01. 2021., pa zapravo mogu reći da mi je korona ukrala blagdane. Za vrijeme kućne izolacije napisao sam nekoliko natuknica na tu temu, a ubrzo sam i dovršio pjesmu, pa zapravo mogu konstatovati da sam se korona virusu odužio pjesmom”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Ivan Dečak, frontmen benda Vatra šta mu je poslužilo kao inspiracija da napiše ovu numeru.

Poruka pjesme je da slušaoci slave svaki dan, bez obzira na to koji je dan u pitanju, a Dečak smatra da nas je upravo ova pandemija osvijestila po tom pitanju.

”Živimo u užurbanom svijetu u kojem je ponekad teško osvijestiti bit naših života. Nadam se da ćemo nakon ove pandemije izaći kao bolji ljudi, svjesniji činjenice da smo samo gosti na ovoj predivnoj planeti i ako taj kratki period ne podijelimo ono svoje najbolje sa svojim malim krugom, nama velikih ljudi, zapravo ispada kao da ovdje nismo ni gostovali”, smatra on.

Nada se da će ovogodišnje blage dane provesti drugačije, uz one koje voli.

”Bozić sam uvijek doma sa porodicom, kitimo božićnu jelku, slušamo stare božićne pjesme, okruženi najužom porodicom i najboljim prijateljima. Što se tiče najluđe novogodišnje noći, kako sada stvari stoje dočekaćemo sa našom publikom uz pjesmu i visoko podignute čase. Naravno, još uvijek je sve to neizvjesno jer pandemiju nijesmo pobijedili, pa je situacija i dalje neizvjesna. A bilo bi fer da dopusti”, otkriva planove Dečak.

Kompozicija “Nova godina nije se dogodila” još je jedan najavni singl novog albuma. Novi studijski projekat članovi benda Vatra planiraju već neko vrijeme, a bez obzira na situaciju sa kovidom rade na novim pjesmama. No, većina njihovih kolega ipak čeka neko bolje vrijeme i kraj borbe sa koronom kako bi uz žive svirke promovisali svoje pjesme.

”Mi smo odlučili raditi baš kako bismo prkosili pandemiji. Bend je živi organizam i mi ga želimo održavati u životu, a ne na aparatima. Zato snimamo album, radimo probe, slavimo u našoj ‘jazbini’, kako zovemo naš studio rođendane i druženja nas i naših porodica”, otkriva Dečak kako se bore sa aktuelnom situacijom.

Očigledno da je pandemija ovom bendu veoma inspirativna, jer je i prošli singl “Vidi kako se smiješ” na neki način je pozitivna poruka inspirisana situacijom. Na pitanje, hoće li i ostale numere sa albuma imate slične poruke u kojima se slavi život, muzičar odgovara:

” Život je čudo, treba ga slaviti, a ja kao autor uvijek apsorbujem stvari koje se desavaju u i oko moga života. Jedva čekam da podijelim čitav album sa auditorijumom koji prati naš rad”.

Svakako su svirke nešto čemu se muzičari najviše raduju, pa i članovi benda Vatra koji su i tokom pandemije iz izolacije prirpeđivali online svirke. Kako su mjere popustile, muzičari su počeli i uživo da se druže sa publikom, pa su se i članovi sastava Vatra vratili na binu.

”Ove godine upriličili smo nekih dvadesetak koncerata. Mi smo bend koji voli svirati uživo, voli se susretati oči u oči sa svojom publikom. Presrećni smo zbog svakog novog penjanja na pozornicu, pa se u toj maniri nadamo da će tih penjanja ponovno biti jako puno, kao što je to bio slučaj prije pandemije”, zaključuje Dečak.

Pišući pjesmu, istovremeno se praznim i punim

Prošle godine pored benda Vatra, Dečak je imao uspješnu saradnju sa Massimom Savićem jer je za njega radio veliki hit - “Mali krug velikih ljudi”. Upravo zahvaljujući ovoj numeri dobio je kao autor brojna priznanja. O tome koliko su sve te nagrade uticale na njega kao stvaraoca i da li je sada odgovornost veća, kaže:

”U fazi jada pišem pjesmu, ne stavljam pred sebe nikakve ciljeve, osim da njom izrazim svoje trenutno stanje. Pišuci pjesmu ja se istovremeno praznim i punim. Nakon što je napišem, pa je snimim sa Vatrom ili je dam nekom drugom izvođaču, pjesma započinje svoj život. Od tog trenutka nije više nije samo moja, već svačija ili ničija, zavisno koliko daleko dobaci. U svakom slučaju ne opterećujem se odgovornošću, nije da lansiram ljudsku posadu na mjesec. Pokušavam samo izbaciti iz sebe nakupljene emocije. Ako one dotaknu, pa makar i jednu osobu, pogodio sam metu”, objašnjava Dečak.

Bonus video: