Dejv Gahan se bori sa "sindromom varalice"

Pjevač grupe Depeche Mode priznao zašto se uvijek nije osjećao prijatno na sceni

2722 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pjevač grupe Depeche Mode Dejv Gahan u intervjuu za “Variety” priznao je da se bori sa “sindromom impostor” odnosno “sindromom varalice” zbog kojeg se nije uvijek osjećao ‘prijatno’ nastupajući pred hiljadama obožavalaca.

”Nastupam na pozornicama već stvarno dugo, dugo godina pred ljudima, ali se dogodilo već mnogo puta kada mi nije bilo baš prijatno pred njima i kada sam se osjećao kao varalica”.

Fenomen varalice je sveprisutno psihološko iskustvo percipirane intelektualne i profesionalne prevare. Riječ je o psihološkom obrascu u kojem pojedinac sumnja u svoje vještine, talente i/ili dostignuća i ima strah od toga da će biti prozvan varalicom. Impostor sindrom uključuje sumnju u sebe i svoju kompetenciju koja postoji uprkos obrazovanju, iskustvu i dostignućima.

Razotkrivajući svoj psihološki problem u intervjuu za “Variety” Gahan je priznao:

”I kad sam pogledao sve te svoje nastupe unazad nekoliko godina, to se vidi. Kao pjevač i izvođač, uvijek pokušavam da dođem do tačke da me više nije briga šta drugi misle o meni, samo pjevam pjesmu. To je osjećaj koji je prolazan iz dana u dan, ali kada sam zaista u pjesmi, postoji intimnost koju otkrivam samom sebi na neki način koji inače ne mogu da pristupim tom istom osjećaju”, kazao je i dodao da smatra da je to problem mnogih izvođača.

”Nastup je oduvijek bio veliki dio mog života, ali često se pitam jesam li to stvarno ja? Da li je to ono čime se bavim? Da li je to neka vrsta maske?”, dodao je on.

Gahan koji je nedavno objavio album obrada sa grupom Soulsaversom otkrio je da su ga i ranije pitali da snimi album kovera, ali tada zbog nesigurnosti nije pristao na taj poduhvat.

”Nisam imao dovoljno samopouzdanja. Kada su mi se obratili da to učinim, rekli su mi da će odabrati određene pjesme za mene i spojiti me sa sjajnim muzičarima. Ali ja moram da imam neki odnos s tim ljudima u prostoriji kad stvaram muziku. Čak i ako se u nekim trenucima osjećam kao da izlazim iz svoje kože, a ponekad i bude teko, postoji nešto u tome što je vrlo važno kada pokušavate da pronađete sebe kao pjevača”, zaključuje Gahan.

Bonus video: