Bendovi sa Zapada kao inspiracija

Bend Beatz & Rhymes večeras će u okviru promocije autorske scene za koju se bori NVO Muzika Alternativa Kultura predstaviti nove pjesme

3463 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Miljan Despotović
Foto: Miljan Despotović

Ljubitelji autorske muzike već su se navikli da petkom u podgoričkim lokalima slušaju crnogorske muzičare. Tako će biti i večeras od 20.30 časova i to zahvaljujući NVO Muzika Alternativa Kultura koji u okviru projekta promocije autorske scene preko platforme Niksicko Rocks u bašti kluba Boćari predstavljaju publici sastav Beatz & Rhymes iz Podgorice.

Grupa Beatz & Rhymes nastala je 2015. godine. Trenutnu postavu čine Bojan Đuković, kompozitor, aranžer, tekstopisac i Nikola Krušić, gitarista. Ovaj sastav iza sebe ima tri albuma i desetak singlova, a imali su priliku da svoje autorske pjesme predstave širom Crne Gore. Jedan je od rijetkih sastava sa ovih prostora koji je imao priliku da nastupa i u Splitu i to prošle godine.

Za koncert Nikšićko Rocks Promocija Autorske Scene ponudi će publici nešto potpuno novo, no na repertoaru će se naći isključivo autorska muzika.

”Naravno da na nastupima isključivo sviramo samo autorsku muziku, jer imamo iza sebe tri albuma i desetak singlova. Međutim, za ovu priliku odlučili smo se da sviramo isključivo nov repertoar koji ce se naći na našem četvrtom albumu koji će biti objavljen, nadam se u skorijoj budućnosti”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Bojan Đuković.

Bendovi i izvođači koji kroz autorski rad njeguju “alternativni zvuk” ne dobijaju previše prostora u medijima, pa im je teško da na nastupima samo autorskom muzikom pridobiju publiku. O tome koliko su Crnogorci raspoloženi da čuju nešto novo i daju šansu izvođačima koji nijesu komercijala, Đuković kaže:

”Što se tiče zastupljenosti u medijima, svakako je bitna, ali nije presudna kao što je to bio slučaj prije interneta. Danas se bendovi reklamiraju sami preko platformi poput Youtubea, Facebooka, itd. Alternativa je manje više svuda u svijetu postala komercijalna, tako da ono što je bila alternativa prije 20 i više godina, to više nije”, smatra muzičar i ne krije da se i sam uvijek obraduje kada otkrije nešto novo i vidi da mali broj ljudi to sluša.

”To nije muzika za šire mase, već je okrenuta bavljenu sobom. U Crnoj Gori dominira taj zabavni pop mentalitet, a postoji i onaj gori opasniji od ovog, a to je turbo folk koji doživljava muziku kroz laku zabavu u vidu konzumiranja i bacanja. U toj muzici nema istine, jer je prepatetična i odvlači ljude od stvarnih problema sa kojima se i alternativni umjetnik suočava i pokušava da stvori plemenitiji izraz od gore pomenutih. Zato je važno da postoji alternativna scena kako bi se, pogotovo mladima, moglo nešto kvalitetno ponuditi, a što je domaće iz Crne Gore”, dodaje Đuković.

On se osvrnuo i na to koliko se isplati raditi novu muziku bez veće podrške medija, izdavača, pa i publike:

”Pa, ovom muzikom se uopšte ne isplati baviti što se tiče materijalne dobiti. Što se tiče duhovnih beneficija, svakako da su velike inače ne bi postojao razlog baviti se istom. Bavim se muzikom iz ljubavi i potrebom za tom vrstom ‘hrane’ i nadam se da to ima pozitivan odjek i kod drugih ljudi, a pogotovo na koncertima se dešava razmjena dobre energije”, pohvalio se Đuković.

Kao neko ko se već godinama bavi muzikom, smatra da se odnos prema alternativnoj muzici kod nas nije promijenio. Ipak, činjenica da se sve više mladih muzičara odlučuje za alternativnije pravce ga raduje.

”Odrastao sam uz grupe kao Nirvana, The Clash, The Doors, Massive Attack i mnoge druge. Slijedim najbolje i trudim se da muziku koju radim u Beatz & Rhymes zvuči makar približno dobro bendovima sa Zapada. Što se tiče novih pjesama većina su trip hop koje zvucče retro old school i mnogo mi je pomogao moj saborac i drug Nikola Krušić koji svira gitaru u bendu. Teško je stvarati u takvom okruženju jer na umjetnika mozda više nego na bilo koga drugog utiče sredina, ali u jednom momentu moraš se opredijeliti za ono što je nedodirljivo i otvoriti krila i letjeti u visine”, zaključuje Đuković.

Bonus video: