Pjesma koja vraća pop scenu na noge

Crnogorska muzičarka Jelena Kažanegra predstavila novu numeru kojom otpočinje kantautorsku karijeru

4458 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vesela Mišković
Foto: Vesela Mišković

Crnogorska pjevačica Jelena Kažanegra prošle sedmice riješila je da prekine diskografsku pauzu, pa je publiku obradovala novim singlom “Mjesečar”. Ova numera ozvaničila je saradnju sa njenim sugrađaninom, klavijaturistom Božidarom Boletom Martinovićem koji je bio zadužen za aranžman, a miks i mastering potpisuje Goran Antović.

Jelena je za ovaj singl snimila i video pod režiserskom palicom makedonskog fotografa Daria Jankovića.

”Reakcije na pjesmu su više nego pozitivne. Numera tek što je puštena, nije još ni zapravo dobila markicu neke izdavačke kuće, a telefon mi stalno zvoni i dobijam komplimente, da konačno čuju pjesmu koja vraća pop scenu na noge. Moja satisfakcija je pritom veća zato što sam prvi put ja autor svog singla”, kaže o reakcijama na njen novi singl na početku razgovora za “Vijesti” Kažanegra.

Ovo je njen prvi singl nakon tri godine, a karijera Kažanegre koja traje 17 godina puna je “pauza”. Ljubav prema muzici opstajala je sve to vrijeme, no privatni život i obaveze diktirale su tempo njenog rada.

”Upravo tako, ovo je bilo vrijeme kad sam zasnivala porodicu i to je nešto čemu sam posvetila sve svoje vrijeme. S vremena na vrijeme bih izbacila pjesmu, radila dok je bilo moguće i hvala Bogu na tome. Srećna sam što sam iako posvećena djeci uspjela da se zadržim na TV ekranima”, kaže ona.

Tokom njene karijere mnogi autori, ne samo iz Crne Gore već i iz regiona pisali su pjesme za Kažanegru. Međutim, zahvaljujući upravo numeri “Mjesečar” Jelena se odvažila da sama radi muziku i tekst, te polako započinje kantautorsku karijeru.

”Ovo su bile dvije teške godine za sve nas, covid virus je na sve nas uticao na različite načine. Bilo je perioda kada sam očajavala što sam zatvorena u kući, vijesti i teorije kojima nas i sada zatrpavaju na mene su djelovale užasno, jer neko ko je hipersenzitivan nisam mogla, a da ne saosjećam sa svima koji su izgubili svoje najbliže i da strahujem za svoje. A onda se odjednom desio veliki preokret. Rekla sam onu predivnu rečenicu ‘Ako Bog nije uz tebe - čemu se nadaš, a ako jeste - čega se plašiš’. Bilo mi je svejedno i u meni se vratila energija koju čuvam za sve što bude vrijedno da je potrošim”, ističe ona i dodaje da su pjesme uvijek bile u njoj, samo što je to uvijek prepuštala nekom drugom.

”Kad je sazrio u meni osjećaj da mi prija da stanem iza svoje kreativnosti, stvari su se posložile i snimila sam numeru ‘Mjesečar’ kao nešto što sam smatrala da će vratiti pozitivni osjećaj u kišnim i hladnim danima jeseni i zime”, istakla je ona.

Kada je počinjala da gradi karijeru, pop muzika je bila popularna, imali smo festivale, muzičke emisije, godišnju nagradu Montefon, pa su muzičari imali prostora da predstave svoj rad. Danas neki drugi muzički žanrovi uzimaju primat, festivali i muzičke emisije gotovo da ne postoje. Na pitanje koliko je zbog svega toga teže doći do publike, odgovara:

”Iskreno, potpuno sam izolovana i od aktuelnog programa i domaće muzike. Kad pričaju o novim ljudima koji se bave javnim životom, osjećam se kao Alisa u Zemlji čuda. Ne znam i ne želim da znam, mislim da dosta njih neće ni potrajati, a ako se desi da ostanu - imaju svoju publiku. Na ljeto se vraća festival u Crnu Goru i ja sam sigurna da će ona lijepa pop muzika opet stati na svoje noge”.

Olakšavajuća okolnost muzičarima danas, je ta što svoj rad mogu predstaviti široj publici zahvaljujući internetu.

”Mislim da je danas prednost što imamo društvene mreže i YouTube servis, pa mnogo lakše dolazimo do slušalaca i možemo da se promovišemo i na taj način. Izdavačka kuća može značiti mnogo ako se zaista založi za vas i ima svoje muzičke kanale na kojima će vas promovisati, stavljati na top liste i obezbijediti vam intervjue. Međutim, mislim da je najvažnije imati dobrog menadžera, jer ovako cijeli teret je na izvođaču”, objašnjava Kažanegra koja je jedna od rijetkih pjevačica sa ovih prostora koja iza sebe ima album. Nakon toga uspjela je da ostvari i saradnju sa izdavačkom kućom Croatia records.

Za sve to vrijeme Jelena ne krije da se u muzičkom smislu dosta promijenila.

”Naravno da sam se promijenila, nekad mi se čini da se mijenjam svakog dana. Ono što sam usvojila i na čemu ću uvijek raditi to je rad na sebi u duhovnom smislu, vratila sam pozitivu, to treba održavati jer kao takva biću dobra i sebi i porodici i svim dobrim ljudima”, zaključuje ona.

Klapsko pjevanje kao velika ljubav

Jedno vrijeme Kažanegra je bila članica klape “Maris”. Kao primorka, višeglasno pjevanje joj nije strano jer se u Boki odakle je muzičarka njeguje ta vrsta interpretacije. Rad sa njima bio joj je izazovan i pomogao da “ostane u kondiciji”.

”Klapsko pjevanje je moja velika ljubav. Kad sam doživjela klapsko pjevanje u Dioklecijanovoj palati u Splitu, zanijemila sam od ljepote, osjećala sam se kao da su sami anđeli sišli među nama”, prisjetila se Kažanegra.

Za klapu “Maris” tvrdi da je takođe njena velika ljubav.

”Sporadično sam pjevala sa mojim curama i to su bila genijalna iskustva na različitim manifestacijama i mjestima. Smijeha i dobrog druženja nije falilo. Međutim, sa novim aranžmanima koji su bili sve komplikovaniji, jer je klapa sve ozbiljnije radila i podigla se na zavidni nivo, uvidjela sam da mnogo bolje zvuče bez mog soprana koji je jednostavno bio višak. Kako je i mlađi sin zahtijevao moju veću pažnju, uz moje privatne nastupe, teškog srca sam morala da prekinem da nastupam sa mojim curama koje mi jako nedostaju, tako da uvijek uhvatim vremena da se vidimo kad sam u mogućnosti”, ispričala je Kažanegra.

Kad je sazrio u meni osjećaj da mi prija da stanem iza svoje kreativnosti, stvari su se posložile i snimila sam numeru 'Mjesečar' kao nešto što sam smatrala da će vratiti pozitivni osjećaj u kišnim i hladnim danima jeseni i zime

Bonus video: