Objavljen Bouvijev album „Toy”

”’Toy’ je vremenska kapsula zarobljena u atmosferi radosti, vatre i energije, uz zvuk muzičara koji rado sviraju zajedno”, objasnio je Plati.

1902 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Album pod nazivom “Toy” slavnog muzičara Dejvida Bouvija, objavljen je posthumno, 20 godina nakon što su snimljene pjesme.

Naime, Bouvi je imao nepremostive sukobe sa svojom nekadašnjom diskografskom kućom Virginia, zbog čega njegov album “Toy” iz 2001. godine, nikada nije ugledao svjetlost dana, bar ne u vidu objavljenog albuma.

Piratska verzija lošeg kvaliteta zvuka, kruži među fanovima lika i djela Bouvija putem interneta još od 2011. godine, a sada je album dobio i zvanično objavljivanje, pa će od ove sedmice biti dostupan i na striming platformama.

Neke od pjesama sa ovog albuma muzičar je koristio i na albumu “Heathen” iz 2002. za B-strane nekij singlova ili kao pjesme koje su bile dio kompilacija.

”Toy” je sniman 2001. godine, brzo nakon Bouvijevog nastupa na Glastonbury festivalu, koji se pamti kao koncert od izuzetnog istorijskog značaja, jer su on i bend, koji su tada činili Mark Plati, Sterling Kempbel i Erl Slik, tada bili na vrhuncu slave.

Dan nakon tog koncerta, Bouvi je sa svojom grupom ušao u studio. Zajedno su uzeli pjesme snimljene između 1964. i 1971. godine, a Bouvi je htio odmah izdati album, u duhu nastupa na pomenutom festivalu.

”’Toy’ je vremenska kapsula zarobljena u atmosferi radosti, vatre i energije, uz zvuk muzičara koji rado sviraju zajedno”, objasnio je Plati.

U međuvremenu, režiser Bret Morgen, završava film o Dejvidu Bouviju, koji je baziran na stotinu sata materijala i rijetkih snimaka njegovih nastupa, a spekuliše se da se premijera može očekivati na Sundance Film festivalu, krajem januara.

Festival koji se održava u Park Cityju, pada tačno na godišnjicu Bouvijeve smrti - 10. januara.

Bonus video: