MOST za muziku Balkana

Otvoren konkurs za izvođače World Music podžanrova, 12 najboljih nastupaće na svjetskim festivalima

1306 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izvođači World Music podžanrova (što uključuje tradicionalnu, folk, etno, etno-džez, global beats, spiritualnu muziku i šire) mogu se prijaviti na drugom po redu konkursu u okviru velikog međunarodnog projekta “MOST za muziku Balkana”, čiji je cilj razvoj muzičke industrije na Balkanu i promovisanje domaćih izvođača na internacionalnom tržištu.

Konkurs je namijenjem muzičarima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Sjeverne Makedonije i Srbije. Otvoren je do 12. decembra 2021. godine, a odabranih 12 muzičara dobiće veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni, finansijsku podršku, i različite mogućnosti za unapređivanje karijere.

Odabrani muzičari dobijaju i jednogodišnji program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, kao i petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umjetničkog portfolija.

Predviđeni su i finansijska podrška za kreiranje novih projekata, internacionalni nastupi, odnosno učešće na različitim showcase događajima, kao i prilike za upoznavanje s muzičkim profesionalcima i umjetnicima iz zapadne Evrope i sa Balkana.

Neki od kriterijuma koji će biti presudni u odabiru novih muzičkih zvijezda sa Balkana su umjetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost stila muzike i područja, zatim popularnost i umjetnička vrijednost performansa.

Odabrani muzičari imaće priliku da u okviru showcasea nastupe na EXIT festivalu 2022. godine koji će biti domaćin specijalnog događaja koji će biti posvećen tituli Evropske prestonice kulture 2022, projektu MOST i muzici sa Balkana. Biće održana i konferencija na kojoj će učestvovati preko 100 delegata iz zemalja širom Evrope.

Projekat MOST finansiran je iz sredstava programa “Kreativna Evropa”, koji je dio okvira Evropske unije za podršku kulturi i audiovizuelnom sektoru.

Konkurs za muzičare je jedan od ukupno tri konkursa pokrenutih u okviru projekta MOST. Raspisani su i konkursi za mlade muzičke profesionalce i druge profesionalce iz muzičke industrije, festivale i klubove sa Balkana.

Bonus video: