Spoj muzike, riječi i boja

Studenti Muzičke akademije na Cetinju na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore izveli svitu “Karneval životinja” Kamija Sen-Sansa

1000 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Projekat za djecu “Karneval životinja” predstavljen je juče na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore. Mališani koji su pratili ovaj koncert imali su priliku da povodom obilježavanja 100 godina od smrti francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, čuju jedno od njegovih najpoznatijih djela.

Četrnaestostavačna svita “Karneval životinja” svojevrsni je “muzički zoološki vrt” koji, uz segmente humora i satire, ima edukativni karakter. Svaki od četrnaest stavova posvećen je određenoj životinji ili grupi životinja.

Ovaj projekat povezao je tri cetinjske akademije - Muzičku - čiji su studenti svirali djelo Sen-Sansa, zatim FDU gdje su budući glumci bili zaduženi za tekstualni dio, dok je student Fakulteta likovnih umjetnosti Radomir Milić osmislio grafike koje su pratile priče.

Djelo Sen-Sansa svirali su Petar Popović, Sofija Jović, Viktor Huter, Milena Jaramaz, Ksenija Lukić, Branislav Proročić, Viktor Minić, Zorica Pavićević, Vasilije Vujadinović, dok je mentor projekta vanredna profesorka Nataša Popović koja je takođe sa njima bila na sceni. Program su vodili Lara Dragović i Ognjen Sekulić.

Kompletna ekipa potrudila se da mališani ne budu samo nijemi posmatrači, već da kroz interakciju učestvuju u ovom projektu. Tako su u jednom dijelu programa mališani bili zaduženi za “diktiranje tempa” kojim bi pijanisti svirali određene dionice, a nakon svakog stava nagradili bi izvođače velikim aplauzom.

”Djeci u tom uzrastu je teško držati pažnju, posebno kad su sporiji stavovi. Međutim, kad čuju brzu muziku, neku interesantnu priču, pa i buku uvijek vole da se oraspolože. Posebno zadovoljstvo je nastalo kad su i sami uključeni u projekat. Drago mi je da sviram generalno djeci jer kao profesionalni muzičar nemam puno iskustva sa tim. Klasična muzika najmlađima nije interesantna, ali gledajući danas kako su uživali slušajući, ne samo nas već i glumce, baš sam oduševljen njihovom reakcijom”, priznao je nakon koncerta kontrabasista Viktor Minić.

”Bio sam skeptičan na početku, ali kada sam izašao na scenu i vidio da smo im držali pažnju bio sam srećan i mislim da je i čitav orkestar zadovoljan sa kompletnim projektom”, dodao je Minić.

Aplauzi između stavova, kako tvrdi, muzičarima na sceni dali su snagu.

”Neka su tapšali, to nam je značilo za samopouzdanje”, napominje on i otkriva da je Sen-Sansa ovo djelo posvetio svojim studentima.

”On je napisao ovo djelo da bi im privukao pažnju da im skrene misli od svakodnevnog programa. U tom trenutku dešavao se karneval u Austriji i on je kroz tu inspiraciju pokušavao da kroz svaki stav dočara po jednu životinju. Tako ja, recimo, na kontrabasu sviram temu koja predstavlja slona, dok su kokoške predstavljene kroz violinu, ptičice kroz klarinet...”, objašnjava Minić.

Reakcijom najmlađe publike zadovoljna je i rukovodilac muzičkog ansambla Nataša Popović.

”Ideja vodilja kada je počela akademska godina je bila da označimo jubilej - 100 godina od smrti francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa koji se obilježava i u cijelom svijetu. U duhu nastavnog procesa i rada sa studentima, negdje se tu nameće njegovo djelo ‘Karneval životinja’ koji stvarno ima jednu posebnu čar i energiju. Odlučila sam da radimo to djelo, a zatim je došlo do saradnje sa rukovodiocem Edukativnog centra MCCG Sarom Vujošević Jovanović koja je u tom prepoznala još veći projekat koji ne samo da će biti obilježavanje jubileja, već će ujediniti i tri akademije da prvi put rade zajedno”, ispričala je Popović i dodala da su u procesu rada svi uživali.

”Imali smo fenomenalnu energiju, a po reakcijama najmlađih mislim da se to osjećalo i na sceni. Napravili smo spoj muzike, riječi, boja, a djeci malo približili klasičnu muziku i pokazali im da to nije tako strano, već nešto što može da ih uzbudi, oplemeni, obraduje, ispuni ushićenjem”, ispričala je Popović.

Ona ne krije da nijesu samo djeca nakon koncerta bila oduševljena djelom, već i studenti kad su dobili ovaj zadatak.

”Djelo izgleda da je lako, njegova težina u tome što morate sjajno da prikažete karaktere, što je suština umjetnosti. U procesu muzičkog obrazovanja nekad se na taj dio umjetnosti zaboravi. Uglavnom se bavimo tehnikom da to što bolje i preciznije izvedemo. Ovo djelo je bila prilika da oni pronađu tu svoju drugu stranu i tu sam ja najzadovoljnija, vidim da su puno napredovali, jer ih pratim. To je zaista probudilo u njima nešto novo”, ističe Popović i dodaje da i djelo Sen-Sansa bez obzira na to kako nekom zvučalo takođe sadrži tehnički zahtjevne dionice.

”To je bukvalno preplitanje zvukova i komunikacija putem tonova, zvukova, muzike. Studenti su bili vrlo raspoloženi za ovo djelo, a izazov da sviraju pred djecom im je bio posebno interesantan jer nikad nijesu imali priliku za to. Klasična muzika se uglavnom vezuje za neke ozbiljne prostore i priču. Primijetila sam da su na sceni i oni jednako kao i djeca bili ushićeni i odlično su odreagovali na najmlađe, što je veoma bitno”, dodaje Popović.

Ovaj projekat realizovao se pod okriljem Edukativnog centra MCCG, a tekst Ogdeša Neša koji su čitali glumci preveli su i adaptirali Jelena Martinović Bogojević i Jovan Drašković.

Bonus video: