Najpoznatija beba nacističkih eksperimenata

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopštene u svom selu u sjevernoj Norveškoj, a Frida sama bila je izložena stravičnim pritiscima. Između ostalog, jedan ribar joj je nožem u kožu ugravirao kukasti krst koji je kasnije teškom mukom jedva uspjela da skine

8671 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Pjevačica grupe ABBA Ani-Frid Lingstad najpoznatija je beba nacističkih eksperimenata. Naime, nacisti na čelu sa Hajnrihom Himlerom, sanjali su o arijevskoj rasi koja će zavladati svijetom, a u tu svrhu je osmišljen projekat “Lebensborn”.

Taj program je služio kao svojevrsna ‘fabrika’ za najbolje primjerke ‘odabrane vrste’ s ciljem odgajanja superiornih jedinki. Djeca plavih očiju i plave kose, bez traga židovske krvi su dolazila iz svih djelova Evrope, a najpoznatije dijete rođeno u tom projektu je upravo Ani-Frid Lingstad.

Pjevačica grupe ABBA, rođena je u malom selu Bjorkasen u Norveškoj, 15. novembra 1945. godine. Majka joj je bila Norvežanka, a otac njemački narednik.

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopštene u svom selu u sjevernoj Norveškoj, a Frida sama bila je izložena stravičnim pritiscima. Između ostalog, jedan ribar joj je nožem u kožu ugravirao kukasti krst koji je kasnije teškom mukom jedva uspjela da skine.

Devojke koje su bile u vezi sa okupatorom i sa njim imale djecu, doživljavale su tešku sudbinu poslije rata u Norveškoj, a dešavalo se i da su djeca odvođena u mentalne bolnice i mučena, pa je bjekstvo u Švedsku verovatno spaslo Ani-Frid takve sudbine. Nakon emigracije, majka pjevačice je uskoro umrla od zastoja rada bubrega, a ona odrasla skrivajući teške traume.

Od malena je zahvaljujući baki koja ju je podigla njegovala ljubav prema muzici, a sa 22 godine pobijedila je na švedskom nacionalnom takmičenju za talente i potpisala ugovor sa jednom izdavačkom kućom. Izdala je solo album pod nazivom “Frida” i imala nekoliko hit singlova, ali je njena karijera krenula uzlaznom putanjom kada je sa tadašnjim momkom Benijem Andersonom, njegovim prijateljem Bjornom Ulvaesom i njegovom ženom Agnetom Feltskog, osnovala grupu ABBA.

Bonus video: